skip to Main Content

Zeewier als fastfood

Zeewier Als Fastfood

Het is zaterdagmiddag, 12 uur. De Dutch Weed Burger Joint in Amsterdam gaat bijna open. Dit is een restaurant waar vegan fastfood — gemaakt van onder anderen zeewier en micro-algen — geserveerd wordt. Ondanks haar drukke schema heeft Larissa van Nimwegen gelukkig tijd vrijgemaakt om een aantal vragen te beantwoorden. We zijn namelijk onder anderen benieuwd naar haar beweegredenen om bij het restaurant te werken, wat de burger zo duurzaam maakt en wat duurzaamheid voor haar betekent. Wat volgt is een interview met een jonge vrouw die door haar passie voor dieren een duurzame carrière is gestart.

Door: Max Muller & Marieke Koeman

M = Max Muller
K = Marieke Koeman
L = Larissa van Nimwegen

M: Wat heb je gestudeerd?
L: Toerisme

M: En hoe ben je in de restaurantsector terecht gekomen?
L: Ik had vroeger altijd al bijbaantjes in de horeca. Dat vond ik super leuk en ik wilde graag iets met plantaardig eten doen. Ik heb een tijdje op kantoor gewerkt voordat ik hier werkte, maar ik wist al dat ik dat echt niet meer wilde doen, de hele dag achter de computer werken.

M: Hoe ben je bij de Dutch Weed Burger Joint terecht gekomen?
L: Ik kende The Dutch Weed Burger al. Ik had de burgers wel eens gegeten op festivals, en ik ben een keer bij een presentatie geweest van mijn huidige baas. Toen dacht ik al van: “dit is gaaf”. Het is een bedrijf met een missie. Ze doen het niet omdat veganisme de laatste tijd trending is, maar omdat beide oprichters vanuit ethisch oogpunt verandering teweeg willen brengen. Beide oprichters waren voor het ontstaan van The Dutch Weed Burger activisten. Ze zijn beiden intrinsiek gemotiveerd en daarom vind ik het vet om voor The Dutch Weed Burger te werken.

K: Ik ben dan wel heel benieuwd wat duurzaamheid voor jou betekent.
L: Voor mij speelt veganisme wel de grootste rol. Ik ben begonnen met veganistisch eten, puur vanwege de dieren. Pas sinds ik veganist ben geworden, ben ik me ook meer bewust gaan worden van het milieu. Ook als ik boodschappen ga doen, probeer ik mijn eigen tasje meenemen. Dat zijn natuurlijk wel hele kleine dingen, maar wel, als je het elke keer doet. Daar probeer ik ook op te letten.

M: Het is voor jou heel belangrijk dat je voor je werk iets met duurzaamheid doet?
L: Ja, ik vind het wel fijn om duurzaamheid in het werk te kunnen doortrekken. Ik heb hiervoor ook heel even in een restaurant gewerkt waar ze vlees serveerden, maar dat voelt niet goed.

M: Kan ik me goed voorstellen. Ik zie dat jullie allemaal hele gave producten hebben: een hamburger, chips, etc, vind je dat jullie assortiment nog uitgebreid zou moeten met meer zeewier producten?
L: Ja, het is super duurzaam, rijk in nutriënten en het heeft veel toepassingen. Ik zie nog wel gebeuren dat ook andere bedrijven zeewierproducten gaan oppakken. En hier… ook wel, maar we zijn nog een beetje aan het testen wat werkt. We hebben nu bijvoorbeeld een salade, maar dat loopt echt helemaal niet.

“Sommige mensen denken dat ze stoned zullen worden van de burger!”

M: In welke opzichten kan het restaurant zich nog verbeteren qua duurzaamheid?
L: Beter isoleren, het is een heel oud pand. Het is ook het eerste jaar dat we hier zitten. Volgende jaar is dat denk ik wel aangepast. Verder zijn alle bakjes en schoonmaakmiddelen ecologisch. Ook gebruiken we zo min mogelijk plastic. Dus dat zit allemaal wel goed. In de toekomst kunnen we misschien nog meer afval scheiden. Dat doen we nu al, maar  dat je bijvoorbeeld de restjes van de tomaat scheidt en ook weer opnieuw gebruikt.

