skip to Main Content

Een roadmap van maatschappelijke stress naar duurzame schoenen

Een Roadmap Van Maatschappelijke Stress Naar Duurzame Schoenen

Goed nieuws voor de schoenen freaks en fashionistas: er is weer een nieuwe, duurzame start-up opgezet! Maak kennis met Sociii, de nieuwste vergelijkingssite op het gebied van duurzame schoenen. Door een uitgebreid labeling systeem kan je precies uitkiezen wat jíj belangrijk vindt. De oprichter en Utrechtse student Tal Daniel (25) doet hier zijn verhaal.

Opgroeien in verschillende landen is niet altijd makkelijk. Zeker niet als er sprake is van enorme cultuurverschillen. Wat doet zoiets eigenlijk met je? Doordat ik zelf negen jaar in Israël, zestien jaar in Nederland en een half jaar in Taiwan heb gewoond, heb ik de contrasten tussen deze landen aan den lijve ondervonden. Ik ben opgegroeid in Nederland, maar als puber woonde ik in Jeruzalem, de heilige stad, volgens velen. Daar kwam ik dan, als Nederlands jongetje dat niet veel gewend is qua maatschappelijke problemen, in een wereld vol onenigheid.

De natuur

Vanaf het moment dat ik in Israël aankwam probeerde ik me te distantiëren van alle onnodige ruzies en conflicten. Ik werd vrienden met zowel Palestijnen als Joden. In mijn optiek was er niets mooier dan het sluiten van vriendschappen in een wereld vol maatschappelijke stress. De natuur bood mij in deze periode een uitweg van al deze prikkels in de stad. Ik weet nog dat ik het gevoel had alsof ik in een paradijs was beland toen ik in Israël aankwam. Cactussen aan de kant van de weg, fruitbomen met uitnodigende vruchten, palmbomen, kleurrijke bloemen, de zee, bergen, rivieren, de woestijn, waterbronnen, noem het maar op.

SociiDe combinatie van enorme maatschappelijke stress aan de ene kant en de ongerepte natuur aan de andere, is wat aan de basis ligt van mijn persoonlijke idealen. Ik wil streven naar het begrijpen van mensen alvorens over ze te oordelen, een helpende hand bieden, en voor de natuur zorgen. Met deze visie ben ik begonnen aan de studie Economics aan de Universiteit van Maastricht.

Na mij, tijdens mijn studie te hebben verdiept in de verbanden tussen maatschappij, milieu en economie, besloot ik om stage te gaan lopen bij World Animal Protection. Tijdens deze stage heb ik mij vooral gericht op marktonderzoek en de ontwikkeling van nieuwe verdienmodellen voor de non-profit sector. Ik heb dit ervaren als een erg mooie en dankbare taak. Na een uiterst leerzame stage besloot ik dat het tijd was voor de volgende stap. Ik wilde mijn idealen, mijn opgedane kennis en mijn ervaringen bij World Animal Protection bundelen. Zo ontstond mijn eerste duurzame onderneming: Sociii.

Sociii is een informatieve vergelijkingssite voor duurzame schoenen met een uniek labeling-systeem. Wij verdelen de duurzaamheidscategorieën als volgt: Fairtrade, Organic, Recycled, Vegan en Good Cause. Hieronder een korte uitleg over de verschillende categorieën:

 

Fairtrade elke stakeholder krijgt een eerlijke economische terugbetaling

Organic geen gebruik van giftige stoffen in het productie proces

Recycled het gebruik van gerecycelde materialen

Vegan geen schade aan dieren

Good cause investering in duurzame en sociale projecten

 

Sociii biedt zo de mogelijkheid te filteren op de duurzaamheidsaspecten die voor jou het belangrijkst zijn. Van Vegan schoenen tot Fairtrade schoenen. Natuurlijk zou het het mooiste zijn als je ze allemaal in één paar schoenen kan vinden, maar wij vinden het een uitstekende eerste stap als producenten van schoeisel zich inzetten voor één van deze categorieën. Wij selecteren de schoenen op sociii.nl op duurzaamheid, design en prijs (dus geen overpriced schoenen 😉).

Waarom duurzame schoenen?

SociiSociii is niet een initiatief van mij alleen. Ik heb de vergelijkingssite samen met Stefan Micevic, een goede vriend, opgezet. Stefan en ik hebben veel gemeen wanneer het op onze visie en idealen aankomt. We hebben beiden een internationale afkomst, en we zijn erg gericht op kosmopolitische gemeenschappen. Daarnaast vormde mode ook een gemeenschappelijke interesse, waardoor een onderneming gericht op een combinatie van mode en duurzaamheid een logisch gevolg was. Uit onderzoek bleek dat van alle kledingstukken, schoenen vaak het minst duurzaam zijn op het gebied van gebruikt materiaal. Daarnaast constateerden we dat er relatief weinig aandacht is voor duurzame schoenen bij consumenten, en hieruit rolde Sociii!

Wij zijn momenteel in gesprek met ondernemingen zoals het Australische merk Etiko, het Engelse merk Po-Zu en het Portugese merk Nae om meer aanbod te creëren op onze webshop. Zo proberen we zoveel mogelijk duurzame merken verkrijgbaar te maken in Nederland via sociii.nl. Verder worden wij op het gebied van promotie ook ondersteund door mooie organisaties en blogs zoals het Fair Fashion Festival, Biojournaal, KouweKleren, Goed.is, Awearness Fashion en De Groene Zus. Het gaat dus de goede kant op!

Wil je mooie duurzame schoenen kopen? Bekijk nu de vergelijkingssite en ons blog op www.sociii.nl, of stuur een berichtje via facebook.com/sociii. Hartelijk dank aan DuurzameStudent voor deze kans om ons initiatief te tonen via deze inspirerende website!

Hartelijke groet,

Tal Daniel (Co-Founder Sociii)

Sociii

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top