skip to Main Content

Wat je deurbel, de magnetron en je koelkast gemeen hebben

Wat Je Deurbel, De Magnetron En Je Koelkast Gemeen Hebben

Een paar jaar geleden kwam een energieadviseur langs. Hoewel ik me afvroeg wat ik ervan kon leren, liet ik hem het huis zien. Hij complimenteerde ons dat we enkel Ledlampen hadden en dat er geen doelloze stekkers in het stopcontact zaten, iets wat toch vrij veel voorkomt. Hij bestudeerde aandachtig mijn apparaten, mat het stroomgebruik en gaf tips. Verrassend genoeg goeie tips! Bij deze leg ik uit waar je thuis op kan letten als je energie wilt besparen.

energietipsLekstroom

Een nieuwe tip die de energieadviseur gaf is om apparaten niet in de stekkerdoos te laten zitten wanneer je ze niet gebruikt. Dat heb je vast wel een gehoord. Wat ik fascinerend vond was dat hij een aantal apparaten mat die uitstonden. Wat bleek: de oven-magnetron en de stereo verbruiken veel energie zonder dat ze aanstaan. Hij berekende per apparaat hoeveel euro dat ons per jaar kost aan lekstroom. Gemiddeld bespaar je hiermee zo’n veertig euro per jaar.

Sindsdien heb ik geen stekkers meer in het stopcontact; ook niet de wasmachine of de computer. Het is eigenlijk maar een kleine moeite. Voor de combi-magnetron gebruik ik nu een switch-stekkerdoos. Zo kan ik de stekker in het stopcontact laten zitten, maar gebruikt deze geen energie. Voor gebruik hoef ik de switch enkel even aan te klikken.

De Deurbel

Wat ik niet had verwacht: een normale elektrische bel verbruikt jaarlijks 70 kWh, terwijl die maar 5 minuten per jaar wordt ingedrukt! Door een alternatief te gebruiken, zoals een klopper, bespaar je veertien euro per jaar aan energiekosten.

Bij deze geef ik je nog een aantal persoonlijke tips die zoden aan de dijk zetten:

Vegen

De stofzuiger maakt een hoop kabaal en kost veel energie (ook voor jouzelf). Liever veeg ik het huis regelmatig, dit is zo gedaan in mijn kleine appartementje.

Geen tv

Dit maakt het huis rustiger, leger en er is ’s avonds geen lamlendig gezap meer. Af en toe kijk ik programma’s online terug. Ik wil niet zeggen dat een laptop minder stroom verbruikt dan tv kijken, maar veel mensen gebruiken de twee apparaten tegelijkertijd. Bovendien heb ik een apparaat minder in huis, wat toch weer duurzamer is.

energietips

Geen verwarming

Dit klinkt extreem voor de meeste mensen, en dat is het misschien ook wel. Echter, ik heb de lucht van de verwarming altijd vervelend gevonden. Een droge lucht je lichaam niet eens geheel opwarmt. Liever heb ik frisse lucht en pak ik mij goed in met mijn pantoffels, een trui en een dekentje. Als je geld wilt besparen op je energierekening, dan is dit een zeer goede stap. Ook schijnt dat elke graad die je je verwarming lager zet veel Co2 bespaart. Niet gebruiken is dus goud.

energietips

De energieadviseur was hij blij verrast dat we voor alle ramen gordijnen hebben, zelfs in de gang. Zoals je wellicht weet houden gordijnen de kou van buiten tegen, met name wanneer het direct op het raam hangt, zoals luxaflex. Belangrijk is dat de gordijnen niet over de radiator hangen, omdat deze dan de warmte niet kwijt kunnen. Als je ook tochtstrips plaatst bij ramen en deuren en HR-radiatorfolie op de muur achter de radiator plakt, kan dat je in totaal honderd euro per jaar besparen aan energie kosten.

 

energietipsStoppen met de koelkast

Sinds ik veganistisch ben gaan eten is mijn koelkast leeg. Koelkasten en vriezers gebruiken veel energie, des te meer wanneer ze leeg zijn, omdat de kou er snel uitvliegt. Daarom besloot ik mijn koelkast uit te zetten. Alles wat ik kook eet ik dezelfde dag nog op, groenten hebben geen koeling nodig en aangezien ik toch geen verwarming gebruik zullen ze niet wegzweten. Als ik hummus of sojamelk koop plan ik het zo dat ik het in twee dagen op heb. Verder heb ik eigenlijk niks bederfelijks, veel eten kan prima zonder koeling. Je koelkast minder koud zetten is al een eerste stap. En mocht je toch een vriezer gebruiken, zorg dan dat je deze ontdooit wanneer er ijsvorming ontstaat. Een laagje ijs zorgt al snel voor tien procent extra verbruik.

 

30 graden

Mijn wasgoed was ik altijd op 30 graden, want met de geavanceerde wasmiddelen van tegenwoordig is het niet nodig om warmer te wassen, aldus de adviseur. Je kleding zal dit fijn vinden. Als iets echt vies is kan je het beter van tevoren even laten weken. Vlekken zoals bloed gaan er ook beter uit met koud water. Dit vind ik heerlijk verfrissend. Misschien onnodig om erbij te vermelden, maar ik gebruik geen wasdroger: deze verbruikt ontiegelijk veel energie is en slecht voor je kleding.

Douchen

Lekker cliché de douche discussie: kort douchen is belangrijk zegt de ene partij, de andere zegt dat je daar niks mee opschiet. Ik zeg: als je kort en koud doucht, dan ben je een held. Dit is bovendien een uitstekende combinatie, want niemand wil lang onder een koude douche staan. Voor mij is dit makkelijk, als ik namelijk warm wil douchen moet ik een uur tevoren mijn boiler aan zetten. En dat geduld heb ik niet.

Toekomst

Een volgende stap voor mij is om mijn kleding met de hand te gaan wassen, dit heb ik een keer in India gedaan maar vond dit toch erg veel werk. Wellicht ga ik me eens verdiepen in wasmachines die zonder elektriciteit werken (die bestaan echt).

Nine de Jonge

Nine is antropoloog, en zet zich zowel in haar persoonlijke leven als binnen haar werk in voor een duurzamere wereld. Haar focus ligt op duurzaam en inclusief onderwijs. Nine verdiept zich in en schrijft over onderwerpen als gendergelijkheid, inclusiviteit en diversiteit.

Dit bericht heeft 1 reactie
  1. Handige tips, wij gebruiken ook geen verwarming en was alles standaard op 30 graden. Verwarming is overbodig, je kan prima even een trui aandoen of een dekentje pakken op de bank.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top