skip to Main Content

Jouw stem voor een duurzame gemeente

Jouw Stem Voor Een Duurzame Gemeente

Op 21 maart mogen we weer naar de stembus voor de gemeenteraadsverkiezingen. Ben jij er al uit? Twijfel je nog? Hopelijk kan dit artikel je een beetje verder helpen. De posters, filmpjes en flyerende Tweede Kamerleden zijn leuk, maar waar het echt om gaat zijn natuurlijk de standpunten van de lokale afdelingen. In verschillende steden hebben vrijwilligers deze verkiezingsprogramma’s onder de loep genomen en gekeken naar de duurzaamheids plannen van de verschillende partijen.

Door: Nine de Pater

Waarom duurzaamheid in de gemeenteverkiezingen?

Bij duurzaamheid en politiek denk je misschien aan Al Gore, de klimaattoppen zoals in Parijs of de plannen van de overheid. Niet echt een gemeente issue dus. Niets is minder waar. De gemeenten spelen juist een hele belangrijke rol in de duurzame transitie. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat onderschrijft het belang van alle overheden, bedrijven, maatschappelijke organisaties en burgers in de weg naar verduurzaming. Veel plannen die op hoger niveau worden gemaakt moeten in de gemeenten worden uitgevoerd. Maatregelen worden dus pas concreet als de gemeente ermee aan de slag gaat. Bovendien zijn gemeenten verplicht om voor 2020 in hun beleid een plan op te nemen waarin ze hun bijdrage aan een klimaat- en waterbestendig Nederland toelichten.

Daarnaast kunnen de gemeenten ook zelf maatregelen nemen. Voorbeelden zijn aantrekkelijke regelingen voor zonnepanelen en isolatie van huizen. Verder speelt gemeentepolitiek een belangrijke rol bij het gasvrij maken van  bestaande en nieuwbouwwoningen. Gemeenten kunnen bepaalde regels en restricties opleggen aan bedrijven zodat ze energie gaan besparen. Ook de milieuzones voor sterk vervuilende auto’s zijn een goed voorbeeld en zo kan het lijstje nog wel even door gaan.

De verkiezingen en duurzaamheid?

Duurzaamheid is een hip woord en komt in een heleboel verkiezingsprogramma’s  voor. Maar wordt het alleen maar mooi gebruikt of komen de partijen ook echt met concrete en effectieve maatregelen? In verschillende steden bogen mensen zich daarover en dat resulteerde in wat mooie overzichtjes. In Utrecht kregen de partijen een beoordeling aan de hand van verschillende criteria. Amsterdam deed hetzelfde. Ook in Wageningen keek de stichting mooiWageningen naar de programma’s waarbij ze met name focuste op milieu en natuur.

Helaas zijn dit maar een paar gemeenten en zijn er in Nederland in totaal 380. Daarom hier drie tips om snel zelf tot een oordeel te komen.

  1. Zoek op de websites van partijen die jij interessant vindt naar de woorden ‘duurzaamheid’, ‘klimaat’, ‘milieu’, ‘aardgas’, ‘recycling’, ‘circulaire economie’ en ‘groen/natuur’. Zo krijg je snel een overzicht van de standpunten van de partijen.
  2. Stel bij het bekijken van de programma’s de volgende vraag: Zijn dit alleen maar mooie woorden of stellen ze echt concrete plannen voor?
  3. Krijg je een flyer in je handen gedrukt op straat. Dit is je kans om te vragen wat de duurzame plannen van de partij zijn.

Natuurlijk speelt er veel meer in de gemeente en zijn ook de andere standpunten van belang bij het maken van je keuze. Maar overweeg dus zeker de partijen met duurzame ambities, want ook in de gemeentepolitiek kunnen zij een verschil maken.

 

De kieswijzers:

http://kiesklimaat.nl/

http://kiesklimaat.nl/location/Amsterdam

https://www.klimaatwijzerutrecht.nl/

 

meer lezen? Kijk hier:

https://www.oneworld.nl/overig/een-beter-klimaat-begint-bij-de-gemeente/

Nine de Pater

Nine studeert Environmental Sciences in Wageningen en ze studeert af in de richting Environmental Policy. Met deze studie is ze al dagelijks bezig met de invloed van mensen op hun omgeving en andersom. Naast haar studie doet ze allemaal dingen voor een duurzame samenleving. Ze is actief bij Fossil Free en de Nederlandse Klimaatbeweging. Ook is ze betrokken bij het opzetten van een platform om jongeren te betrekken bij natuurbeheer en -beleid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top