skip to Main Content

Papier consuminderen: laat minder bomen en grondstoffen verloren gaan

Papier Consuminderen: Laat Minder Bomen En Grondstoffen Verloren Gaan

Verminder je papierverbruik in 4 stappen en bespaar in één klap bomen, water, en CO2. Elke Nederlander produceert per jaar 500 kilo afval [1]. Daarmee gaat minstens 6 keer het lichaamsgewicht van een gemiddelde Nederlander aan grondstoffen verloren [8]. In deze afval-reeks nam ik al plastic onder de loep. In dit artikel: alles over het consuminderen van papier.

Door Natalie van Dis, correspondent Ecologie

Het probleem

Ondanks de nieuwste technologische gadgets, leven we in een printcultuur. In Nederland, verbruiken we elk jaar 80 kg aan papier per persoon. Kranten, tijdschriften, wc-papier, en kopieer- en printpapier vertegenwoordigen 60% van ons papiergebruik. De andere 40% beslaat verpakkingen gemaakt van papier en karton [2].

Iedereen weet waar papier vandaan komt. Toch staan we weinig stil bij hoe papier gemaakt wordt en wat er mee gebeurt nadat we het weggooien. In China worden jaarlijks 10.000 bomen gekapt om wenskaarten van te maken [3]. Wereldwijd worden elk jaar naar schatting 15 miljard bomen gekapt [4]. Papierproductie is verantwoordelijk voor minstens 14% van die boskap [5].

Het maken van papier blijft niet bij het kappen van bomen. Het proces van boom tot A4 kost veel grondstoffen en energie. De papierindustrie staat in de top 3 van grootste broeikasgassen uitstoters [3, 6]. Ook is die industrie de grootste verbruiker én de grootste vervuiler van water [6]. Alleen al om 1 A4 vel te produceren, is 5 liter water nodig! [5]

De gevolgen

In 2015 waren naar schatting nog 1,3 biljoen bomen op aarde. Een overweldigend aantal, maar het is slechts de 54% die nog over is sinds mensen zijn begonnen met boskap [4].

Bomen zijn van levensbelang voor het leven op aarde. Ze produceren de zuurstof die we inademen. Ook reguleren ze de watercyclus op aarde.

Minder bomen op aarde heeft daarom verregaande gevolgen. Het zorgt voor woestijnvorming door minder vocht in de lucht. Broeikasgassen nemen toe, waardoor klimaatverandering wordt versterkt. Boskap veroorzaakt landerosie en overstromingen. Tot slot vernietigt boskap het leefgebied van ontelbaar veel soorten dieren en mensen [7].

Behalve boskap leidt overmatig papiergebruik tot de vervuiling van water, bodem en lucht. Bij de productie van papier worden allerlei chemicaliën gebruikt, die in onze grondstoffen terecht komen. En als papier eenmaal ligt te rotten op de vuilnisbelt, wordt methaan uitgestoten: een broeikasgas dat 25 keer zo sterk is als CO2 [5].

Grondstoffen besparen in 4 stappen

Voorkom zelf onnodige boskap en papierproductie. Maak gebruik van de 4 Re’s van afvalvermindering: Refuse, Reduce, Reuse, Recycle.

 1. Refuse:
  • Voorkom onnodig printen en probeer zoveel mogelijk digitaal te werken. Maak bijvoorbeeld gebruik van een E-reader. Moet je veel literatuur lezen en verwerken? Een gratis citatie programma als Mendeley is een echte aanrader.
  • Haal een NEE-NEE sticker bij de gemeente voor je brievenbus en bespaar in één klap 15,4 kg afval per jaar [1]
  • Trakteer je jezelf op een ijsje? Neem een hoorntje en geen bakje.
  • Wil je echt hardcore gaan? Gebruik net als in veel andere landen een wc-papier alternatief.
  • Doe het tegenovergestelde van papier verbruiken: gebruik de ecosia zoekmachine en plant bomen door op het web te surfen.

   Hardcore papier consuminderen? Gebruik niet langer wc-papier! Via https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bum_Gun_Installation.JPG

 1. Reduce
  • Ben je gek op lezen? Gebruik een E-reader, schaf een biebpas aan of wissel onderling boeken uit.
  • Maak je graag lijstjes? Kies voor een whiteboard schrift, zoals correctbook of bambook: het schrift dat je oneindig kan gebruiken.
  • Toch printen? Print altijd dubbelzijdig. Nog beter, gebruik de ‘booklet’ optie voor pdf’s. Je hebt gelijk een reductie van 50% papierafval te pakken.
  • Snotverkouden door het koude weer? Gebruik een stoffen zakdoek. Ook nog eens zachter voor je neus.
 1. Reuse:
  • Papier heeft altijd 2 kanten. Maak gebruik van de lege kant! Maak je eigen kladblok of knip er post-its van.
  • Tijdens de decemberdagen gaat er aardig wat inpakpapier doorheen. Pak je cadeautjes netjes uit en bewaar het inpakpapier. Als je lieve vrienden en familie hebt, hoef je nooit meer zelf inpakpapier te kopen! Of pak cadeautjes op een alternatieve manier in, bijvoorbeeld in oude kranten of stof.
  • Koop tweedehands boeken en verkoop (school)boeken die je niet meer gebruikt.

Maak als student een grote impact: voorkom onnodig printen.

 1. Recycle:
  • Scheid je papieren afval en gebruik gerecycled papier. Dit scheelt wat in waterverbruik, maar kost nog steeds evenveel productie energie [2]
  • Gaat zonder wc-papier doen je iets te ver? Kies dan voor 100% gerecycled wc papier of dit cradle to cradle wc papier.

Door elke maand 17 vellen papier minder te printen, bespaar je al 324 liter water, 1700 WH aan energie, en 1,75 L CO2 uitstoot (zie afbeelding UU poster). Ga verder door jouw papiergebruik te halveren en red elke 16 maanden een boom [3]. Heb jij meer goede tips voor het consuminderen van papier? Laat een berichtje achter bij de comments!

[Bronnen]:

[1] https://www.milieucentraal.nl/bewust-winkelen/uitgelichte-producten/papier/

[2] https://www.milieucentraal.nl/bewust-winkelen/spullen-en-diensten/papier/

[3] http://www.id2.ca/downloads/eco-design-paper-facts.pdf

[4] Crowther, T. W., Glick, H. B., Covey, K. R., Bettigole, C., Maynard, D. S., Thomas, S. M., … Bradford, M. A. (2015). Mapping tree density at a global scale. Nature, 525(7568), 201–205. https://doi.org/10.1038/nature14967

[5] http://www.theworldcounts.com/stories/Paper-Waste-Facts

[6] http://www.stopwaste.org/preventing-waste/impact-paper-waste

[7] https://www.pachamama.org/effects-of-deforestation

[8] https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2012/49/nederlanders-steeds-langer-maar-vooral-zwaarder 

Natalie van Dis

Natalie doet de master Environmental Biology, met een specialisatie in Behavioural Ecology, aan de Utrecht Universiteit. Ze heeft altijd al een grote passie gehad voor de natuur, en wil zich in de toekomst dan ook richten op natuurbescherming in al zijn veelvoud. Eén manier is mensen inlichten over de milieuproblemen die we hebben en wat zij daar als individu aan kunnen doen.

Dit bericht heeft 2 reacties
 1. Je kunt een kerstkaart met potlood beschrijven, zodat de ontvanger die kan uitgummen en met eigen tekst terug sturen. Wel etiket van adres op envelop aanpassen als je die ook weer opnieuw gebruikt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top