skip to Main Content

A day in the life of.. het Studenten voor Morgen bestuur

A Day In The Life Of.. Het Studenten Voor Morgen Bestuur

Studenten voor Morgen is op zoek naar een nieuw bestuur! Studenten voor morgen is hét nationale studentennetwerk voor duurzaamheid in het hoger onderwijs. Door projecten zoals de SustainaBul, Duurzame Introductie Stunt, maar ook Duurzame Student, proberen wij de verduurzaming van het hoger onderwijs teweeg te brengen. Opgericht in 1993 door lokale studenten-milieuorganisaties over het hele land, zijn wij al ruim 25 jaar actief in het bewerkstelligen van onze doelen. Het huidige bestuur is alweer bijna een jaar bezig en dit betekent dus dat een nieuw bestuur wordt gezocht! Benieuwd naar wat ons bestuur zoal doet? Lees dan vooral verder.

Door: Jolein Holtz (bestuurslid PR Morgen)

Een goede start.

Zoals the Beatles al eerder zongen ‘Woke up, fell out of bed, dragged the comb across my head, made my way to kantoor at Europalaan 400’. Zij moeten een helderziende blik hebben gehad, want dit is precies hoe een gemiddelde dag van ons bestuur begint. We hebben deze dag vroeg onze vergadering gepland 9:30 uur, wat betekent dat we middenin de treinspits zitten en wij ons lot grotendeels in de handen van NS leggen. Het is bijna tijd om te beginnen wanneer we een bericht krijgen van Denny, ons bestuurslid Hoger Onderwijs. De NS heeft hem geen voortvarend lot gegund. Leiden-Utrecht, het blijft lastig. Ondertussen is Ben, de Penningmeester, binnen komen wandelen met taart, want er is immers ‘altijd iets te vieren’. Wanneer Denny ook is gearriveerd beginnen we aan de vergadering, welke wel even gaat duren gezien het aantal punten op de agenda. Daarom zet Marien, bestuurslid Studentennetwerk, een grote pot koffie om de lange zit door te komen. Twee uur, verscheidene koppen koffie, vele discussies en heel wat ontwikkelingen verder, zijn we klaar met vergaderen. Onze to-do’tjes zijn flink aangevuld (met dank aan Emily, onze secretaris), één kan ik alvast afwerken; Luc, de voorzitter, heeft me uitgedaagd voor een potje tafeltennis en ik ga in op zijn oorlogsverklaring

Voorzitter

Voor Luc is het tijd, na zijn tafeltennis-nederlaag, om een tiental mailtjes te beantwoorden. Zo vraagt de universiteit van Amsterdam of hij deel wil nemen aan een paneldiscussie over het duurzaamheidsbeleid van de UvA. Verder liggen uitnodigingen klaar voor evenementen, moeten er nog stukken worden nagekeken en opgestuurd en zijn er mensen die nog gebeld moeten worden. Vervolgens wordt samen met Emily en Marien gekeken naar het plan van de Student Energy Race, waarbij het hele bestuur wordt gevraagd voor input. Samen met Denny wordt gekeken naar een subsidieaanvraag voor een plan voor de vernieuwing van de SustainaBul. Dat is Denny’s kindje, maar we voelen als bestuur allemaal de druk om het kind groot te brengen. In verband met dit plan moet Thijs van De Groene Generatie nog worden gebeld. Samen met hem willen wij het plan voor de vernieuwing van de SustainaBul tot uitvoering brengen. Er wordt gevraagd wie meegaat naar de afspraak met Thijs de volgende dag en ik geef aan wel mee te willen.

