skip to Main Content

Red de golven! Duurzame initiatieven binnen de surfgemeenschap

Red De Golven! Duurzame Initiatieven Binnen De Surfgemeenschap

Afbeelding tegoed: Surf Gear Ltd

De zomer is een tijd van zon, zee, strand en voor sommige ook van surfen. Deze zomer verblijf ik drie maanden in het Franse surfparadijs Hossegor. Terwijl ik mijn dagen doorkom met werken aan mijn PhD en genieten van de omgeving, merk ik hier binnen de surfgemeenschap een sterk duurzaam bewustzijn. Dit is terug te zien in de producten, de surfscholen, de leefstijl en diverse initiatieven omtrent het schoonmaken (en houden) van het strand en de zee. Niet verrassend natuurlijk voor een gemeenschap die haar passie haalt uit de oceaan. Desondanks heeft surfen, en in het specifiek surftoerisme, ook een negatieve (milieu) impact. Daarom is het tijd om eens onder de loep te nemen wat er binnen de surfgemeenschap gebeurt op het gebied van duurzaamheid.

Auteur: Onna Malou van den Broek

Duurzame surfinitiatieven

De afgelopen jaren zijn er diverse non-profit organisaties ontstaan met als doel meer bewustzijn omtrent de negatieve en positieve milieueffecten van surfen te creëren en meer milieuvriendelijke producten op de markt te krijgen. Twee van de meest bekende zijn ‘save the waves’ en ‘sustainable surfer’.

Save the waves

Save the Waves streeft ernaar om kustecosystemen, in het specifiek surfplekken, te beschermen, in samenwerking met locale partners. Zo identificeren en lobbyen zij voor het behoud van bedreigde surfplekken, onder andere door middel van het bepalen van de economisch waarden van deze plekken.

 

 

Sustainable Surfer

De Sustainable Surfer daarentegen benadert surfen als een katalysator om de oceaan in zijn geheel te beschermen. Zo sporen zij surfers aan tot een duurzame leefstijl, waarbij zij inhaken op het imago dat surfers hebben en de potentie om als rolmodel te dienen. Ook promoten zij, samen met bedrijven en vrijwilligers, duurzame en recyclebare surfproducten, onder andere via hun ‘ECOBOARD’ project.

Hollands glorie

Ook van eigen bodem zijn er diverse initiatieven vanuit de surfgemeenschap om de kwaliteit van de oceaan te verbeteren. Een opmerkelijk voorbeeld hierbinnen is de Leidse Merijn Tinga, ook wel bekend als de Plastic Soup Surfer. Merijn gebruikt zijn surfboard om aandacht te vestigen op de vervuiling van de oceanen. Zijn ultieme doel is om plastic afval tegen te gaan. Plastic is, volgens hem, geen afval maar een resource. Zijn board is dan ook gemaakt van plastic afval en hij bekritiseert bedrijven die bijdragen aan het afvalprobleem. Daarnaast draagt ook de Nederlander Boyan Slat bij aan de oplossing voor de verontreinigde oceanen. Deze voormalige Leidse Student is geen surfer maar een uitvinder, en met zijn baanbrekende project ‘Ocean Cleanup’ zullen de oceanen weer schoon worden.

Duurzame materialen

Zoals het project van de Sustainable Surfer aangeeft, speelt de duurzaamheid van surfproducten een grote rol in hun ecologische voetafdruk. Traditionele surfboards zijn namelijk gemaakt van materialen die schadelijk kunnen zijn voor het milieu en een negatieve impact hebben op de gezondheid. Gelukkig zijn er duurzame alternatieven, zoals het Eco-Flex surfboard. Deze zijn gemaakt van gerecycled en biologische materialen, welke natuurlijk afbreekbaar zijn. Ondanks dat ze iets meer kosten dan een niet-duurzame variant, gaan ze twee keer zo lang mee en garanderen ze een goede performance. Ook andere producten die gebruikt worden bij het surfen, kennen inmiddels een duurzaam alternatief. Zo zijn er duurzame boardhoezen, recyclebare vinnen, wax van bijenwas en in het water afbreekbare zonnebrand.

Terug naar Hossegor

Van non-profit organisaties (zoals save the waves en de sustainable surfer) die kustlijnen beschermen en een duurzame surfcultuur stimuleren, tot duurzame surfmaterial

oude materialen aan surforganisaties in ontwikkelingsgebieden. Ook maken zij deel uit van Surf Rider, hét Europese initiatief van surfers om bij te dragen aan schonere oceanen.

en en onze eigen plastic soup surfer, zoom ik terug in op mijn eigen lokale surfschool in Hossegor. Ik sprak met mijn surfleraar Thomas over hoe zij omgaan met duurzaamheid. Naast de conventionele methodes, zoals duurzame lichten, gebruik van gerecycled papier en duurzaam hout, recyclen zij al hun boards en doneren zij hun

             “Surfen is een manier van leven, waarin je respect voor elkaar en de natuur hebt. Wij combineren de passie voor surfen met een verantwoordelijkheid voor de natuur en minimaliseren de schadelijke effecten. Deze principes geven wij dan ook door aan de kinderen en volwassen die bij ons surflessen volgen.”

~Thomas, Surftrip Hossegor

Onna Malou

Onna Malou van den Broek is vanaf september 2017 PhD kandidaat aan King’s College University, Londen. Haar PhD onderzoek richt zich op de rol die bedrijven vervullen binnen sociale issues en duurzaamheid, zowel via hun eigen activiteiten als via politieke kanalen. Afgelopen jaar liep zij stage bij het “Business for Peace” platform van de Verenigde Naties. Ze schrijft ook voor de European Policy Group van de King's College Student Think Tank. Haar interesse ligt in het benaderen van duurzaamheid vanuit een economisch perspectief. Om hedendaagse sociale problemen aan te pakken hebben we de macht en de bronnen van bedrijven nodig, het is daarom aan ons om hen te activeren hiermee aan de slag te gaan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top