skip to Main Content

Sustainable Development Goals

Sustainable Development Goals

17 doelen die de wereld anno 2030 moeten transformeren

“Er is geen plan B omdat er ook geen planeet B bestaat” –de befaamde woorden van de Ban Ki-moon, oud-secretaris generaal van de Verenigde Naties (VN). In 2015 werd de agenda voor duurzame ontwikkeling aangenomen door de VN lidstaten. De 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelen – oftewel de Sustainable Development Goals (SDGs) – is een collectief actieplan omtrent duurzame sociale, economische en ecologische  ontwikkeling voor iedereen. In dit artikel zal ik deze doelen introduceren. Met de komende 17 artikelen hoop ik jullie verder wegwijs te maken met ieder individueel doel.

Door Onna Malou van den Broek.

Post 2015 agenda – de opvolger van de Millennium Doelen

De SDGs volgen de Millennium Doelen (2000 – 2015) op. De Millennium Doelen droegen onder andere bij aan het halveren van kindersterfte en het verlossen van meer dan een miljard mensen uit extreme armoede. Desondanks pakten zij niet de hoofdoorzaken van onderontwikkeling aan. De Millennium Doelen waren puur gericht op ontwikkelingslanden en het verlenen van assistentie. Ze omvatten sociale doelen gericht op overheden. De SDGs daarentegen richten zich op alle landen en betreffen investeringen. Ze omvatten een combinatie van sociale, economische en ecologische doelen gericht op de gehele wereldbevolking.

17 doelen, 169 targets en 232 indicatoren

De 17 opgestelde doelen kunnen niet los van elkaar gezien kunnen worden – het succes van één doel hangt nauw samen met het behalen van de andere doelen. De doelen zijn breed en ambitieus. Zo streeft het eerste doel na dat niemand in 2030 in armoede leeft (“zero poverty”). De 169 targets geven de globale doelen meer inhoud en diepgang. Ze specificeren uit welke aspecten de doelen zijn opgebouwd en wat in 2030 exact bereikt dient te worden. Een van de targets van het eerste doel is bijvoorbeeld dat het aantal mensen in extreme armoede in 2030 gehalveerd moet zijn. Een belangrijke vooruitgang is dat de doelen gemeten worden aan de hand van accurate en dynamische data. 232 indicatoren linken databases aan de targets om het meten van vooruitgang mogelijk te maken. Meten is namelijk weten!

De werelddoelen in jouw achtertuin

Onder de noemer Global Goals organiseren diverse organisaties over de hele wereld acties om naamsbekendheid voor de SDGs te creëren en mensen te mobiliseren om bij te dragen aan het behalen van de doelen. Deze activiteiten zijn zeer uitlopend en variëren van schaal. Zo was ik  afgelopen juni tijdens een van de culturele zondagen in Utrecht, bij een optreden van de Coöperatie, in samenwerking met Jarmain Bridgewater, waarin de Global Goals in een hiphop vorm geïntroduceerd werden. Een ander voorbeeld is de foundation Max van der Stoel. Zij lanceerden samen met Partos en Woord en Daad de actie ‘Adopteer een SDG’, waarbij zij Kamerleden koppelen aan specifieke SDGs. Het doel is om SDGs meer zichtbaar te maken en aan de praktijk te koppelen. Het project kan gevolgd worden via SDG Nederland.

De Sustainable Development Goals zijn er ook voor jou!

Wat houden deze 17 doelen nou exact in? Wat is de stand van zaken omtrent deze doelen? Wie draagt er bij aan het bereiken van de doelen? Wat kan ik doen?

In 2016 liep ik stage bij de VN en zocht ik antwoorden op deze vragen voor landen, bedrijven, organisaties, burgeractivisten en ga zo maar door. Ondanks dat iedereen het belang ziet van de doelen, blijven zij vaak hangen in het web van doelen, targets en indicatoren. Inmiddels ben ik begonnen aan mijn promotieonderzoek in Londen en merk ik dat ook hier veel onduidelijkheid is over de SDGs. Om bij te kunnen dragen aan een betere wereld, wil ik de SDGs behapbaar maken en concreet maken voor jullie. Ik zal over ieder doel een artikel schrijven waarin ik uitleg wát het doel inhoudt, wát de stand van zaken is, voorbeelden geven van initiatieven binnen dit doel en aangeven wát jij kan doen. Bouw jij mee aan een betere wereld?

Onna Malou

Onna Malou van den Broek is vanaf september 2017 PhD kandidaat aan King’s College University, Londen. Haar PhD onderzoek richt zich op de rol die bedrijven vervullen binnen sociale issues en duurzaamheid, zowel via hun eigen activiteiten als via politieke kanalen. Afgelopen jaar liep zij stage bij het “Business for Peace” platform van de Verenigde Naties. Ze schrijft ook voor de European Policy Group van de King's College Student Think Tank. Haar interesse ligt in het benaderen van duurzaamheid vanuit een economisch perspectief. Om hedendaagse sociale problemen aan te pakken hebben we de macht en de bronnen van bedrijven nodig, het is daarom aan ons om hen te activeren hiermee aan de slag te gaan!

Dit bericht heeft 1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top