M: Ja, nou dus jullie zijn wel goed op weg in ieder geval! En hoe vind je het om hier te werken?
L: Supercool!

M: Wat vind je er zo leuk aan?
L: Vooral het werk met mensen, het heeft twee kanten. Je maakt mensen super blij met het aanbod. Er komen wel eens mensen die nog nooit een vegetarische burger hebben gegeten. Na een bezoekje bij ons kijken ze anders naar veganistische producten. Ze vinden het niet meer eng of niet lekker. Daarnaast heb je ook best veel gesprekken over dingen die wij ook belangrijk vinden. De meeste klanten zijn super blij hier. Veel mensen zeggen dat ze anders naar veganistische producten zijn gaan kijken, nadat ze bij ons zijn komen eten. Ze komen er dan achter dat het niet eng of niet lekker hoeft te zijn. Dat is wel fijn. En de meeste mensen zijn superblij hier.

M: En hoe reageren mensen als jij vertelt van “ik werk bij de dutch weed burger”?
L: Meestal zeggen ze eerst WAT? En dan leg je het uit en dan zeggen ze; “OH, ik dacht dat het met marihuana was”, wel grappig want er komen soms ook mensen binnen die dat denken.

M: Ooh ja? Oke, maar dan moet je ze teleurstellen helaas.
L: Ja, maar soms komen ze ook wel eten. En dan denken ze dat ze stoned worden van de burger, haha.  Meestal leg ik uit wat het is en vinden ze het wel interessant.

M: En hoe zou jij zelf willen doorgroeien in het bedrijf? Heb je een soort doel voor ogen van: dat zou ik supergraag willen doen?
L: Nou, nu nog niet heel concreet omdat ik, ik werk hier nu nog een half jaar, en ik heb ik hier nog best al wat doelen, het is nog niet perfect hoe het hier allemaal gaat. Dus ik wil erop focussen dat hier alles vlekkeloos verloopt. Maar als bedrijf willen we wel groeien naar meerdere grote steden en het liefst ook binnen europa. Dus er zijn ook heel veel mensen die zeggen van: kom naar amerika, maar dan moet je natuurlijk kijken: willen we dat wel als bedrijf zijnde? Want dan ga je naar amerika? dan moet je het transporten, is niet duurzaam. Of ga je het daar verbouwen? Moeten we naar kijken. Maar we willen wel als bedrijf groeien en misschien dat ik daar ook zou kunnen meegroeien.

“Als je zeewier wild plukt, ben je niet duurzaam bezig”

M: Heb je weleens gezien hoe het zeewier gemaakt wordt?
L: Nee, dat heb ik nog niet in het echt gezien, wel op filmpjes. Laatst kwam onze leverancier met een hele ton met zeewier. Dan zijn het nog slierten die je gewoon rauw kunt eten. Zeewier is heel duurzaam, maar het grootste gedeelte van de zeewier die gemaakt wordt is helemaal niet duurzaam, omdat het wildpluk is. Ze plukken het zeewier en ze geven er niks voor terug, Zeewier is vergelijkbaar met bomen. Als je teveel plukt stoot het weer koolstofdioxide uit. Dus als je ze wild plukt ben je helemaal niet duurzaam bezig, omdat je ook het ecosysteem verstoort. Zeewaar [een bedrijf dat duurzame zeewier verbouwt in Zeeland, red.] zaait en oogst het zelf, en ze planten er altijd weer meer zeewier voor terug. Het zijn allemaal lijnen en normaal groeit zeewier naar boven, maar zij laten het naar beneden groeien, omdat het een boerderij is.

K: Ja, qua grondstoffen en qua ruimte. Hoe groot zou een zeewierboerderij moeten zijn willen we heel Nederland ervan voorzien, 3x in de week bijvoorbeeld?
L: Ik weet geen exacte cijfers, maar ik weet wel dat er nog heel veel ruimte is om zeewier te laten groeien op zeewierboerderijen. Het groeit als kool en er zijn ook bepaalde zeewiersoorten die binnen 3 weken heel groot zijn. als we kijken naar de hele wereld,, is er zo veel water waar nog geen zeewierboerderijen zijn. Dus ik denk dat er nog heel veel mogelijkheden zijn om zeewier duurzamer te produceren.

