skip to Main Content

Duurzaamheid in het Hoger Onderwijs: een verslag van de NDDHO

Duurzaamheid In Het Hoger Onderwijs: Een Verslag Van De NDDHO

Op vrijdag was het weer zo ver: de Nationale Dag van de Duurzaamheid in het Hoger Onderwijs (NDDHO) vond voor de vierde keer plaats, dit keer in Eindhoven. Het thema was dit jaar circulaire economie, en natuurlijk werd ook de Sustainabul weer uitgereikt. Onze redacteuren Nick en Aoife bezochten de dag en doen hier hun verslag.

Door: Nick Bijlsma en Aoife Flemming

Ha Nick, jij ook bij de NDDHO. Een thuiswedstrijd voor jou toch? De dag begon natuurlijk met keynote speeches. En wat voor een! Cécile van Oppen (Copper8) sprak ons toe over hoe circulaire producten maar een kleine impact kunnen hebben als de economie lineair blijft. Ze riep ons op om verder te kijken dan het eerste woord ‘circular’ en ons nu te gaan richten op het grotere plaatje: ‘economy’. Daarna volgden de sessies. Ik heb er een bijgewoond over de duurzaamheid van blockchain. Dat was best lastig, de ins & outs van deze technologie heb ik nog niet onder de knie. Maar de omvang van de impact van blockchain op het milieu begrijp ik nu wel wat meer. Wist je dat alle blockchain transacties samen genomen ongeveer evenveel CO2 uitstoten als 1 miljoen transatlantische vluchten?!(1) Wat me vooral opviel bij deze sessie was dat duurzaamheid op zoveel verschillende manieren terugkomt, en ook nog eens op plekken waar ik nooit over na heb gedacht. Blockchain is hier een voorbeeld van, maar wat dacht je van de lampen bij voetbalstadia die worden verduurzaamd met smart technologie? Het stemt me in ieder geval gelukkig dat er mensen zijn die hier wél aan hebben gedacht, en het geeft me ook een duwtje om verder te kijken dan de oude, vertrouwde duurzaamheidsonderwerpen, zoals afvalscheiding. Wat is jou opgevallen?

Hee Aoife, dit keer was de NDDHO zeker een thuiswedstrijd voor mij. Ook ik vond de keynote van Cécile erg inspirerend! Het was ook een persoonlijk verhaal, en met een scheut realisme. Zo moeten we niet vergeten dat plastic vroeger een enorme uitkomst was. Plastic was diervriendelijker, want het werd gebruikt als vervanger van onder andere ivoor. Dat plastics nu één van de meest vervuilende restproducten zijn, had niemand kunnen voorzien. Deze “lock-in” maakt het dan ook zo lastig om de duurzame transitie te versnellen. Zelf was ik bij een workshop over het circulair maken van gebouwen in het hoger onderwijs. Inspirerend was onder ander de uitspraak “laat de kosten even buiten beschouwing”. We moeten meer denken in mogelijkheden in plaats van alleen maar belemmeringen zien, zoals hoge kosten. Met deze instelling wordt Atlas, het nieuwe hoofdgebouw van de Technische Universiteit Eindhoven, dit jaar het duurzaamste universiteitsgebouw van de wereld! Hoe belangrijk denk jij dat deze dag is voor het hoger onderwijs?

Hi Nick, ik heb met verschillende mensen kunnen spreken, van Green Office medewerkers tot duurzaamheids coördinatoren, en duurzaamheids trainees bij de universiteiten. Velen vonden dat de waarde van deze dag onder andere ook zat in het ontmoeten van mensen die tegen dezelfde problemen aanlopen binnen de instellingen, of juist met nieuwe oplossingen kwamen. Zo heb ik een sessie bijgewoond over de energietransitie in het hoger onderwijs. De spreker, Bert Schutte van Van Hall Larenstein had het plan om een consortium te maken van HO instellingen die samen investeren in een windpark. Er bleek iemand in de zaal te zitten die net het hele traject van zoeken naar een duurzaam energiecontract had doorlopen dus die kon gelijk een praktische noot toevoegen. Wat ook werd gewaardeerd was de dynamiek van de dag. De langere sessies werden bijvoorbeeld afgewisseld met korte pitches van TU studenten, en aan het eind van de dag was er een Kahoot voor alle deelnemers waarbij er gewoon ouderwets hard gelachen werd. Een leuke afsluiting, samen met de uitreiking van de Sustainabul uiteraard!

Tijdens de NDDHO werd door Studenten voor Morgen ook de jaarlijkse SustainaBul uitgereikt, de duurzaamheidsranking van Nederlandse universiteiten en hogescholen. Onderwijsinstellingen worden beoordeeld op verschillende duurzaamheidscriteria en ieder jaar wordt de winnaar bekend gemaakt op de NDDHO. De afgelopen vijf jaar was Wageningen Universiteit met grote afstand op de eerste plek te vinden. Maar dit jaar ging de Technische Universiteit Eindhoven ermee vandoor. De universiteit uit Eindhoven werd onder andere geroemd door de impact van de vele studententeams gericht op duurzaamheid en circulariteit (2). Het is mooi dat de host van de NDDHO ook de prijs in de wacht sleept. Ik heb gehoord dat ze na hun overwinning nog diep in de nacht hebben doorgefeest. Een goede afsluiter toch?

  1. https://www.theguardian.com/technology/2018/jan/17/bitcoin-electricity-usage-huge-climate-cryptocurrency
  2. https://www.cursor.tue.nl/nieuws/2018/mei/week-4/sustainabul-tue-kampioen-duurzaamheid/#top

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top