skip to Main Content

Electro-pop op groene stroom: Only In Japan

Electro-pop Op Groene Stroom: Only In Japan

De meeste optredens op festivals draaien op vervuilde aggregaten. Ik vroeg mij af: kan dit ook anders? Volgens singer, songwriter en producer OIJ (Only In Japan), Valentijn Crouwel is dit zeker mogelijk. Naast al zijn muzikale talenten is Valentijn een early adopter van de nieuwste technologie, en is hij volop bezig zijn shows te verduurzamen. Zo bestaat de indrukwekkende lichtshow waarmee hij optreedt bijvoorbeeld, volledig uit LED-lichten. In zijn studio in Amsterdam sprak ik hem om hem alles te weten te komen over deze duurzame projecten.

Door Nynke Bonnema – Correspondent ondernemerschap

Jouw optredens draaien volledig op duurzame energie, vertel!
“Om mijn show duurzaam te maken ben ik op zoek gegaan naar een batterij die ik thuis kan opladen met groene stroom. Uiteindelijk vond ik een Deens bedrijf dat dit soort batterijen maakt. Ik heb er één aangeschaft die, wanneer hij volledig is opgeladen, 3 à 4 uur stroom levert voor mijn optredens. In juni heb ik mijn eerste show gegeven die volledig draaide op deze batterij. Daarnaast maak ik gebruik van een zelfgebouwde lichtinstallatie, bestaande uit LED-lampen, waardoor deze zo min mogelijk energie verbruikt. De LED-lichten zitten verwerkt in 14 sticks, die het bamboebos in Kyoto moeten voorstellen.”

Hoe duurzaam is je eigen levensstijl?
“Ik gebruik zoveel mogelijk duurzame stroom. Ik let op wat ik eet; dus zo min mogelijk vlees. Als ik vlees eet probeer ik dit bij een goede slager te halen. Ook scheid ik mijn afval en probeer ik zo min mogelijk plastic te gebruiken. Sowieso probeer ik weinig te verspillen. Hoewel het gemak soms nog in de weg staat, worden deze duurzame acties steeds meer routine. Ik denk er graag over na hoe ik de wereld een beetje beter kan maken. Ook denk ik na over de toekomst en de volgende generaties. Veel mensen denken nog dat duurzame opties moeilijk zijn; dit is zeker niet zo en deze boodschap probeer ik te brengen. Ook in de muziek merk ik dat qua technologie al zoveel mogelijk is. Daarom probeer ik nu mijn liveshows duurzamer te maken.”

OIJ staat voor Only in Japan; wat vind je inspirerend aan Japan?
“Er zijn een aantal dingen die ik heel mooi vind aan Japan: het contrast tussen het dagelijks leven en de crazy creatieve kant onder andere. In Japan bestaat een soort vrijheid buiten het normale systeem om, die me echt inspireert. Net zoals ik doe met mijn muziek; mijn creatieve uiting.

Japanners zijn qua technologie al heel ver, dat vind ik vet om te zien. Ik hou van techniek, innovaties, design en kunst. Het is allemaal te combineren met elkaar, maar ook met duurzaamheid. Dat spreekt me erg aan.”

Welke (duurzame) technologische ontwikkelingen gaan we nog zien in je shows?
“Ik hou ervan om met techniek bezig te zijn, ook buiten mijn muziek om. Daar word ik echt hyper van! Daarnaast hou ik van technologische innovaties en probeer ik altijd de nieuwste technologische snufjes uit. Het liefst zijn die natuurlijk ook duurzaam. Voor de toekomst hoop ik dat ik mijn show kan uitbreiden en ook het duurzame aspect verder kan doorontwikkelen. Op dit moment ligt er een zonnepaneel op het dak waarmee we aan het testen zijn. Mijn toekomstvisie is dus dat er meer zonnepanelen geplaatst worden waarmee ik mijn show volledig zelfvoorzienend kan maken: een solar-powered show!”

Benieuwd naar de muziek van OIJ?
http://www.oijmusic.com/ 
https://www.instagram.com/oijmusic/

Nynke Bonnema

Nynke studeert Culture Organization and Management en heeft een achtergrond in marketing. Door studie, reizen en het ontmoeten van mensen is ze er nu van overtuigd dat wij de generatie zijn die een omslag moeten maken om de wereld te verduurzamen. Volgens haar is de eerste stap duurzaamheid leuker en toegankelijk te maken. Weg met het geitenwollen sokken imago, sustainability is sexy!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top