skip to Main Content

100% gerecycled: Hoe kledingmerken grondstoffen besparen.

100% Gerecycled: Hoe Kledingmerken Grondstoffen Besparen.

Recyclen is één van de makkelijkste dingen die je voor het milieu kan doen. De meeste mensen nemen wel de moeite om hun papier en glas te scheiden. Lege flessen leveren we netjes in bij de supermarkt. Stiekem maakt het ‘van gerecycled materiaal’ logo op plastic tasjes ons net iets gelukkiger als we onze boodschappentas vergeten zijn (foei!) en verpakkingen van gerecycled papier doen de groene hartjes sneller kloppen. Maar hoe zit het dan met gerecycled materiaal in de mode-industrie?

Door: Isabel Brenner

Kleding zoekt lichaam

Ieder jaar blijven zo’n 21,5 miljoen kledingstukken onverkocht. Natuurlijk is het logisch dat niet ieder kledingstuk het perfecte lichaam vindt. Er moet maar net een koper langskomen voor wie de maat, stijl, kleur en prijs allemaal goed genoeg zijn. Toch is de hoeveelheid overgebleven kleding zorgwekkend. Volgens MVO Nederland [1] bleef 6,5% van alle kleding in 2015 lichaamloos, waarvan 4,2% onverkocht in winkels achterbleef. [2] Wat gebeurt er dan met al die onverkochte kleding?

Wat gebeurt er met het kledingoverschot van Nederland?

Waar gaat kleding die niet verkocht wordt heen in Nederland? Bron: MVO Nederland

Van de 1,2 miljoen kledingstukken wiens leven jaarlijks nog voor gebruik beëindigd wordt, wordt dus ongeveer de helft verbrand en de helft hergebruikt voor materiaal. Op zich goed dat zo’n 500.000 kledingstukken gerecycled worden, maar het kan natuurlijk veel beter! Zoals bij ieder product is aanbod afhankelijk van vraag. Veel materialen die nu in de verbrandingsoven verdwijnen zouden gewoon nog gerecycled kunnen worden als meer merken gerecyclede materialen zouden gebruiken.

Vergeet 100% katoen, draag je plastic tasje als jurk!

Nou gaat het bij onze duurzaamheidsmeter niet alleen om verspilling en verbranding van kleding. Het voornaamste voordeel van recyclen is de besparing op grondstoffen die niet verbouwd hoeven worden. Bij het maken van een katoenen T-shirt wordt gemiddeld zo’n 2.700 L water verbruikt, waarmee katoenproductie verantwoordelijk is voor 2,6% van het wereldwijde waterverbruik [3]. Bij het afdanken van een T-shirt in de vuilnisbak worden deze ecologische kosten aan water en energie onherroepelijk opgegeven en komt het kledingstuk vaak ook nog op een vuilnisbelt terecht waar het doorgaat met giftige stoffen uitstoten. Bij het verbranden van een onverkocht kledingstuk wordt het – nog voordat het zijn taak als kledingstuk kan gaan vervullen – dus afgedankt met de ecologische kosten als “nutteloze verspilling”, door winkelketens die plaats maken voor kleding van het nieuwe seizoen.

Nu zou je denken dat de kledingindustrie op de hoogte is van deze getallen en zou werken aan het recyclen van materialen. Niet alleen het milieu zou zo worden gespaard; het afdanken van kleding kost winkeliers volgens MVO namelijk zo’n €313,5 miljoen per jaar. Door de kosten voor separatie van gemengde textielsoorten zijn merken echter geneigd om kleding liever te laten verdwijnen dan onder handen te nemen, wat ten koste gaat van de duurzaamheid. Gelukkig zijn er een paar merken die daar anders over denken. Zij gebruiken materialen die al een tijdje in de consumentenketen rondzweven. Van panty’s met ladders tot schoenen van waterflesjes: dit zijn vijf kledingmerken die gerecyclede materialen gebruiken als grondstof (en er mooi uitzien, dus geen geitenwollensokken mode en DIY spork-jurken).

Duurzame mode zorgt ervoor dat grondstoffen beter en minder worden gebruikt.

Zo hoeft het natuurlijk niet te zijn..
Bron: Pinterest  

Insecta Shoes

Braziliaanse mode is meer dan kleine bikinibroekjes en kleurrijke hoofddeksels. Voor een land waar leer een geliefd product is komt Insecta verrassend uit de hoek. Het merk, dat voornamelijk schoenen maakt, gebruikt rubber, oude kleding en zelfs gerecyclede plastic flesjes als grondstof voor hun kleurige creaties. Naast duurzaam zijn de schoenen ook nog eens uniek, ethisch geproduceerd en gewoon heel mooi om te zien.

Patagonia

Voor de hand liggend, maar met een reden. Patagonia was een van de eerste merken die fleece jassen maakte van plastic flesjes en gebruikt tegenwoordig gerecycled nylon, polyester, wol en dons in de meeste producten. Daarnaast heeft het outdoormerk een garantie om kapotte kleding te laten repareren, verkopen ze oude en gedragen producten afgeprijsd in bepaalde winkels en kopen ze producten terug voor recycling en hergebruik.

