Instagramtrend: Hartige havermoutbowl (vegan)
Toen ik op Instagram een kom havermout met allerlei groente voorbij zag komen, was ik nogal verbaasd. Want havermout is toch ontbijt en zoet? Met (plantaardige) melk en niet met bouillon? Toch wilde ik, als liefhebber van havermoutontbijtjes in alle soorten en maten, wel eens zo’n hartige variant proberen.
Ik maakte er één met boerenkool, gekruide tofu, sesam en tomaatjes. En dat bleek superlekker! Het klinkt een beetje vreemd, maar als je van havermout houdt, moet je dit zeker een keer proberen. Bijvoorbeeld als lunch of snel avondeten voor één. En: dit recept is een goede manier om restjes (roerbak)groenten of tofu op te maken!
Wat heb je nodig voor 1 persoon?
50 gram havervlokken (of havermout)
250 ml bouillon
Flinke hand boerenkool, kleingesneden (paksoi, spinazie, snijbiet of cavolo nero kan ook)
Een handvol cherrytomaatjes, gehalveerd
75 gram gekruide tofublokjes (zelf kruiden met bijvoorbeeld Rash el Hanoutkruiden kan ook)
Versgemalen peper
Sesamzaadjes (zwarte zijn het lekkerst hierbij) om te bestrooien
Wat ga je doen?
- Breng de havervlokken aan de kook met het water en bouillonblokje. Waarschijnlijk heb je een half blokje nodig, maar check op de verpakking even voor hoeveel bouillon één blokje is. Laat zachtjes pruttelen voor een minuut of 5.
- Verhit intussen een klein beetje olie in een koekenpan en roerbak de boerenkool en de tofublokjes op redelijk hoog vuur. Ongeveer vijf minuten, tot de tofu lichtbruin wordt en de boerenkool zachter. Voeg de laatste 2 minuten de tomaatjes toe.
- Is de havermout zacht en al het vocht opgenomen? Schenk dan in een kom en bedek met de boerenkool, tofu en tomaatjes. Bestrooi met zwarte sesamzaadjes als je die hebt. Geniet ervan!