“Volgens onderzoeken zijn alle zeeën in 2048 leeg als we op deze manier door blijven vissen”

M: Zijn al die wateren ook geschikt om zeewier te laten groeien?
L: Das een goeie. Durf ik niet met zekerheid te zeggen. Volgens mij verschilt het ook per water en het zeewier. Er zijn ook bepaalde soorten die hier minder goed groeien en in andere landen weer betere. Er zijn heel veel soorten zeewier, meer dan we eigenlijk kennen. Er zijn bepaalde soorten zeewier die op andere plekken beter groeien dan bijvoorbeeld hier (in NL), dus het heeft wel te maken met het type. je kan niet alles hier heel makkelijk laten groeien.

De enige echte Dutch Weed Burger

M: Hoe denk je over de bewustwording rondom overconsumptie?
L: Ik hoop dat mensen zich hier snel bewust van worden. Kennen jullie bijvoorbeeld Seaspiracy? Volgens onderzoeken zijn alle zeeën leeg in 2048 als we op deze manier doorgaan. Hoop dat mensen binnen 15 jaar wakker worden en dat ze met z’n allen het draagvlak groot maken. Mensen focussen nu altijd op vlees of hebben het over duurzame vis, maar dat bestaat niet

“Pas sinds ik veganist ben geworden, ben ik me ook meer bewust geworden van het milieu”

M: Wat voor advies zou jij aan studenten willen geven die ook iets met duurzaamheid zouden willen doen in hun baan?
L: Hmmm ja ik denk, ik zou denk ik kijken naar welk vlak je het meeste raakt, want er zijn natuurlijk heel veel kanten waarmee je met duurzaamheid op kan, dus als er iets is wat je persoonlijk heel erg aanspreekt, dan maakt het je werk ook makkelijker om daar ook vol voor te gaan.

K: Welke trends zie je opkomen m.b.t. tot consumptie/productie buiten zeewier? Als duurzaam voedsel?
M: Of is dat een bedrijfsgeheim? Haha
L: Nou ik weet niet of het een trend is, maar wel een ontwikkeling, want soja is heel voedzaam en daar kan je heel makkelijk vleesvervangers van maken, maar sommige vormen van soja zijn nu nog niet duurzaam. steeds meer mensen in nederland produceren soja. dan kan je dus waarborgen dat het duurzaam is. Dus dat is niet echt een trend, maar wel een ontwikkeling, die we ook naar Nederland halen. Dat zie je wel meer. Verdere ontwikkelingen… ehm… Ja er komen gewoon steeds meer alternatieven op voeding waar we heel erg aan gewend zijn.

K: Heb je nog tips of actiepunten of heel concreet wat studenten zouden kunnen doen om meer vegan te gaan eten.
L: Ja ik zou me inschrijven voor de vegan challenge [link: https://veganchallenge.nl/, red.]. Dan krijg je elke dag een e-mail met tips. Je hebt ook facebookgroepen waar je elkaar kan helpen enzo, daar ben ik zelf ook mee begonnen. Verdiep je in de materie, kijk documentaires en ik zou ook gewoon boeken lezen en zorgen dat je meer informatie hebt. Als je meer informatie hebt wordt het ook veel makkelijker om het in de praktijk te brengen. En trek je niets aan van mensen die grappen maken.

M & K: Goede tips. Heel erg bedankt voor je tijd! Succes!
L: Dank je!

Marieke, Larissa en Max

Na ons gesprek krijgen we van Larissa de enige echte Dutch Weed Burger aangeboden. We delen ‘m in tweeën en bestellen er nog wat te drinken bij. De burger is ontzettend lekker! We kunnen hem aan iedereen aanbevelen. In Amsterdam alleen al zijn er tientallen plekken waar je hem kan eten, waaronder “Het Groene Paleis”, “Greenhouse Munchies” en “Goud West”. Een aanrader! Meer informatie kun je vinden op https://dutchweedburger.com/ . Meer informatie over de Seaspiracy vind je hier: http://josweb.co.uk/seaspiracy/ .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top