skip to Main Content

Is kaas nu wel of niet vegetarisch? 10 instinkers

Is Kaas Nu Wel Of Niet Vegetarisch? 10 Instinkers

Deel één van de driedelige serie over vegetarische labels. Na het uitlichten van instinkers (deel 1), een schematisch overzicht (deel 2) sluit deze serie af door studenten zelf aan het woord te laten.

Vegetarisch, veganistisch, flexitarisch, ovo-vegetarisch… Er lijken steeds meer labels bij te komen. In deze serie ga ik op zoek naar de scheidingslijn tussen deze labels en de verwarring die het zich meebrengt. Want kun je als vegetariër nu wel of niet kaas eten?

Door: Nynke Bonnema

Volgens het Voedingscentrum gebruiken veganisten geen dierlijke producten. Dus geen vlees, vis, zuivel, eieren, honing en leer. Vegetariërs gebruiken wel dierlijke producten, zolang het dier hier niet bij gedood is, dus geen vlees. Betekent dit dat kaas en eieren wel kunnen? Helaas is dit niet altijd even duidelijk. Een paar weken geleden keek ik deze aflevering van De Keuringsdienst van Waarde waarin ik werd verrast door een paar feitjes. Ik zet er 10 op een rij!

#1 Citroenen

In deze aflevering van de Keuringsdienst van Waarde wordt verteld dat citroenen gepoetst worden met een waslaagje om de mooie gele kleur te behouden. ‘Zo heeft de citroen meer uitstraling’. Deze waslaag wordt gewonnen van insecten. Of de insecten hierbij gedood worden is niet duidelijk.

Zo ziet Schellak er uit, gewonnen van luizen. Gebruikt om een glanslaag te creëren voor citroenen, fruit, roze koeken en hagelslag.

#2 Gelatine

Bij de meeste vegetariërs wel bekend: gelatine, meestal gemaakt van de huid en botten van varkens. Slachtafval dus. Gelatine zit in onder andere pudding, brood, snoep en koek. Het word je maar lastig gemaakt als vegetariër!

#3 Medicijnen

Volgens de wet moeten alle medicijnen getest zijn op dieren voordat mensen ze mogen gebruiken. Hiermee lopen de dieren dus risico dat ze verkeerde medicijnen binnen krijgen en kunnen ze vervelende bijwerkingen krijgen. Daarnaast worden voor de capsules van medicijnen ook vaak gelatine gebruikt.

#4 Hechtdraad

Ik sprak laatst een vriendin die een hechtdraad kreeg na het trekken van haar verstandskiezen. Gemaakt van een schapendarm. Voordeel is dat het hechtdraad vanzelf oplost, maar diervriendelijk is het dus eigenlijk niet.

#5 Biologische potgrond

Volgens de Keuringsdienst van Waarde kan biologische potgrond fosfor en stikstof van beendermeel bevatten, gemaakt van botten die overblijven in het slachthuis. Ook niet helemaal diervriendelijk dus.

#6 Kaas

Veel mensen die vegetarisch willen eten vervangen vlees door kaas. Maar is kaas wel vegetarisch? Ik ging er wel van uit. Echter moet er aan melk stremsel toegevoegd worden, anders kan het niet omgetoverd worden tot kaas. Dit stremsel is een sap dat komt uit de lebmaag van kalfjes. Een bijproduct van de slacht. Benieuwd hoe het precies zit? De Keuringsdienst van waarde zocht het uit. Goed nieuws: kaas met vegetarisch stremsel bestaat ook!

#7 Muziekinstrumenten

Een vriendin van mij bespeelt de harp en vertelde mij dat de snaren van haar harp gemaakt zijn van de darmen van een varken. Deze dierlijke snaren schijnen een mooier geluid te geven dan de nylonsnaren.

#8 Tennisracket

Anders soort snaren, die van een tennisracket (of badmintonracket) worden soms ook van dierlijke producten gemaakt: de darmen van een koe. Op racketsbespannen.nl lees ik dat deze darmsnaren zorgen voor het ultieme balgevoel en comfort.

#9 Keratineshampoo

Ook cosmetica bevat vaak dierlijke producten. Zoals keratine, in keratineshampoo wat dierlijke hoeven, botten of vissenschubben bevat.

#10 Eieren

De meeste eieren in de supermarkt zijn niet bevrucht. Hiermee zijn ze dus wel vegetarisch maar niet veganistisch. Wel kan het voorkomen dat er een embryo in een ei zit, zoals duidelijk werd in dit nieuwsartikel van vorig jaar. Of zo’n ei vegetarisch is, is dus de vraag.

Dit lijstje is zeker niet bedoeld om te ontmoedigen, slechts om te informeren (en stiekem een beetje te shockeren). Door het terugbrengen van de bio-industrie zal het milieu minder belast worden. Draag je hier als vegetariër ook aan bij, of alleen als veganist?  Deze verwarring mag niet in de weg staan om onze (voeding)consumptie zo goed mogelijk in balans te brengen met de aarde, de dieren en onze eigen gezondheid. Daarom volgende maand in deel twee: een schematisch overzicht met de verschillen tussen verschillende labels. Waar zit de verwarring? Hoe kunnen we dit positief omdenken?

Nynke Bonnema

Nynke studeert Culture Organization and Management en heeft een achtergrond in marketing. Door studie, reizen en het ontmoeten van mensen is ze er nu van overtuigd dat wij de generatie zijn die een omslag moeten maken om de wereld te verduurzamen. Volgens haar is de eerste stap duurzaamheid leuker en toegankelijk te maken. Weg met het geitenwollen sokken imago, sustainability is sexy!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top