skip to Main Content

Van vleesjurk tot nudist: hoe je duurzamer met mode om kunt gaan

Van Vleesjurk Tot Nudist: Hoe Je Duurzamer Met Mode Om Kunt Gaan

Tien jaar zonder vlees en honderd fietsvakanties later is er nog steeds een milieukweller waar ik geen afstand van kan doen: kleding. De geliefde levensbehoefte die onze duurzame lifestyle hindert.

Door Isabel Brenner, correspondent Sustainable Lifestyle

Waarom meer bewustwording het einde van zorgeloos winkelen is

Vroeger was winkelen een van mijn favoriete bezigheden. Met je kleding kan je laten zien wie je bent, wat je doet en waar je van houdt. Met meer milieu-bewustwording kwam voor mij ook meer gevoel voor verantwoordelijkheid. Zorgeloos winkelen was voorbij. Gelukkig is duurzaam winkelen ook mogelijk, geen noodzaak om minimalist te worden dus.

Het niet-zo-onschuldige karakter van grote kledingfabrikanten is al een tijdje bekend [1]. Zodra het gebruik van kinderarbeid door een merk boven tafel komt wordt massaal geroepen niet meer daar te kopen. Stukje bij beetje wordt de mode-industrie door consumenten gedwongen een betere weg in te slaan. Ook op het gebied van duurzaamheid is de kledingindustrie niet echt een lieverdje. Net als met humanitaire zaken heerst er bij milieubewustheid ook een gebrek aan transparantie – hoe goed weten we welke aankopen wel en niet duurzaam zijn? [2].

Lady Gaga laat even duidelijk zien wat voor kleding niet duurzaam is. Via Instagram [5].

Welke kleding is dan wel duurzaam?

Eigenlijk is geen enkel kledingstuk duurzaam. Bij het produceren, transporteren en verwerken van kleding komen altijd schadelijke stoffen vrij en zijn grondstoffen nodig. Maar er is wel een verschil in vervuilend en héél vervuilend. Even een korte achtergrond. Er zijn twee soorten mode; Fast Fashion en Slow Fashion.

Fast fashion is de goedkope kleding die je in kledingketens als Primark en H&M koopt. Het is kleding die niet gemaakt is voor langdurig gebruik, maar om zo snel mogelijk op de nieuwste trends in te spelen. Om de productie zo snel en goedkoop mogelijk te maken wordt de kleding vaak op een vervuilende manier geproduceerd. [3] De Fast Fashion industrie streeft er zelfs naar dat kleding geen lange levensduur heeft, om veelvuldig aankopen te stimuleren. [4]

Slow Fashion is kleding die meer gericht is op kwaliteit dan kwantiteit. De kleding is vaak tijdlozer en wordt duurzamer geproduceerd, maar is meestal ook duurder en meer in een basic stijl.

Duurzame kleding, via Pixabay [6].

Drie duurzame kledingadviezen

Als ik eerlijk ben koop ik te weinig slow fashion. Ik weet het nut ervan en streef naar een duurzame lifestyle, maar als het om kleding gaat is het soms moeilijk om ethiek boven esthetiek te laten gaan. Daarnaast is een studenteninkomen niet het makkelijkste budget, dus een hele kledingkast Patagonia zit er voor mij niet in. Voor wie – net als ik – dus wel van winkelen houdt, maar ook een duurzame lifestyle wilt waarborgen, hier drie tips:

1 – Koop bewust.

Winkelen is leuk en hoeft niet altijd functioneel te zijn maar limiteer je aankopen enigszins. Hoe minder je impuls-koopt des te blijer je er waarschijnlijk mee gaat zijn op de lange termijn. Als je je snelle aankopen mindert hou je geld over om in plaats van kwantitatief kwalitatief te gaan winkelen.

2 – Doe je onderzoek.

