skip to Main Content

COY13: Live op de Conference of Youth in Bonn! Een terugblik.

COY13: Live Op De Conference Of Youth In Bonn! Een Terugblik.

Meer dan 1300 jongeren op zoek naar de oplossing van het klimaatprobleem. Op de jaarlijkse Conference of Youth (COY13) kwamen jongeren uit meer dan 110 verschillende landen bij elkaar voor lezingen, workshops, discussies en acties over klimaatverandering. Ik was er ook bij en hield een live-blog bij op de Facebookpagina van Duurzame Student.

Door Nine de Pater

De COY wordt elk jaar georganiseerd voorafgaand aan de Conference of the Parties (COP). De COP, dit jaar de 23e, is de jaarlijkse vergadering van de VN over het internationale klimaatbeleid. Iedereen zal zich de COP21 in Parijs nog herinneren waar een historisch akkoord werd getekend. Ondanks dat er daarna veel gebeurd is blijft dit een belangrijk verdrag. Niet alleen zijn er voor het eerst afspraken waar zoveel landen achter staan, ook is het akkoord zo opgesteld dat de plannen steeds ambitieuzer worden. Dit jaar (6-17 november) wordt de COP georganiseerd door gastland Fiji, maar gehouden in Bonn vanwege gebrek aan ruimte en capaciteit op Fiji zelf. Er zal weer van alles besproken worden over onder andere de plannen van de individuele landen en er wordt verder onderhandeld over financiën.

Er is een heleboel kritiek vanuit NGO’s op het Parijs-akkoord. Zo zijn bijvoorbeeld de voorgestelde maatregelen bij lange na niet genoeg om onder 2 °C opwarming van de aarde te blijven. Daarnaast is ook de uitvoering van het verdrag in de meeste landen, inclusief Nederland, tot nu toe ontoereikend. Dit is waar wij in actie komen. Op de COY komt de nieuwe generatie bij elkaar om te leren, om plannen te maken en om actie te ondernemen. Er werd overal gesproken over ‘jonge klimaatactivisten’, wat ik heel opvallend en grappig vond, omdat wij in Nederland meestal een heel ander beeld hebben van een activist. Blijkbaar is dat in de meeste landen anders, want de activiteiten op de COY waren helemaal niet zo revolutionair. Ondanks dat was het wel heel inspirerend en leerzaam. Ik heb een heleboel nieuwe en interessante mensen ontmoet en kennis opgedaan.

Lees hieronder mijn dagelijkse updates!

Nine de Pater

Nine studeert Environmental Sciences in Wageningen en ze studeert af in de richting Environmental Policy. Met deze studie is ze al dagelijks bezig met de invloed van mensen op hun omgeving en andersom. Naast haar studie doet ze allemaal dingen voor een duurzame samenleving. Ze is actief bij Fossil Free en de Nederlandse Klimaatbeweging. Ook is ze betrokken bij het opzetten van een platform om jongeren te betrekken bij natuurbeheer en -beleid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top