skip to Main Content

Samen Sterk: Word mede-eiser in de zaak tegen Shell

Samen Sterk: Word Mede-eiser In De Zaak Tegen Shell

Op 4 april bracht Milieudefensie het nieuws naar buiten dat zij een rechtszaak aanspant tegen De Koninklijke Nederlandse Shell. De zaak tegen deze oliegigant is in vele opzichten uniek, niet in de laatste plaats omdat een internationaal bedrijf wordt aangesproken op haar verantwoordelijkheid in de bijdrage aan klimaatverandering. Wat ook bijzonder is, is dat Milieudefensie mensen oproept mede-eiser te worden in de zaak. Maar wat betekent dat precies, en waarom is het van belang?

Door: Aoife Fleming. Foto: ANP / Siese Veenstra

Waarom een rechtszaak tegen Shell?

Het behoeft bijna geen uitleg meer. Toch is het van belang er even bij stil te staan: waarom Shell? Shell is een Nederlands oliebedrijf dat sinds 1856 1/50e van alle CO2 gassen ter wereld heeft uitgestoten. Daarnaast stond Shell in 2017 in de top tien van bedrijven die een negatieve invloed hebben op klimaatverandering. Dit klinkt als een vrij duidelijke boodschap: Shell is roekeloos bezig het klimaat te vervuilen en moet worden aangesproken op haar activiteiten. Maar toch vraag je je wellicht af, is het niet aan de overheid om grenzen te stellen waarbinnen bedrijven zoals Shell mogen opereren? Zou Milieudefensie wellicht niet beter een zaak tegen de Nederlandse Staat kunnen aanspannen?

Freek Bersch campagneleider van deze zaak bij Milieudefensie ziet het zo: “De realiteit waarin we nu leven is dat milieuvervuiling zo’n groot probleem is geworden dat er aan alle linies gevochten moet worden. De uitstoot van Shell is twee keer zo groot als die van heel Nederland. Dus is het tijd om Shell op haar eigen verantwoordelijkheid te wijzen en niet langer te pikken dat ze zich achter de overheid verschuilt.” Volgens Bersch hebben landen het niet meer uitsluitend voor het zeggen en verandert dit de houding die we van bedrijven mogen verwachten. “Shell is de achtiende grootste economie ter wereld, zowel landen als bedrijven meegerekend. We mogen dan ook van bedrijven verwachten dat ze hun verantwoordelijkheid nemen als het gaat om het aanpakken van mondiale problemen.”

Waar gaat de rechtszaak over?

Milieudefensie heeft Shell drie eisen gesteld:

  1. Shell brengt zijn beleid en investeringen in lijn met de klimaatdoelen van Parijs;
  2. Shell bouwt zijn olie- en gasproductie af en brengt zijn uitstoot terug naar nul in 2050;
  3. Shell maakt afspraken met Milieudefensie over de invulling, tussendoelen en openbare verantwoording.

Gaat Shell hier niet op in dan zal er dit najaar een dagvaarding volgen. In dat geval komt de zaak bij de rechter terecht. Een van de eerste fases in deze rechtszaak is de ontvankelijkheid van de mede-eisers. Dit is waar jij in actie kan komen!

Waarom mede-eiser worden?

Als mede-eiser sluit je je aan bij de eisen van Milieudefensie, en laat je zien dat ook jij belang hebt bij eerlijke, duurzame werkzaamheden van Shell. Shell is over de hele wereld actief, maar haar hoofdkantoor zetelt in Den Haag waar ze ook haar klimaatbeleid bepaalt. Dit betekent dat Shells verantwoordelijkheid tweeledig is: aan Nederland doordat Shell hier bijvoorbeeld belastingplichtig is, maar ook aan de rest van de wereld draagt ze een verantwoordelijkheid om positief bij te dragen aan het milieu!

Wanneer heel veel mensen mede-eiser worden, betekent dat niet gelijk dat de zaak makkelijker gewonnen zal worden. Bersch legt uit dat het desalniettemin bijdraagt: “Het weegt hoogstwaarschijnlijk niet mee in het oordeel van de rechter of, en hoeveel mede-eisers er zijn. Wel is het een belangrijke boodschap aan Shell en de overheid: wij vinden het terecht dat Shell wordt aangesproken op haar vervuilende activiteiten!”

Kortom: als het om klimaatverandering gaat zijn we allemaal de dupe, en dit is dé kans om te laten zien dat je voor jezelf en de aarde opkomt.

Wil je graag mede-eiser worden? Ga dan naar http://bit.ly/KlimaatzaakShell_b en laat je stem horen!

Dit artikel is onderdeel van de serie ‘Samen Sterk’, waarin Aoife maandelijks een actie onder de loep neemt en campagnes duidt waarin we samen onze stemmen kunnen laten horen voor een duurzamere wereld en een beter klimaat.

Geraadpleegde bronnen:

1.https://milieudefensie.nl/klimaatzaakshell/veelgestelde-vragen#draagt-shell-echt-zoveel-bij-aan-klimaatverandering-

2.http://oxfamblogs.org/fp2p/the-worlds-top-100-economies-31-countries-69-corporations/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+FromPovertyToPower+%28From+Poverty+to+Power+%3A+Duncan+Green%29

https://www.theguardian.com/sustainable-business/2017/jul/10/100-fossil-fuel-companies-investors-responsible-71-global-emissions-cdp-study-climate-change

Dit bericht heeft 1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top