skip to Main Content

10x designs die je aan het denken zetten

10x Designs Die Je Aan Het Denken Zetten

Wat kan design betekenen voor de klimaatproblematiek? Met deze vraag ging ik op onderzoek uit. Zo kwam ik erachter dat design meerdere functies kan hebben. Onder andere het creëren van bewustwording, het efficiënt omgaan met ruimte en het hergebruiken van afval. In dit artikel zet ik 10 initiatieven op een rij die hier een voorbeeld van zijn. Hoe geven we in deze eeuw vorm aan de toekomst?

Door: Nynke Bonnema, correspondent ondernemerschap

Bewustwording

Een inspirerend design kan de aandacht leggen op een belangrijk thema en het kan bewustwording of gedragsverandering creëren.

1. Tony’s Chocolonely reep

De ongelijke stukken in de chocoladerepen weerspiegelen de oneerlijke inkomstenverdeling in de chocolademarkt. Door de reep zo vorm te geven, staan we hier ook bij stil. Een bijzondere manier waarbij design wordt ingezet voor bewustwording.

Bron foto: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Tony%27s_Chocolonely_03.jpg

2. Een stapel vol impact

Het Australische televisieprogramma War on Waste gaat de strijd aan met afval. Presentator Craig Reucassel gebruikt een bijzondere vorm om zichtbaar te maken hoeveel kleding er wordt weggegooid in het land. In deze aflevering staat Reucassel op een enorme berg kleding (6.000 KG) en in een megafoon vertelt hij aan voorbijgangers dat deze hoeveelheid aan fast fashion elke 10 minuten (!) wordt weggegooid in Australië.

3. Post uit 2050

Ontdek het effect van klimaat, schaarste, immigratie en technologie op individuen in de toekomst. Finalisten van de Post Fossil City (Onur Can Tepe en Esther Estevez) schetsen de wereld van 2050 aan de hand van brieven. Deze specifieke vormgeving is uniek door de focus op het individu ten opzichte van het generale beeld van klimaatverandering.

Afval bestaat niet

Een andere functie van design is het verwezenlijken van een circulaire economie. Denk aan hergebruik van afval en upcycling!

4. Fruitleer

Fruit dat er niet perfect uitziet wordt helaas niet verkocht maar meteen weggegooid. Zonde! Twee jonge ondernemers vermalen dit fruitafval, zoals mango’s en nectarines, tot fruitpulp. Hiervan kan vervolgens leer gemaakt worden. Superslim en diervriendelijk! Zo maakt Fruitleather Rotterdam bijvoorbeeld deze vette tas:

Bron foto: Fruitleather Rotterdam

5. Vanuit het riool op je dak

Winnaars van de BlueCity Circular Challenge (Jelle Scharff, Anne Korthals en Bas van der Leeden) doken het riool in en gingen aan de slag met ‘roosterafval’:  tampons, natte doekjes en condooms. Dit is omgezet in een product voor groene daken: vochtopnemend, isolerend en een goede bodem voor plantjes!

6. Van plastic afval tot sportshirt

Van plastic afval tot een kledingstuk, hoe werkt dat? Plastic flessen worden versnipperd, om het vervolgens te versmelten tot korrels. Hiervan kunnen draden worden gesponnen voor kleding. Pure Sportswear gebruikt dit proces voor toffe sportkleding. Volgens hen is sporten aan jezelf werken én aan de omgeving!

Bron foto: Facebook PureSports

Ruimtebesparend

Grondstoffen en ruimte zijn niet oneindig. Hoe gaan we hiermee om in een wereld waar de bevolking stevig groeit? Juiste designs bieden een oplossing voor efficiënt omgaan met ruimte en grondstoffen.

7. Verticale boerderij

Mijn favoriete design: de verticale boerderij! Om iedereen te voorzien van voldoende voedsel hebben we meer ruimte nodig voor voedselproductie. Nog meer bossen kappen voor landbouw is geen optie, dus moeten we de lucht in! Zelfs voedselproductie zonder grond en met minimaal waterverbruik is al mogelijk. Ontdek hier de eerste verticale boerderij in Nederland!

Bron foto: https://pixabay.com/nl/verticale-boerderij-groene-muur-916337/

8. Geprint voedsel

Eetbaar design vanuit de printer: Edible Growth combineert high-tech met gezond voedsel. Het product uit de 3D-printer groeit in een paar dagen uit tot kleine eetbare paddenstoelen en plantjes. Innovatief en ruimtebesparend. Een nieuwe smaaksensatie?

Bron foto: https://vimeo.com/120164406

9. Uitvouwen, inklappen, opgeruimd

Steden worden steeds voller en de woningen steeds kleiner; de ‘tiny houses’ zijn in opkomst. Welke ruimtebesparende meubels horen hierbij? Een voorbeeld is karton, uitvouwbaar tot stoel of bank in verschillende vormen. Dit heerlijke filmpje laat het zien.

10. Een dansende energieopwekkende windvogel

Poëzie en elegantie van groene energie verwerken in een creatie dat ook nog eens energie opwekt? Op deze manier vervaardigd Studio Roosegaarde de ‘Windvogel’. Deze vlieger bij de Afsluitdijk danst in de wind waardoor de beweging in de kabel omgezet kan worden in energie.

Bron foto: https://www.flickr.com/photos/studioroosegaarde/29161716290

Alles is mogelijk

10 manieren die laten zien hoe we vorm geven aan de toekomst. Hopelijk ben je geïnspireerd. Stop creativiteit en plezier in een idee en alles is mogelijk. Ken jij nog een innoverend idee? Deel het met ons in de comments!

Meer lezen

Meer lezen over design inzetten voor bewustwording? Nick schrijft over beeld als effectieve communicatie.

Foto header: by joel-filipe-Unsplash

Nynke Bonnema

Nynke studeert Culture Organization and Management en heeft een achtergrond in marketing. Door studie, reizen en het ontmoeten van mensen is ze er nu van overtuigd dat wij de generatie zijn die een omslag moeten maken om de wereld te verduurzamen. Volgens haar is de eerste stap duurzaamheid leuker en toegankelijk te maken. Weg met het geitenwollen sokken imago, sustainability is sexy!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top