skip to Main Content

Fairtade volgens een local

Fairtade Volgens Een Local

 Nepal, het dak van de wereld. Een prachtig land met de hoogste bergtoppen, de kleurrijke vlaggetjes, vele tempels en het geboorteland van Buddha. Maar ook één van de armste landen ter wereld. In Nepal ging Young & Fair samen met 14 jongeren opzoek naar het verhaal achter eerlijke handel. Het doel van de reis was om een grotere bewustwording te creëren over eerlijke handel. De reis naar Nepal heeft veel losgemaakt bij de reizigers, maar ook bij de Nepalese gids. Reizigers Eefje en Noortje vertellen wat de reis voor hun heeft betekend. Reisgids Mahesh vertelt hoe de reis op hem als local indruk heeft gemaakt.

In deel 2 van dit drieluik laten we Mahesh aan het woord.

De term ‘fairtrade’ klinkt zo simpel maar is eigenlijk heel krachtig. De meeste mensen hebben er wel eens van gehoord maar zijn er echter niet zo bekend mee. Persoonlijk kwam ik pas echt in aanraking met wat ‘fairtrade’ inhoudt, door de samenwerking met Young & Fair. Fairtrade is eigenlijk een sociale beweging die streeft naar duurzaamheid en het verbeteren van arbeidsomstandigheden door simpelweg eerlijk handel te drijven met boeren en producenten in armere landen.

Tijdens de Young & Fair Weg reis heb ik veel geleerd over eerlijke handel in Nepal en het effect hiervan op sociaal, economische en psychologisch gebied in mijn community, vooral in landelijke (afgelegen) gebieden, waar ik zelf ook vandaan kom.

De belangrijkste sociale impact van eerlijke handel in Nepal is dat mensen bewust worden van het feit dat ze doormiddel van handel hun eigen leven kunnen verbeteren. Ik denk dat teveel mensen in Nepal nog niet actief goede arbeidsomstandigheden of een beter loon eisen, terwijl ze daar wel recht op hebben.

Door mijn werk als tolk voor de Young & Fair Weg reis heb ik vanuit twee perspectieven de situatie in Nepal kunnen bekijken. Ik sprak namens de Nederlandse reizigers en namens de Nepalese boeren. De gesprekken tussen deze twee hebben me doen realiseren dat er door het uitbetalen van een te laag loon door bedrijven of opkopers het leven voor arbeiders of boeren erg zwaar is en dat dat niet geaccepteerd kan worden. Eén voorbeeld hiervan is het bezoek aan de theeplantage in Ilam, waar de boeren nu gelukkig thee leveren aan het duurzame merk Stan Tea Hub en onder goede arbeidsomstandigheden werken.

young & fair MaheshVroeger werkten deze boeren langere tijd voor een Indiaas bedrijf. Het loon dat zij ontvingen was beneden het wettelijk minimumloon en ze moesten vaak overwerken zonder dat ze dit betaald kregen. Het weinige geld dat ze ontvingen was niet genoeg voor standaard huishoudelijke taken en er bleef geen geld over om de kinderen naar school te sturen. Het extra overwerken zorgde voor veel stress onder de boeren, wat leidde tot psychologische problemen. Er hebben zich hierdoor in het verleden heel ernstige dingen voorgedaan in de gemeenschap. Deze hebben op mij zo’n indruk gemaakt dat ik ze niet eens vertaald heb aan de reizigers.

Op dezelfde manier heeft de Women’s Skills Development Organization een diepe indruk op mij achtergelaten. De vrouwen die werkzaam zijn bij deze organisatie zijn allen gehandicapt, gescheiden of weduwe en hebben in de maatschappij weinig kansen. Zij waren heel erg gelukkig met hun werk bij de WSDO, waar ze mooie tassen, kleding en accessoires produceren . Het is heel mooi om te zien dat een kleine organisatie het leven van een paar mensen ingrijpend kan veranderen. Tijdens mijn gesprek met Ram Kali Khadka, de oprichtster van de WSDO, ontstond bij mij de wens om een soortgelijk concept te ontwerpen om mensen uit mijn eigen gemeenschap te helpen het beste uit zichzelf te halen.

young & fair MaheshIk heb fashion design gestudeerd en ik vind bewustzijn rondom eerlijke handel steeds belangrijker worden, dit valt met name te danken aan de Young & Fair Weg reis. Ik ben daarom erg dankbaar voor de ervaring die de reizigers maar zeker ook de bedrijven en de boeren en arbeiders ons gegeven hebben. Zij hebben ons ontvangen met open armen, veel kennis en liefde. Ik ben trots dat ik nu kennis heb van eerlijke handel heb nu motivatie om volgens de fairtrade princiepen iets goeds te doen voor mijn eigen community. Totdat ik een goed plan heb probeer ik in Nepal zoveel mogelijk kennis te delen met vrienden. Bijvoorbeeld door ze te vertellen over de reis of door de documentaire ‘The True Cost’ aan te raden. Afgelopen week was de Fashion Revolution Week, ook in Nepal was dit een groot succes. Ik hoop dat er steeds meer mensen het belang van eerlijke handel inzien, zodat we op weg kunnen naar een duurzame, eerlijke globale samenleving.

Geschreven door Mahesh Shrestha

Over de auteur:

Young & Fair Weg organiseerde een reis om meer te weten te komen over eerlijke handel. De reis naar Nepal heeft veel losgemaakt bij reizigers, maar ook bij de Nepalese gids. Reizigers Eefje en Noortje vertellen wat de reis voor hun betekend heeft en reisgids Mahesh vertelt hoe de reis op hem als local indruk gemaakt heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top