skip to Main Content

SDG 5: Gendergelijkheid – “I am a Nasty Woman!”

SDG 5: Gendergelijkheid – “I Am A Nasty Woman!”

Nederland heeft haar 16e plek op de ranglijst van gendergelijkheid van het Wereld Economisch Forum moeten inruilen voor de 32e plek. Met name op economisch en politiek gebied scoort Nederland lager, waardoor landen als Moldavië en Mozambique ons hebben ingehaald. Hoog tijd om daarom eens een kijkje te namen in Sustainable Development Goal (SDG) 5: gendergelijkheid.

Door Onna Malou van den Broek

 

De targets: Gendergelijkheid en de positie van vrouwen

Ondanks dat gendergelijkheid een scala aan genderidentificaties suggereert, richt SDG 5 zich voornamelijk op de positie van vrouwen en meisjes in de samenleving. De targets richten zich op de privé- en publieke sfeer, de economische, sociale- en politieke positie, en gezondheidsproblemen. Zo moet discriminatie en geweld gestopt worden. Ook moet onbetaald werk zoals huishoudelijke verantwoordelijkheden erkend worden in de vorm van sociale zekerheid, moeten vrouwen toegang krijgen tot voorbehoedsmiddelen en moet er afdwingbaar beleid ontwikkeld worden voor gendergelijkheid. Tot slot moeten vrouwen gelijke rechten krijgen op het gebied van economische eigendom en dezelfde kans tot participatie in leiderschapsposities.

 

Bron: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Mind_the_gap1.png

De situatie: Cijfers versus werkelijkheid

Wereldwijd is een vooruitgang te zien in algehele gendergelijkheid. Zo steeg het aantal vrouwen in het parlement van 13% in 2000 naar 23% in 2017. Daarnaast daalde het aantal vrouwen van 20-24 jaar die voor hun 15e getrouwd waren van 11% in 2000 naar 8% in 2015. Ook het aantal wereldwijde aantal vrouwelijke genitale verminkingen daalde van 46% in 2000 naar 35% in 2015. Cijfers vertellen maar een deel van het verhaal. Veel gevallen van geweld en discriminatie blijven verborgen. Zo heersen er bepaalden taboes die het ontdekken van geweld moeilijk maken, denk bijvoorbeeld aan het melden van huiselijk geweld.

 

Nederland: Waarom scoren wij zo slecht?

De reden dat Nederland in rang is gezakt met betrekking tot gendergelijkheid, komt vooral door de politieke en economische positie van vrouwen, maar ook door een groeiend verschil in inkomen en gezondheid. Zo was het in Nederland op 3 november Equal Pay Day,  vanaf deze dag werken vrouwen figuurlijk gratis door de loonkloof van 16 procent. Ook daalt het aantal vrouwen in de Tweede Kamer sinds 2009. Sinds de afgelopen verkiezingen is slechts 37% van de Tweede Kamerleden vrouw. Daarnaast wordt tot op de dag van vandaag slechts 26% van de managementposities bekleed door een vrouw.

Via https://www.flickr.com/photos/ministeriebz/16345565013

Onze held: She Decides van Lilianne Ploumen

Gelukkig is er ook een positief en vooruitstrevend geluid uit Nederland omtrent gendergelijkheid. Als reactie op de Global Gag Rule van president Trump, haalde oud-minister Lilianne Ploumen eerder al 181 miljoen euro. Dit geld was bedoeld voor organisaties die door deze nieuwe wetgeving tekort kwamen op het gebied van familieplanning en anticonceptie. Ook richtte zij de organisatie She Decides op, die opkomt voor vrouwenrechten en in het bijzonder voor Seksuele en Reproductieve Gezondheid en Rechten (SRGR).

 

Het nieuwe feminisme: I am a nasty woman

Er wordt steeds meer aandacht gevraagd voor vrouwenemancipatie. In reactie op president Trump’s uitspraken zoals “grab them by the pussy” en “those are just nasty women” werden meerdere protesten georganiseerd, zoals de Women’s March in Washington. Actrice Ashley Judd las hier een gedicht voor van de tiener Nina Donovan over het zijn van een “nasty woman”. Een ander voorbeeld is de recente hashtag #MeToo, die aandacht vraagt voor seksuele intimidatie, nadat meerdere gevallen van ongewenst seksueel gedrag en dwang binnen Hollywood bekend werden. De politiek kan ook niet achterblijven: zo heeft de Europese Unie  samen met de Verenigde Naties het Spotlight Initiatief opgericht om geweld tegen vrouwen en meisjes tegen te gaan.

 

Kom in actie: Word ook een voorvechter voor gendergelijkheid!

Omdat genderongelijkheid een sociaal geconstrueerd probleem, is de meest voor de hand liggende optie: kom op voor jouw rechten en/of die van vrouwen in jouw omgeving. Het is namelijk niet oké als een vrouw minder betaald krijgt, niet oké als een vrouw nooit voor promotie wordt voorgedragen en ook niet oké als vrouwen seksueel geïntimideerd worden. Daarnaast zijn er verschillende initiatieven die je kunt ondersteunen zoals de HeForShe campagne en het Nederlandse platform WO=MEN. HeForShe heeft diverse projecten: onder andere tegen online geweld tegen vrouwen, en voor het doorbreken van het taboe omtrent seksuele gezondheid. Gendergelijkheid is namelijk IEDEREENS business!

Via: https://www.flickr.com/photos/bonzo/32297887642

Onna Malou

Onna Malou van den Broek is vanaf september 2017 PhD kandidaat aan King’s College University, Londen. Haar PhD onderzoek richt zich op de rol die bedrijven vervullen binnen sociale issues en duurzaamheid, zowel via hun eigen activiteiten als via politieke kanalen. Afgelopen jaar liep zij stage bij het “Business for Peace” platform van de Verenigde Naties. Ze schrijft ook voor de European Policy Group van de King's College Student Think Tank. Haar interesse ligt in het benaderen van duurzaamheid vanuit een economisch perspectief. Om hedendaagse sociale problemen aan te pakken hebben we de macht en de bronnen van bedrijven nodig, het is daarom aan ons om hen te activeren hiermee aan de slag te gaan!

Dit bericht heeft 1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top