Secretaris

Na het vele notuleren tijdens de productieve vergadering, is het voor Emily tijd om binnengekomen e-mails te bekijken en door te sturen. Een app die voedselverspilling moet tegengaan, Conscious Hotels en TedX hebben contact met ons opgenomen. We bespreken kort met het bestuur of we hier mogelijkheden in zien en Emily neemt contact met ze op. Vervolgens wordt met Luc en Marien gekeken naar de Student Energy Race en hoe zoveel mogelijk studenten kunnen worden geactiveerd hun pand energiezuinig te krijgen. Aan het eind van de middag staat nog een skype-meeting op de agenda met de National Union of Students, een Britse organisatie met wie wij in gesprek zijn over een samenwerking.

Penningmeester

Voor Ben moeten eerst nog een paar financiële zaken worden afgehandeld; Zo moet de Green Office Summit betaald worden en hebben wij samen heel wat OV-declaraties verzameld. Hierna wordt samen met Luc gekeken naar het aankomend evenement van Coöperatie Leren voor Morgen. Ben neemt  namens Morgen plaats in het bestuur van deze coöperatie. Dit evenement is voor ons van groot belang, omdat hier mogelijk subsidie kan worden binnengehaald voor het realiseren van het nieuwe plan SustainaBul. Na het uiteenzetten van een plan van aanpak, is het voor Ben tijd zich bezig te houden met zijn eigen project: het Vertical Farming Symposium.

Bestuurslid PR

Na de vergadering bel ik met Gwen, de hoofdredacteur van Duurzame Student. Wij hebben met Duurzame Student nieuwe plannen om vlogs te maken en ook het idee van kookfilmpjes wordt besproken. We bekijken deze plannen en bespreken de laatste ontwikkelingen binnen DS. Met hernieuwde energie hang ik op en begin ik met het uitwerken van de plannen. Ondertussen is het plan van de Student Energy Race nodig toe aan een kleine lay-out facelift. Ik ga aan de slag met het document door de, aan het begin van dit jaar ontwikkelde, huisstijl toe te passen. Vervolgens moeten nog wat mailtjes beantwoord worden. Zo heb ik net te horen gekregen van de Jonge Klimaatbeweging (JKB) dat zij een plekje aan tafel bij het klimaatakkoord hebben bemachtigd! Geweldig nieuws natuurlijk en dit is zeker een paar social media posts waardig.

Bestuurslid Studentennetwerk

Marien bespreekt met Luc en Emily de laatste details van het Student Energy Race-plan door, waarna aan de slag kan worden gegaan met verdere uitwerking. Ondertussen moet Beanne, onze Green Office coördinator, nog even benaderd worden over de Pet-free campagne onder de Green Offices. Vanuit de organisatie van de nationale dag van duurzaamheid in het hoger onderwijs (NDDHO) komt de vraag binnen of één van onze 33 lidorganisaties een leuk project komt presenteren. Marien springt hier gelijk bovenop en begint met het benaderen van de organisaties.

Bestuurslid Hoger Onderwijs

Denny is voornamelijk met zijn kindje, de SustainaBul, bezig. Samen met Luc wordt gekeken naar de verdere ontwikkeling van de SustainaBul als interactief platform. Ondertussen moeten afspraken worden gepland met verschillende duurzaamheidscoördinatoren in het hoger onderwijs. Bij het checken van zijn e-mails komt Denny het verzoek tegen om te spreken op het evenement van Rijksoverheid voor Ondernemend Nederland. De uitgelezen kans om het belang van duurzaamheid in het (hoger) onderwijs nogmaals te benadrukken. Ondertussen is besloten dat Denny en ik in gesprek gaan met de JKB over het klimaatakkoord. Een enerverende ontwikkeling voor Denny, de politicoloog van de groep.

Een goede afsluiter

We bespreken alles nog even gezamenlijk na en komen er achter dat het ondertussen al vrij laat is. Tijd een pizza-tje te bestellen; 6 kazen blijkt echt één grote deceptie. Om de smaak van taaie pizza weg te werken en om een productieve dag te vieren, wordt besloten een biertje te doen in de stad. Na een biertje (oké, toegegeven een paar biertjes) wordt een poging gewaagd naar huis te keren, buiten de spits, dat dan wel weer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top