skip to Main Content

Dineren bij Gys: kikkererwtenburgers en alternatieve kapsalons

Dineren Bij Gys: Kikkererwtenburgers En Alternatieve Kapsalons

Vorige week vrijdag ging de redactie van DuurzameStudent uit eten in Utrecht. Het is nog niet zo makkelijk om een betaalbare, vegetariër- en vegan-friendly plek te vinden, en zeker niet voor een grote groep, maar bij het hippe Gys waren wij aan het goede adres. Lees snel verder waarom wij om tien uur echt de deur uitgezet moesten worden.

Door Julie Albers, Hoofdredacteur DuurzameStudent

Gys is binnen de kortste keren een begrip binnen Utrecht geworden, maar voor de niet-Utrechters onder ons is het ook zeker de moeite waard om te leren kennen. In plaats van de altijd stampvolle vestiging aan de Voorstraat, toogden wij richting het iets rustigere filiaal aan de Amsterdamsestraatweg.

Gys ziet er lekker strak en een beetje hipster uit, wat helemaal past binnen de huidige horecatrends, maar wel op een laagdrempelige en onpretentieuze manier. Ze hebben houten meubels, en op planken aan de muur staan groenterestjes die opnieuw aangroeien in een vaasje met water.

GysHet idee van Gys is om biologisch eten voor te schotelen, dat zoveel mogelijk met steekproducten is bereid en dat ook nog eens gezond is. Duurzaamheid is een sleutelwoord in het restaurant, zowel in de bedrijfsvoering als in het interieur.

Wat ik persoonlijk erg prettig vind aan het concept van Gys, is dat het duurzamer eten op een heel toegankelijke manier presenteert. Op de kaart staan zowel vegetarische, vegan en een enkel vleesgerecht, dus je kan hier echt met al je vrienden naar toe. De gerechten hebben hier zo’n originele twist dat zelfs de meest verstokte vleeseters even zullen twijfelen over de vegan kapsalon. Ook is het zeer betaalbaar: een hoofdgerecht is zo’n tien tot twaalf euro.

Die kapsalon bleek dan ook een populaire keuze onder de redacteuren te zijn: gemaakt van tempeh, zoete aardappel, kaas (maar ook in vegan variant te bestellen) en nog wat groenten. Met wat frietjes erbij was het meer dan genoeg. Ik koos voor een burger gemaakt van wortel en kikkererwten en onder andere citroengras, die echt heerlijk was. Willen sommige vegaburgers nog wel eens uit elkaar brokkelen, hier viel geen kruimeltje vanaf.

GysMaar daarbij was de pret nog niet afgelopen: het grand dessert bood ons de mogelijkheid om drie verschillende toetjes te proeven. Zo kregen we een brownie voorgeschoteld met het bovenste laagje van bieten gemaakt, een chocomousse en bananen-bessen taart. Heerlijk onconventionele toetjes, zullen we maar zeggen!

Nog een leuk extraatje is dat Gys tegenwoordig haar eigen bier brouwt: een blond Gys biertje. Niet het allergoedkoopste drankje, maar wel een lekker speciaalbiertje. Ook hebben ze trouwens allemaal grappige frisdrankjes zoals fritz-spritz en bionade limonade.

GysEen leuk weetje is dat het team van Gys hun succes niet alleen voor zichzelf behoudt. Zo heeft Stichting Gys vorig jaar het restaurant Syr opgezet, waar Syrische vluchtelingen samen met Nederlandse collega’s Syrische gerechten met een Europese twist kokerellen.

Kortom: echt een geslaagde avond, met verrassende en betaalbare gerechten. Alle bordjes waren compleet leeg geschraapt, dus ik durf te beweren dat de rest van de redactie ook gesmikkeld heeft.

Ook eens bij Gys gaan eten? Er zijn twee filialen:
– Voorstraat 77
– Amsterdamsestraatweg 113. Hier kan je ook voor groepen reserveren.
De menukaarten verschillen, dus een goede reden om ze allebei uit te proberen! Je kan hier ook ontbijten, lunchen, afhalen of laten thuisbezorgen.

Syr: Lange Nieuwstraat 71

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top