skip to Main Content

Shoppen zonder schuldgevoel – Foto Report van het Fair Fashion Festival 2017

Shoppen Zonder Schuldgevoel – Foto Report Van Het Fair Fashion Festival 2017

Made in Bangladesh, made in China, made in India, made in Cambodia. Iedereen kent de labels aan onze kleding. We weten ook dat de arbeidsomstandigheden in deze landen niet zijn zoals wij die kennen. Sterker nog, de kleding die wij dragen wordt gemaakt onder zeer slechte omstandigheden. Daarnaast is de productie vaak erg vervuilend. Gelukkig is er een alternatief. Steeds meer ontwerpers en modemerken gaan voor fair-trade en biologische producten. Op het jaarlijkse Fair Fashion festival in Utrecht presenteerden verschillende duurzame Nederlandse ontwerpers en merken zich.

Door Nine de Pater

Samen met mijn zusje Mara ging ik naar het festival om de duurzame mode wereld te ontdekken. Het was een regenachtige ochtend toen we ons meldden bij de pers-stand, waar we een goodiebag kregen en gelukkig snel naar binnen konden.  

Mara maakte de foto’s terwijl ik op de voorste rij van de shows mocht zitten tussen de echte mode vloggers en bloggers…

We komen al snel Willemijn tegen, onze vriendin én een van de vrijwilligers die het festival georganiseerd hebben. De dag trekt meer bezoekers dan ze hadden verwacht, alle shows zitten vol en ook de workshops en lezingen zijn goed bezocht. Omdat het festival op verschillende locaties en deels buiten is, is het inschatten van het aantal bezoekers lastig. Maar Willemijn denkt ongeveer 3000 mensen.

De eerste show van de dag is de haute couture show. Alle kleding is handgemaakt en met innovatieve stoffen gemaakt van bijvoorbeeld gerecyclede plastic flessen. De show wordt begeleid door live harp muziek, wat een mysterieuze atmosfeer creëert.

Na de show krijgen we een rondleiding achter de schermen waar de modellen wachten op de volgende show.

Naast haute couture wordt er ook alledaagse kleding geshowd.

 

Buiten is een markt met kleding, sieraden en andere spullen. De mensen laten allemaal leuke, duurzame oplossingen zien, zoals kleding gemaakt van afval. Zelfs voor de kleding die niet meer gebruikt kan worden is een oplossing gevonden. Die wordt gebruikt om kussens te vullen.

Naast de shows en de markt is er een druk programma van lezingen, workshops en muziek. Er zijn lezingen over het verduurzamen van je garderobe maar ook over bijvoorbeeld de ‘sustainable development goals’, labels en innovatieve technieken. Daarnaast allemaal bijzondere workshops zoals het knopen van een kleed met oud textiel en het verven van katoen met natuurlijke stoffen. We leren hoe je een stofje geel kunt maken met het bladafval van een wortel.

(op de foto zie je Chanel Trapman van het platform Mumster en Noami Rachel Timan van de I was a… collectie)    

  

De dag heeft me zeker laten zien dat duurzame mode niet onder doet voor wat er in de gemiddelde winkel ligt. Het is zelfs een stuk vernieuwender omdat er veel meer wordt geëxperimenteerd met nieuwe technieken en hergebruik.

Aan de modeshows deden de volgende merken mee:

Moniek Collignon

Nukuhiva

Kuyichi

LIVstores

Goodfibrations

Zen by Sen

Guave

SKOT Fashion

Eco textile studion

Saint Basics

Pure Prana

UnikBlends

Wil je meer lezen over fair-trade en duurzame mode lees dan een van de eerdere artikelen op Duurzame Student:

                           

 

Nine de Pater

Nine studeert Environmental Sciences in Wageningen en ze studeert af in de richting Environmental Policy. Met deze studie is ze al dagelijks bezig met de invloed van mensen op hun omgeving en andersom. Naast haar studie doet ze allemaal dingen voor een duurzame samenleving. Ze is actief bij Fossil Free en de Nederlandse Klimaatbeweging. Ook is ze betrokken bij het opzetten van een platform om jongeren te betrekken bij natuurbeheer en -beleid.

Dit bericht heeft 3 reacties
 1. Ha Nine en Mara, bedankt voor de leuke foto’s van de (couture) show. Willen jullie een keer een speciaal artikel aan duurzame, doordraagbare en van fair trade stoffen gemaakte (bruids) kleding besteden, of wil je zelf iets maken kom dan gerust eens langs in onze “Eco Textile Studio” in Hardinxveld-Giessendam. We zitten vlak bij het station en zijn vrijdag en zaterdag open of op afspraak. https://www.facebook.com/Eco-Textile-Studio-173019456124371/

  1. Bedankt voor je leuke reactie! We nemen een keer contact met je op! 🙂
   – Richa van Zoelen, hoofdredacteur DuurzameStudent.nl

 2. Dag Nine,

  Bedankt voor de netjes opgelijste fair fashion merken op het festival. Voel je vrij om in de toekomst ook zonder schuldgevoel jongere merken zoals Baron Bretelle (bretels) op te nemen in zulke lijstjes 🙂

  Ik kijk al uit naar volgende artikels!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top