Sommige merken zijn minder milieubelastend dan anderen en het is in ieder geval al een stap in de goede richting om te weten hoe hoog elk merk duurzaamheid in het vaandel heeft. Veel veronderstellingen zoals “duur is duurzamer” zijn vaak niet waar. Via websites zoals Rank a Brand kan je makkelijk vinden hoe duurzaam een merk echt is. Zo voorkom je dat je meer geld uitgeeft aan een merk dat helemaal niet duurzamer blijkt.

3 – Koop tweedehands.

Niet alleen omdat de kleding al geproduceerd is en op deze manier een langer leven krijgt, maar ook omdat het aanbod afhangt van de vraag. Door je kleding tweedehands te kopen draag je bij aan een vermindering in de vraag naar fast fashion. Als er minder Fast Fashion gekocht wordt spelen bedrijven daarop in en wordt er minder geproduceerd. Alle steentjes helpen!

Nu zou ik je graag een volledig overzicht willen geven van welke merken je absoluut wel en niet moet kopen, maar zo makkelijk ligt het helaas niet. Uit onderzoek van Greenpeace is wel gebleken dat o.a. Benetton en H&M goed op weg zijn, terwijl Nike en Esprit nog even moeten laten zien dat ze ook om duurzaamheid geven.

Ik ga in ieder geval mijn best doen, jij ook?

 

Bronnen

 1. Dit is natuurlijk nog maar het duurzame puntje van de ijsberg, als je geïnteresseerd bent in de humanitaire kant van de mode-industrie kun je The True Cost kijken. Wat zijn de echte kosten van onze kleding? Wie maakt het en in wat voor omstandigheden? De film pluist de mode-industrie uit en behandelt een paar van de grootste rampen in kledingfabrieken van afgelopen tijd.
 2. McNeill, L. and Moore, R. (2015), Sustainable fashion consumption and the fast fashion conundrum: fashionable consumers and attitudes to sustainability in clothing choice. International Journal of Consumer Studies, vol. 39. No.3. 13 April 2015, p.212
 3. Joy A., Sherry J. Jr., Venkatesh A., Wang J. and Chan R. (2010) “Fast Fashion, Sustainability and the Ethical Appeal of Luxury brands” Fashion Theory: The Journal of Dress, Body and Culture,” vol. 16. No.3. p. 275.
 4. Dit hele systeem van planned obsolescence, het gepland voorbarig einde van de levensduur van een product speelt niet alleen bij Fast Fashion. Als je meer wilt leren over deze techniek van gelimiteerd leven om nieuwe aankopen te stimuleren kan je altijd de film The Lightbulb Conspiracy even checken. De film gaat helemaal over het expres kort houdbaar maken van producten en hun positieve effect op de economische gesteldheid maar extreem negatieve effect op het milieu.
 5. Afbeelding Lady Gaga
 6. Afbeelding Pixabay

Isabel Brenner

Isabel heeft een bachelor in Industrieel Ontwerpen aan de TU Delft en studeert momenteel af van de master Design Cultures aan de VU Amsterdam. Voor haar scriptie doet ze onderzoek naar Sustainable Fashion en transparante communicatie binnen de kleding industrie. In de online tijdschrift wereld heeft ze geschreven voor een Amsterdams lifestyle tijdschrift over o.a. eten, mode en reizen. Ze deelt graag haar ervaringen en vraagstukken over duurzaamheid en hoopt via De Duurzame Student helderheid te scheppen over een makkelijke betrokken lifestyle voor studenten.

Dit bericht heeft 1 reactie
 1. Grote modeketens, niet nader te noemen, gaan aan de haal met het predicaat duurzame kleding. Het is namelijk trendy en relatief nieuw. Duurzaamheid is een modewoord in het algemeen, daar op inspelen zorgt voor media aandacht. Je kunt de vraag stellen hoe geloofwaardig je bent wanneer het overgrote deel van je collectie niets met duurzaam te maken heeft. Wees dus kritisch en koop bewust.

  Mvgr Ben
  https://sesoen.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top