skip to Main Content

Zo gaan we de klimaatdoelen wél halen: De Jonge Klimaattop 2017

Zo Gaan We De Klimaatdoelen Wél Halen: De Jonge Klimaattop 2017

‘Wij zijn de toekomst en dit is hoe die moet zijn’, met dat gevoel liep ik terug naar het station. Tijdens de Jonge Klimaattop in Rotterdam afgelopen zaterdag (21 oktober) werd de Jonge Klimaatagenda gepresenteerd. Deze agenda laat een visie voor 2050 zien, zoals wij jongeren die het liefste zien. Deze presentatie mag natuurlijk niet onopgemerkt voorbijgaan en daarom stroomde het Arminius in Rotterdam vol met Jonge Klimaathelden.

Door Nine de Pater

De Jonge Klimaattop

De Jonge Klimaattop is een initiatief van de Jonge Klimaatbeweging die een dag vol met inspirerende sprekers, leerzame workshops en mooie discussies had gepland. De dag werd geopend door Jelmer Mommers van De Correspondent. Hij zette de toon met een mooi betoog over onzichtbare helden. Dat zijn de mensen die zich inzetten om de wereld stukje bij beetje wat mooier te maken. Het zijn de mensen die zich inzetten voor het vergroenen van schoolpleinen, het plaatsen van zonnepanelen, stoppen met vlees eten en hun vrienden daar ook toe weten te inspireren en natuurlijk al die jongeren die staan te popelen om hun steentje bij te dragen. Na Jelmer ging het los, het programma was heel divers, wat de keuzes enorm moeilijk maakte.

Inspiratielezingen, workshops en break-out sessies

In de grote zaal konden we genieten van lezingen door allerlei mensen uit de klimaatwereld, de zogenoemde ‘inspiratielezingen’. De eerste was de directeur van het WNF, Kirsten Schuijt. Zij vertelde over de afname van biodiversiteit en hoe we er met zijn allen voor moeten gaan zorgen dat dit niet nog verder uit de hand loopt. Ruud Koornstra, Nationale Energiecommissaris, stal de show door samen met zijn zoontje van een jaar of drie op het podium te verschijnen. Hij hield een vlammend betoog over zijn doel: “het paradijs op aarde”. Volgens Koornstra is dit te bereiken als “Nederland niet alleen de Parijs doelen gaat halen maar als ze Parijs gaat winnen. Nederland wordt wereldkampioen energietransitie!”

Tegelijkertijd waren er in de kleinere zaaltjes workshops en discussies gaande. Een greep uit het programma: floating farms, ‘wat gebeurt er op een klimaattop?’, productontwikkeling, duurzame fashion, ‘hoe praat ik met mijn vrienden over klimaatverandering?’, en nog veel meer. Daarnaast discussieerde jongeren in de break-out sessies over duurzaam onderwijs, wonen, werken, mobiliteit en voeding.

Foto’s van de Jonge Klimaatbeweging, fotograaf: Ugo Boss Photography.

Onze Klimaatagenda

De dag werd onder luid applaus en confetti afgesloten met de officiële lancering van de Jonge Klimaatagenda. Deze agenda is opgebouwd uit de eerder genoemde thema’s: onderwijs, wonen, werken, mobiliteit en voeding. De agenda werd ondertekend door de voorzitter van de Jonge Klimaatbeweging, de jongerenvertegenwoordigers naar de VN, alle aanwezigen en door de officiële Nederlandse klimaatgezant Marcel Beukeboom. De klimaatgezant neemt deze agenda niet alleen mee naar de Klimaattop in Bonn over twee weken maar hij nodigde de Jonge Klimaatbeweging ook uit om de agenda zelf te overhandigen aan de toekomstige minister van Economie en Klimaat.

Word geen omstander

Na afloop van de dag sprak ik nog even met de jongerenvertegenwoordigers naar de VN, Max en Martijn. Ook zij hebben genoten van de dag. Martijn gaat namens alle jongeren naar de internationale Klimaattop in Bonn waar ook hij de agenda mee naartoe zal nemen. Volgens Max zijn het evenementen zoals de Jonge Klimaattop waar hij de motivatie vandaan haalt om zich in te zetten. Hij wordt ook wel eens moedeloos en gefrustreerd van wat hij ziet, hoe de gevolgen van klimaatverandering zich voordoen en hoe de aanpak soms zo langzaam gaat. Maar als hij dan zoveel jongeren ziet en overal mooie initiatieven tegenkomt gaat dat gevoel snel over. “Het moet door de hele maatschappij doorsijpelen en dat zie ik hier gebeuren.”

Het was een mooie dag vol met energie en leuke jonge mensen. Dit zijn de mensen die het klimaatprobleem gaan aanpakken en ik heb er vertrouwen in. Om dan nog even met de woorden van Ruud Koornstra af te sluiten: “Durf te dromen over beter, en dan nóg beter. Word geen omstander maar creëer je eigen succes!”

Enthousiast geworden? De Jonge Klimaatagenda onderteken je hier.

Nine de Pater

Nine studeert Environmental Sciences in Wageningen en ze studeert af in de richting Environmental Policy. Met deze studie is ze al dagelijks bezig met de invloed van mensen op hun omgeving en andersom. Naast haar studie doet ze allemaal dingen voor een duurzame samenleving. Ze is actief bij Fossil Free en de Nederlandse Klimaatbeweging. Ook is ze betrokken bij het opzetten van een platform om jongeren te betrekken bij natuurbeheer en -beleid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top