skip to Main Content

Ligt de meest duurzame plek ter aarde in onze hoofdstad?

Ligt De Meest Duurzame Plek Ter Aarde In Onze Hoofdstad?

Amsterdam heeft er een duurzaam festival bij: Make The World Great Again (26 mei) op het terrein van De Ceuvel. We zochten Esmee Jiskoot op om te vragen waarom nu juist dit festival hier plaats moet vinden.

Door: Jos Hummelen

Zelden (of nooit) werd ik zo enthousiast begroet. Esmee knijpt haar ogen samen, legt een hand op haar telefoon en vraagt: “voor mij?” Ik heb binnen (heel sneaky) gevraagd wat ze het liefst drinkt. De zon schijnt, we drinken gefermenteerde thee (zie foto) en we zitten lekker aan het water bij haar geesteskind: café De Ceuvel. Ze heeft net haar telefoon opgehangen: weer wat zaken afgetikt voor het festival.

Het festival

De tweede editie van het Make the World Great Again festival wordt wat je verwacht van een festival: gezelligheid, muziek en biertjes, maar daar blijft het niet bij. Op de verschillende woonboten die op het droge zijn getrokken op het voormalige scheepsbouwterrein worden workshops gegeven over hoe je zelf (in de groep) impact kunt maken en wat dit dan voorstelt. Je gaat naar de boten via de ‘transformatietunnel’ en komt dan de ‘moneyboat’ tegen waar ASN en Triodos uit zijn genodigd om uit te leggen wat jouw geld kan maken of breken. Op een andere boot gaat het weer over afval of verzekeringen. Op het oog saaie onderwerpen, maar waar experts iets fascinerends van kunnen maken. Esmee noemt het ‘crowdacting’, ze zegt: “je gaat letterlijk merken wat het uit maakt als veel mensen een bewuste keuze maken, op welk gebied dan ook.” Meer wil ik op deze plek niet kwijt over het festival, want Esmee gaat voor Duurzamestudent vloggen!

Esmee Jiskoot

 

Het café

‘Bruizen’ zou een understatement zijn, maar kom er maar eens om. Esmee straalt en is niet te beroerd te vertellen en te laten zien. Pas aan het einde van onze ontmoeting zou ik leren waarom Esmee zo gepassioneerd is voor dit werk.

Het café baadt heerlijk in de zon, boven openslaande deuren staat fier een luifel de helft van het terras in de schaduw te hangen. Het café is gebouwd op de zwaar verontreinigde en daarom eerst gereinigde grond. Esmee: “we gaan het beter achterlaten dan we het hebben gevonden.” Altijd een goed voornemen. Het café zelf is gemaakt met geupcycled materiaal, zoals oude meerpalen en een vloer uit een voormalige gymzaal.

Op de menukaart vallen drie zaken op: ten eerste de vleeskroketten gemaakt van oesterzwammen (die zijn gekweekt op koffiedik) en ten tweede de Schipholgans. Voor de vliegveiligheid worden die beesten geschoten. Als je dan toch vlees wilt, eet dan deze gans. Als laatste valt het werken met zeewier op, waar later op deze site een artikel over zal verschijnen.

 

Kringlopen

Het café is, zoals ik het zie, het vlaggenschip van de Ceuvel, maar er gebeurd ongelooflijk veel. Esmee noemt het een ‘cleantech playground’. Het doel is om mensen op een positieve en leuke manier kennis te laten maken met duurzaamheid. Op de Ceuvel wordt echt geëxperimenteerd. De vraag is steeds: hoe gaan we kringlopen sluiten?

Als mensen een biertje of twee in het café hebben gedronken, kunnen ze naar een waterloos urinoir. Uit de urine wordt fosfor gewonnen. Dat wordt gebruikt in de eigen vertical farm. “Dan hoeven we het niet uit de Westerlijke Sahara te halen,” voegt Esmee toe.

Een andere kringloop kwam voor mij uit het niets. Op de Ceuvel hebben ze een eigen munteenheid. Dat is een cryptocoin, het Ceuveltje. Die is vastgesteld aan de hand van de waarde van wat een zonnepaneel in een uur aan energie opneemt. Iedereen die hier werkt heeft dus een eigen wallet, waar Ceuveltjes in en uitstromen en waar geen bank aan te pas komt.

Idealisme is doen

Of De Ceuel de meest duurzame plek ter aarde is, laten we aan jou. Kom kijken en genieten van de inventiviteit en de inspiratie die daaruit voortkomt, bijvoorbeeld op het festival.

De reden dat Esmee het zo gaaf vindt om op De Ceuvel te werken en Make The World Great again te organiseren is enerzijds dat ze zichzelf er helemaal in kwijt kan: regelen, creatief bezig zijn en dat alles gezellig in de horeca. Anderzijds valt al haar werk in het vakje ‘belangrijk en urgent’, want de wereld weer mooi maken is belangrijk en kan niet langer wachten.

Jos Hummelen

Jos (30) studeerde interdisciplinaire sociale wetenschappen (ASW) en geografie in Utrecht. Woonachtig in Amsterdam geeft Jos aardrijkskunde, maar is nog verbonden met de studentenscéne. Studeren zelf is ook niet klaar. Zo volgt Jos masterclasses bij Verspers en online bij de Harvard University. “In Amsterdam bedachten ze het honderd jaar geleden al: groen is goed voor mensen.” Jos geniet er elke dag van dat dit nog steeds te merken is in onze hoofdstad. Naast passie voor mooie en groene steden en de innovatie die daar plaatsvindt, schrijft Jos opvallend veel over Afrika. Waarom? “Omdat het wel wat meer aandacht verdiend.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top