skip to Main Content
Vegetariër, Pescotariër, Lacto-ovo Vegetariër, Welke ‘tariër’ Ben Jij?

Vegetariër, pescotariër, lacto-ovo vegetariër, welke ‘tariër’ ben jij?

Deel twee van de driedelige serie over vegetarische labels. Na het uitlichten van instinkers (deel 1) en een schematisch overzicht (deel 2) sluit deze serie af door studenten zelf aan het woord te laten.

Vegetarisch, veganistisch, flexitarisch, ovo-vegetarisch… Er lijken steeds meer labels bij te komen. Hoe meer labels, hoe meer verwarring. In het vorige artikel zette ik 10 producten op een rij waarvan het niet altijd duidelijk is dat er (gedode) dieren in verwerkt zijn. Dit maakt het extra lastig om te kiezen wat voor ‘tariër’ je nu eigenlijk bent. Zie je door de bomen het bos niet meer? Dit artikel geeft je een overzicht.

Door Nynke Bonnema

Als vegetariër eet ik geen vis of vlees. Maar waarom zou ik dan kaas eten waar dierlijk stremsel (van de ledmaag van het kalf) in zit? En geen vlees, betekent dat dan ook geen insecten? Beperk ik me alleen tot voedsel of moet ik ook naar andere levensmiddelen en niet-eetbare producten kijken, zoals potgrond? Tijd om even alles op een rijtje te zetten.

Definitie

Laat ik beginnen met een definitie. Volgens de Van Dale is de definitie van een vegetariër: ‘Iemand die geen vlees of vis eet’. Volgens de Vegetariërsbond is de definitie van vegetarisme: ‘Vegetarische voeding is voeding waar niets in zit van het gedode dier’. Helaas wordt er bij beide definities niets vermeld over niet-eetbare producten.

Eet je geen vlees of vis maar wel kaas met dierlijk stremsel, dan ben je dus volgens de eerste definitie wel en volgens de tweede definitie geen vegetariër. Eet je geen vlees, geen vis en wel zuivel en eieren? Dan mag je jezelf lacto-ovo vegetariër noemen volgens de Vegetariërsbond. Klinkt niet heel sexy als je het mij vraagt.

Via https://www.devegetarier.nl/nieuws/wie-loopt-het-meeste-risico-vleeseter-of-vegetarir

Van carnivoor tot veganist

Al die verschillende keuzes hebben geleid tot deze en nog meer (niet zo sexy) labels. Hieronder een overzicht van de meest voorkomende labels.

Vlees Vis Gelatine, stremsel Zuivel Honing Eieren Bespoten citroen Leren schoenen
Dier gedood Ja Ja Ja Soms Nee Soms Ja Ja
Carnivoor Ja Ja Ja Ja Ja Ja Ja Ja
Vegetariër Nee Nee ? ? ? ? ? ?
Pescotariër Nee Ja ? ? ? ? ? ?
Lacto-ovo vegetariër Nee Nee ? Ja Ja Ja ? ?
Lacto vegetariër Nee Nee ? Ja Ja Nee ? ?
Flexitariër Soms Soms Soms Soms Soms Soms Soms ?
Veganist Nee Nee ? Nee Nee Nee ? Nee

Conclusie tabel

Veganisten en carnivoren zijn de twee uitersten en daarom het makkelijkst te definiëren. Het lijkt erop dat hiertussen in een spectrum ligt van meerdere labels die in elkaar overlopen, waarbij niet elk label duidelijk afgebakend is.De vraagtekens in de tabel laten de onduidelijk zien. Deze verwarring is het gevolg van de producten bovenin de tabel, waarbij het per product niet altijd duidelijk is of:
1. Het dier gedood is (denk aan kaas met dierlijk stremsel)
2. Er dierlijke producten in verwerkt zijn (denk aan de bespoten citroen).
Ben je benieuwd hoe dit precies zit en tot welke instinkers dit kan leiden? Lees het vorige artikel hier

Waarom is dit een probleem?

De verschillende producten zijn dus niet altijd in te delen in de labels die er gecreëerd zijn. Ook verschillen de definities. Misschien maken de labels een bepaald onderscheid dat alleen maar meer verwarring brengt. Want als een restaurant beweert dat een gerecht op de menukaart vegetarisch is, welke ‘tariër’ spreken ze dan precies aan? Daarnaast kijken de meeste definities naar alleen voedsel en niet naar andere consumptiegoederen.

Omdenken

Wat vind jij? Brengen de labels duidelijkheid of verwarring? Hoe kunnen we dit probleem omdenken? In het volgende artikel laat ik jou aan het woord!

Nynke Bonnema

Nynke studeert Culture Organization and Management en heeft een achtergrond in marketing. Door studie, reizen en het ontmoeten van mensen is ze er nu van overtuigd dat wij de generatie zijn die een omslag moeten maken om de wereld te verduurzamen. Volgens haar is de eerste stap duurzaamheid leuker en toegankelijk te maken. Weg met het geitenwollen sokken imago, sustainability is sexy!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top