skip to Main Content

Duurzaamheid in Afrika

Duurzaamheid In Afrika

Afrika ging van géén telefonie naar mobiele telefonie. Gaan ze in het proces van economische vooruitgang ook de stap van grootschalige vervuiling overslaan? Ik ben Jos Hummelen, studeerde geografie in Utrecht en reis door Afrika om te zien welke duurzame stappen er worden gemaakt.

Door: Jos Hummelen

Afrika, als continent, lijkt een beetje zielig. Ze bungelen onderaan in alle lijstjes, behalve als het om armoede en honger gaat. Er komt ook nooit wat uit Afrika. Je hoort nooit: een nieuwe start-up uit Kampala is nu voor zoveel miljard verkocht. Of: Facebook heeft er een nieuwe concurrent bij en ze komen uit Guinee-Bissau. Het enige wat Afrika exporteert is een handjevol bizar gespierde spitsen en  bootjes gevuld met vluchtelingen. Dat is wat je hoort als je leest wat je voorgeschoteld krijgt en niet zelf actief zoekt naar bronnen die een positiever geluid laten horen.

CNN heeft het over ‘Africa’s booming publishing industry’, terwijl NABC het heeft over de ‘War for African Tech talent’. Dat was natuurlijk te verwachten. Als Westerse bedrijven kunnen outsourcen naar India, dan kunnen Afrikanen natuurlijk ook lekker freelancen. Bovendien zijn die bootjes die aanspoelen niet het resultaat van armoede. Die mensen hebben blijkbaar genoeg geld om te emigreren!

De progressie van een samenleving lees je af in de mate waarin ze duurzaam is ingericht. Afrika bungelt gelukkig ook onderaan als het gaat om CO-2 emissies. Wist je de Zuid-Afrikaanse overheid subsidie geeft op zonneboilers?  Wist je dat de grootste vijand van de leeuw (de Masai) in Kenia nu wacht loopt tegen stropers? De voorbeelden van het duurzaam inrichten van de samenleving in Afrika lijken wel eindeloos.

Voorlopers kijken niet naar de huidige trends, want als we instappen is de trein alweer aan het stagneren. Voorlopers voorzien hoe de geld- en personenstromen in de toekomst gaan lopen. Ik voorzie, op basis van de demografie en het arbeidskapitaal, dat die dwars door sub-Sahara Afrika gaat lopen.

Via Duurzame Student hou ik je de komende maanden op de hoogte van wat in Afrika gebeurt op het gebied van duurzaamheid. Afrika heeft namelijk wel wat positieve aandacht verdiend.

 

Bronnen: 

http://www.un.org/africarenewal/magazine/april-2012/africa%E2%80%99s-priorities-sustainable-development

https://www.awf.org/news/maasai-warriors-compete-protect-lions

Jos Hummelen

Jos (30) studeerde interdisciplinaire sociale wetenschappen (ASW) en geografie in Utrecht. Woonachtig in Amsterdam geeft Jos aardrijkskunde, maar is nog verbonden met de studentenscéne. Studeren zelf is ook niet klaar. Zo volgt Jos masterclasses bij Verspers en online bij de Harvard University. “In Amsterdam bedachten ze het honderd jaar geleden al: groen is goed voor mensen.” Jos geniet er elke dag van dat dit nog steeds te merken is in onze hoofdstad. Naast passie voor mooie en groene steden en de innovatie die daar plaatsvindt, schrijft Jos opvallend veel over Afrika. Waarom? “Omdat het wel wat meer aandacht verdiend.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top