skip to Main Content

Spaghetti met vegan crème fraîche en aubergine

Spaghetti Met Vegan Crème Fraîche En Aubergine

Verlang je als vegan ook weleens naar zo’n supersimpele romige pasta, met crème fraîche? En heb je ook geen zin om op zoek te gaan naar dure, vegan roomkaas (want ja, dat bestaat wel oprecht)? Goed nieuws: je kunt heel makkelijk zelf zo’n heerlijke romige, dikke saus maken. Van cashewnoten.

Je kunt ‘m eigenlijk gebruiken op alle manieren waarop je crème fraîche ook zou gebruiken, zoals: in soep, op pizza, op broodjes, of dus voor romige pasta. In dit recept in een spaghetti met aubergine, maar als je niet van aubergine houdt, kun je ook bijvoorbeeld champignons of courgette nemen.  

Je hebt weinig ingrediënten nodig voor deze vegan crème fraîche op basis van cashewnoten. Maar het belangrijkste is wel dat je er een paar uur van tevoren (of liever nog, een dag van tevoren) aan moet denken om de cashewnoten met kokend water in een bakje te zetten, om te weken en zacht te worden. Een paar uur is genoeg, maar de saus wordt nog zachter en gladder als je ze een nacht laat weken!

Spaghetti met vegan roomsaus en aubergine en courgette

Wat heb je nodig voor 2 personen?

Voor de saus:

 • 100 gram cashewnoten, ongebrande.
 • 2 eetlepels citroensap
 • 1 eetlepel olijfolie
 • mespuntje zout
 • evt. verse basilicum

Verder:

 • 200 gram spaghetti
 • 1 aubergine, in blokjes gesneden
 • 1 ui, gesneden
 • Versgemalen peper
 • teentje knoflook, kleingesneden

Wat ga je doen?

Van tevoren: denk eraan om ’s middags (of liever nog: de dag ervoor) de cashewnoten in een pot of bakje te doen en met kokend water te overgieten. Laat ze zo een paar uur net onder water staan. Heb je toch haast? Dan kun je ze ook 20 minuten koken, gewoon in een pannetje water. Maar, hoe langer ze geweekt hebben, hoe zachter en gladder de saus wordt!

 1. Begin met de ui, knoflook en aubergine. Bak dit op redelijk hoog vuur met een beetje olie in een koekenpan terwijl je veel roert. Zet het zachter zodra de aubergine lichtbruin begint te kleuren. Laat ongeveer 15 minuten zachtjes doorbakken, doe eventueel een deksel op de pan, dan gaart het sneller en blijft het sappiger!
 2. Kook de pasta zoals op de verpakking staat.  
 3. Maak intussen de saus. Giet de geweekte cashewnoten af en doe met de rest van de saus-ingrediënten in een blender of staafmixer. De noten zijn al zacht, dus je hoeft geen bijzonder sterke blender te hebben. Als je verse kruiden toevoegt, bewaar die nog even, deze doe je pas op het laatst erbij.
 4. Pureer/blend goed, en giet er kleine scheutjes water bij tot de saus een dikke, gladde, structuur heeft, zoals crème fraiche dus 🙂 Proef en voeg eventueel wat meer zout, verse peper of de verse kruiden zoals basilicum toe.
 5. Giet de pasta af. Doe op een bord en bedek met de gebakken aubergine en een paar flinke lepels van de saus. Meer heb je niet nodig, geniet ervan!

Spaghetti over? Probeer dan ook eens spaghetti met aspergesaus of avocado-spinaziesaus!

Willemijn

Willemijn is journalist en al een jaar of tien overtuigd dat geen vlees eten het beste is dat je voor een schonere, gezondere en eerlijkere wereld kunt doen. Sinds kort zelfs helemaal veganistisch gaan eten, om nog wat meer daad bij het woord te voegen. Laat graag zien dat koken dan nog steeds leuk is en geen gat slaat uit je studentenbudget.

Dit bericht heeft 2 reacties
  1. Klopt, op de foto zie je aubergine én courgette! Deze variatie wordt ook in de beschrijving al aangeprezen – allebei een keer proberen? 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top