skip to Main Content

Inspiratie op reis leidt tot nieuw avontuur

Inspiratie Op Reis Leidt Tot Nieuw Avontuur

Nepal, het dak van de wereld. Een prachtig land met de hoogste bergtoppen, de kleurrijke vlaggetjes, vele tempels en het geboorteland van Buddha. Maar ook één van de armste landen ter wereld. In Nepal ging Young & Fair samen met veertien jongeren opzoek naar het verhaal achter eerlijke handel. Het doel van de reis was om een grotere bewustwording te creëren over eerlijke handel. De reis naar Nepal heeft veel losgemaakt bij de reizigers, maar ook bij de Nepalese gids. Reizigers Eefje en Noortje vertellen wat de reis voor hen heeft betekend. Reisgids Mahesh vertelt hoe de reis op hem als local indruk heeft gemaakt.

In dit eerste deel van het drieluik lezen we het verhaal van Eefje.

Wie kent het niet; de droom om een eigen onderneming te beginnen? De vrijheid lonkt: niet langer in loondienst met een baan van negen tot vijf, maar voor jezelf werken – het liefst wanneer het je uitkomt. Ook ik speel al jaren met het idee om een eigen zaak op te zetten. Het liefst één waarbij ik duurzame principes hand in hand laat gaan met economisch welzijn. Maar zoals met veel dromen maakt het gebrek aan tijd, geld en ruimte dat dergelijke ideeën vaak een idee blijven. Totdat….

… ik wakker werd in een prachtig Nepalees berglandschap. Afgelopen jaar ging ik mee met een inspirerende reis georganiseerd door stichting Young & Fair. Filosoferend over onze dromen liepen we in een prachtige omgeving. Ik werd enthousiast van het idee om met de mensen uit Nepal te gaan samenwerken om hen een betere toekomst te bieden. Hoewel het er eerst op leek dat dit bij een gesprek over een mooie droom zou blijven, ontving ik toch na de reis al snel een appje van medereiziger Caspar: “Eefje, had jij nog interesse om die onderneming op te zetten?”. En daar begonnen we.

Inmiddels zijn we een paar maanden verder en werken we nog steeds aan onze droom middels een businessplan. Het is erg spannend om te kijken hoe een markt eruit ziet en hoe je een product het beste kunt ‘vermarkten’. We kijken hierbij bijvoorbeeld naar ondernemingen als Tony Chocolonely’s, die een flink marktaandeel heeft weten te krijgen. Tony’s doet dat door zaken hand in hand te laten gaan met eerlijke handelspraktijken; iets dat voor kort nog onmogelijk leek, maar wat wij ook graag in praktijk willen gaan brengen.

Hoe zou dat dan bij ons gaan, die balans tussen winst en duurzaamheid? Dat is een spannende balans. Wiens belang moet je voor laten gaan in een handelsketen? Wat is eigenlijk een écht eerlijke handelstransactie? Wat is de balans tussen eigenbelang en producentenbelang? Welke afwegingen gaan we daar zelf in maken?

Ik heb nu nog een (bijna) voltijdsbaan Maar stel dat ik uiteindelijk fulltime voor deze onderneming ga werken, dan hangt mijn financiële zekerheid hier compleet van af. Het zal dan voor kunnen komen dat we geneigd zijn om bijvoorbeeld, een ‘oneerlijkere’ prijs te geven aan onze leveranciers in Nepal, zodat ik ook zelf het hoofd hier in Nederland boven water kan houden. Daarnaast kan dan ook onze onderneming op langere termijn voort blijven bestaan.

Mijn droom is op dit moment nog in een begin-fase. Ik ben benieuwd of het mogelijk zal zijn om een relatie op te bouwen met de producenten in Nepal. Er zal ons waarschijnlijk heel wat te wachten staan: wereldmarktprijzen, corruptie, consumenten overtuigen, kwaliteitseisen, vertrouwen opbouwen. Het alles zal heel wat tijd en geduld gaan vergen verwacht ik.

In mijn visie staat onze onderneming in dienst van zowel consument en producent. Wederzijds vertrouwen en het delen van een gezamenlijke droom zal daarbij onontbeerlijk zijn. Spannend of dit gaat lukken.

Geschreven door Eefje de Gelder

Over de auteur:

Eefje de Gelder is momenteel deeltijd PhD student aan de Radboud Universiteit Nijmegen en bestudeert in haar proefschrift de consequenties van de vermarkting van fair trade. Daarnaast is zij in deeltijd project coördinator bij het onderzoeksproject “What Good Markets Are Good For” aan de Vrije Universiteit. Om een beter beeld te krijgen bij eerlijke handel is zij in februari meegegaan naar Nepal met de eerste fair trade reis georganiseerd door stichting Young & Fair om te kijken hoe fair trade in de praktijk vorm wordt gegeven.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top