skip to Main Content

‘Tariër’: trend of onbekend?

‘Tariër’: Trend Of Onbekend?

Deel drie van de driedelige serie over vegetarische labels. Na het uitlichten van instinkers (deel 1) en een schematisch overzicht (deel 2) sluit deze serie af door het gesprek aan te gaan met verschillende tariërs.

Na twee artikelen blijkt dat er verwarring heerst in het land van de tariër-labels. Zelf kwam ik er niet helemaal uit, dus ik vroeg een aantal pescotariërs, veganisten en vegetariërs naar hun mening. In dit artikel een verlossend antwoord op de vraag: hoe kunnen we de verwarring rondom de vegetarische labels omdenken?

Door: Nynke Bonnema

Onbekend terrein

De labels zijn problematisch omdat het bestaan ervan en wat het inhoudt niet bij iedereen bekend is. Meerdere pescotariërs noemen zichzelf maar vegetariërs, omdat dit beter bij iedereen bekend is. Anderen noemen gebruiken geen label, maar zeggen gewoon dat ze geen vlees (of vis) eten.

Hoe dan ook, het gebruiken van een label biedt wel voordelen volgens één van de ondervraagde pescotariërs. Zo zorgt het voor een bepaalde vorm van uniformiteit. Op die manier weet je bij vliegtuigmaaltijden, vegetarische restaurants en supermarkt-producten precies wat je er aan hebt. Mits wel goed is uitgelegd wat er precies mee bedoeld wordt. Hier kom ik zo op terug.

Een zichtbare trend? De cijfers

Is het echt zo onbekend of is er juist sprake van een trend? Volgens de Nederlandse Vegetariërsbond (maart 2017) worden steeds meer mensen een tariër. Het percentage (<5%) van mensen dat (vrijwel) nooit vlees consumeert is namelijk stijgende. Deze conclusie trekken ze uit onderzoeken tussen 2007 en 2015 van diverse partijen als: RIVM, Landbouw Economisch Instituut (LEI), Natuur en Milieu, Voedingscentrum en Milieucentraal. Echter schijnt deze stijging in 2016 gestopt te zijn. Dit blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Wageningen.

Uitleg is cruciaal

Er is dus enigszins sprake van een trend, maar wel op een kleine schaal. De ondervraagden benadrukken dat het vooral een probleem is dat veel mensen om hen heen niet weten wat de impact is van vlees (en vis) op het milieu. Helaas wordt dit meestal niet standaard uitgelegd op scholen. Volgens de ondervraagde tariërs is de uitleg van de labels cruciaal. Zo vertellen zij dat ze het als een kans zien om aan hun omgeving uit te leggen waarom een aangepast dieet (met minder dierlijke producten) belangrijk is. Of dit nu is voor de dieren, het milieu, de mensheid of de eigen gezondheid. 

Foto via Brooke Lark op Unsplash

Variatie en verschil

In het vorige artikel zagen we de verschillen tussen de labels. Nu blijkt dat ook binnen een label verschillen zitten. De beweegredenen per label lopen uiteen en het blijkt dat sommige tariërs de regels niet heel nauw nemen. Die verschillen mogen er zijn. Wel zal er door het toelichten van de filosofie achter de beweegredenen meer begrip en duidelijkheid ontstaan. Dit geldt niet alleen voor personen maar ook voor bedrijven. Zo waarderen sommigen van de ondervraagde tariërs het als een product dat een vegetarisch label draagt, transparant is over de ingrediënten.

Een voelbare trend

[perfectpullquote align=”right” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]‘Bewustzijn heeft tijd nodig en zal gepaard gaan met veel vragen, verwarring en weerstand’.[/perfectpullquote] Ondanks de cijfers is de trend om minder of geen vlees te eten nog zeker voelbaar onder de ondervraagde tariërs. Daarnaast vinden ze dat het belangrijk is om te beseffen dat het, ondanks de lage percentages, een groeiende trend is. Ze hebben er de volste vertrouwen in dat de stijging komende jaren weer zichtbaar is in de cijfers. Hierbij gaat de juiste kennis en uitleg een cruciale rol spelen.

Omdenken

Hoe kunnen we nu het probleem van de verwarring rondom labels het beste omdenken? Misschien is deze verwarring juist goed, want daardoor vragen de labels om een toelichting. Op deze manier wordt de conversatie over een duurzaam dieet op gang gehouden. Zo kunnen mensen beweegredenen ontdekken en geïnspireerd raken door verschillende soorten tariërs. Het bewustzijn rondom wat wel en niet goed is voor je gezondheid, dieren en het milieu is wellicht belangrijker dan de labels zelf.
[perfectpullquote align=”full” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””] ‘Een label is pas een label inclusief een goede uitleg, zodat het de volledige lading dekt’. [/perfectpullquote]

Top 3 tips

Als afsluiter van deze serie een drietal tips van de tariërs waarmee we de verwarring kunnen omdenken:

1. Zie vragen over jouw dieet als een kans om andere mensen te informeren en inspireren over jouw beweegredenen;
2. Gebruik de Sustainable Development Goals voor je uitleg;
3. Inspireer anderen met lekkere vegetarische en vegan recepten (check hiervoor ook duurzamestudent.nl!)

 

 

Dit artikel in tot stand gekomen met behulp van een aantal inspirerende personen. Veel dank aan: Afra, Gabriel, Junita, Dennis, Jorien en Myrthe.

 

Bron foto’s:
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Light-Bulb_icon_by_Till_Teenck_green.svg
– Luke Michael on Unsplash

Nynke Bonnema

Nynke studeert Culture Organization and Management en heeft een achtergrond in marketing. Door studie, reizen en het ontmoeten van mensen is ze er nu van overtuigd dat wij de generatie zijn die een omslag moeten maken om de wereld te verduurzamen. Volgens haar is de eerste stap duurzaamheid leuker en toegankelijk te maken. Weg met het geitenwollen sokken imago, sustainability is sexy!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top