Matt & Nat

Het Canadese merk Matt & Nat stond al bekend om zijn duurzaamheid omdat alle tassen, schoenen en accessoires van compleet veganistisch “leer” gemaakt worden. Het kledingmerk is compleet gefocust op MATerialen en NATuur en gebruikt gerecycled nylon, kurk, rubber en zelfs oude fietsbanden. Alle zomen in de accessoires zijn gemaakt van 100% gerecyclede plastic flesjes, met zo’n 21 flesjes per tas! Kritisch gezien is het merk nog niet helemaal op de goede weg met het gebruik van virgin materialen als PVC in de tas zelf, maar als je dan toch een nieuwe tas koopt, koop er dan een waarmee er minder flesjes door de oceaan drijven.

Looptworks

De motto van het Amerikaanse kledingmerk is letterlijk ‘excess made useful’ en hun missie is het creëren van designer producten, gebruikmakend van al bestaande materialen. Alle producten van Looptworks zijn dan ook gemaakt van gerecyclede producten zoals vliegtuigstoelen en oude kleding. Het merk probeert zijn transport impact te verminderen door producten te produceren in het land van herkomst van de materialen en ze geven een levenslange garantie op producten zodat ze nooit worden afgedankt. Het doel van het merk is een ‘closed loop’ maken, waarbij producten altijd hergebruikt worden.

Swedish Stockings

Panty’s zijn kledingstukken die bijna nooit gemaakt zijn om lang mee te gaan. Hoewel je een gat in je broek nog wel wilt repareren en weinig kleding echt direct in de prullenbak verdwijnt, worden panty’s toch vaker wel dan niet na een paar keer dragen afgedankt. Dit komt omdat panty’s kwetsbaar zijn, moeilijk te repareren en makkelijk te vervangen. Swedish Stockings is het eerste duurzame panty merk dat gerecycled nylon gebruikt als grondstof. Daarnaast reinigt het Zweedse merk het water dat vervuild wordt bij de bewerking van materiaal zodat het terug de natuur in kan. Ook wordt er zonne-energie gebruikt voor de productie. De duurzame panty’s worden ook gewoon in Nederland verkocht, onder andere bij De Bijenkorf.

De volgende keer dat je dus de doorzichtige nagellak erbij pakt voor die ladder in je panty hebben wij een beter alternatief! Oude panty’s kun je namelijk opsturen naar Swedish Stockings (pre-nagellak dan het liefst, recyclet wat makkelijker ;)), bij drie of meer panty’s van welk merk dan ook dat je inlevert krijg je 10% korting op je volgende bestelling!

Als we samen wat kritischer zijn op de duurzaamheid van kledingmerken, we denken aan repareren in plaats van weggooien en we niet-duurzame impulsaankopen minimaal houden, zijn we alweer een hele stap verder! En mocht je je oude kleding echt niet meer zien zitten, dan kan je het altijd doneren in een Sympany container, een kringloopwinkel of aan het Leger des heils! En mocht dat echt te veel moeite zijn dan komt Texcollect het gewoon bij je thuis ophalen en krijg je er nog betaald voor ook! Makkelijk toch?

Bronnen:

  1.      bureau voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen
  2.      MVO over onverkochte kleding in Nederland: https://mvonederland.nl/nieuws/onverkochte-kleding-hoe-voorkomen-modebedrijven-onverkochte-voorraad
  3.     Awearness Fashion: http://www.awearness-fashion.nl/facts-figures-kledingindustrie/

Head photo: https://www.instagram.com/p/BOS-1d5jwg1/?taken-by=looptworks

Isabel Brenner

Isabel heeft een bachelor in Industrieel Ontwerpen aan de TU Delft en studeert momenteel af van de master Design Cultures aan de VU Amsterdam. Voor haar scriptie doet ze onderzoek naar Sustainable Fashion en transparante communicatie binnen de kleding industrie. In de online tijdschrift wereld heeft ze geschreven voor een Amsterdams lifestyle tijdschrift over o.a. eten, mode en reizen. Ze deelt graag haar ervaringen en vraagstukken over duurzaamheid en hoopt via De Duurzame Student helderheid te scheppen over een makkelijke betrokken lifestyle voor studenten.

Dit bericht heeft 4 reacties
  1. Leuk artikel over duurzame kleren! Erg interessant dat gebruikt rubber en zelfs gerecyclede plastic flesjes worden gebruikt om kleren te produceren. Ik kan in dit artikel niet direct vinden of deze kleren ook eerlijk geproduceerd worden. Is dit het geval?

  2. Dag Isabel,

    Bedankt voor het artikeL Ik heb het met plezier gelezen!
    Naast de grote merken die je aanstipt, zoals Patagonia, zijn ook een heel aantal kleinere merken bezig met duurzame kledij. Zo ook Baron Bretelelle, een producent van duurzame leren bretellen. Veel succes met de studies aan de TUd!

  3. Ik meen lang geleden al gelezen te dat fleece producten zeer slecht zijn voor het milieu omdat ze in hele kleine stukjes in het milieu terechtkomen. Klopt dit?
    Met vriendelijke groet
    Tineke Hesper

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top