skip to Main Content

De ‘DS Top 5 Festivals’ voor deze zomer

De ‘DS Top 5 Festivals’ Voor Deze Zomer

Het festivalseizoen is al afgetrapt. Wij van Duurzame Student hebben al Make The World Great Again aangeraden, wat een groot succes was. Afgelopen zomer waren er maar liefst 837 festivals in Nederland, die in totaal 23,3 miljoen bezoekers trokken. Elke festivalbezoeker produceerde gemiddeld 2 kilo afval per festivaldag. Dit betekent dat in 2017 minstens 46,6 miljoen kilo afval werd geproduceerd op alle Nederlandse festivals! In Amsterdam is er een festival dat ‘Wasteland’ heet, maar als je de cijfers bekijkt, lijkt bijna elk festival wel een ‘wasteland’. Toch blijft het festivalgevoel onvervangbaar: een biertje, een dansje en een lekker muziekje. In deze ‘DS Top 5 Festivals’ vind je onze tips over de feestjes waar je lekker los kan. (Edit: data en prijzen zijn aangepast naar de actuele informatie voor 2019)

#1: Mysteryland

Met stip op één: Mysteryland! Dit festival trekt jaarlijks meer dan 100.000 bezoekers en kan dus met kleine ingrepen al een heel groot verschil maken. Toch kiest de organisatie voor meer dan alleen ‘een tikkie erbij’. Dit festival zegt een van de meest duurzame festivals op de wereld te zijn. Dit is niet voor niets, ze scheiden en recyclen al het afval dat op het festival in kaart wordt gebracht, het vlees dat verkocht wordt is biologisch en ze volgen het principe dat ze helemaal niks willen achterlaten op de festivallocatie. Maar, er is nog meer! Ontdek het zelf, want Duurzame Student raadt Mysteryland van harte aan!

Mysteryland in het kort:

 • Van House, Big Room, Bass, Techno, Deep House, Trance, Trap en Minimal tot Hardstyle, Hardcore, R&B en Hip Hop.
 • 23 t/m 25 augustus 2019
 • Haarlemmermeer
 • €189,00 per weekend

#2: Paradigm

Paradigm is naast een festival ook één van de meest vermaarde feestjes in Nederland. Vooral in Noord-Nederland lopen ze ermee weg, maar het zou het ook goed doen in de Randstad. Dit festival doet verschillende dingen om de impact op milieu te minimaliseren, bijvoorbeeld doordat ze niet ieder jaar het terrein opnieuw hoeven op te bouwen en vervoeren. Dit is belangrijk voor het festival, omdat het decor groots (en prachtig) is. Het decor wordt overigens van gerecycled materiaal gemaakt. Daarnaast hebben ze alle aardappelen voor de patat zelf op het festivalterrein verbouwd en wordt er zaagsel gebruikt als je naar het toilet gaat. Elk jaar proberen ze het festival meer zelfvoorzienend te maken.

Paradigm in het kort:

 • Techno en house
 • 9 t/m 11 augustus 2019
 • Groningen
 • €80 voor het hele weekend

#3: Welcome to the village

Op nummer drie vinden we een kleiner festival, maar wederom in het hoge noorden. Dit festival heeft de missie om aan iedere bezoeker de toekomst te laten zien. Ze willen daarmee mensen inspireren om meer milieubewust te leven. Het voedsel op dit festival komt van lokale boeren en het decor wordt gemaakt van gerecyclede materialen. Het doel is een compleet circulair festival te organiseren in 2022. Dit festival creëert de dorpse sfeer die we in de wereld ook zouden moeten hebben!

Welcome to the village in het kort:

 • Rock, metal, punk, indie pop, folk, cumbia, afrobeat, modern-classical
 • 18 t/m 21 juli 2019
 • Leeuwarden
 • €105,23 voor het hele weekend

#4: Inspiratiefestival 033

Hier willen ze Amersfoort en omstreken inspireren om meer duurzaam en gezond te leven en te focussen op persoonlijke groei. Bij Duurzame Student valt het op dat dit een erg goedkoop festival is. Het festival is op basis van  zero waste georganiseerd en hierbij wordt gestreefd naar 90% recyclebaar afval. De nadruk lijkt überhaupt wel rondom het beperken van afval te liggen. Zo vragen de organisators ook om je eigen spullen mee te nemen, zodat je het niet weg hoeft te gooien. Wat dat betreft lijkt het op ‘Trashless Festival’, dat deze top niet heeft gehaald.

Inspiratiefestival 033 in het kort:

 • De muziek is voor een gemiddeld festival erg kalm en bedaard
 • 15 september 2019
 • Amersfoort
 • Gratis! (Of 10 euro wanneer je je aanmeldt voor een workshop of behandeling)

#5: MadNes Festival

De Waddeneilanden proberen al jaren een aanjaagfunctie te krijgen voor Nederland. Dat lukt weliswaar mondjesmaat, maar MadNes maakt ieder jaar stappen. Op dit surf & skate-festival willen ze laten zien dat het niet zo moeilijk is om duurzaam te zijn, en dat het zelfs leuk is! Bijna alle energie is afkomstig van zon en wind en (bijna) alle materialen die worden gebruikt op het festival, zijn biologisch afbreekbaar. Nadat het festival is afgelopen maken ze een kunstwerk van het geproduceerde afval.

MadNes in het kort:

 • Reggae, Ska, Punk, Rock, Gospel, Akoestisch, Techno en Elektro
 • 5 t/m 7 juli 2019
 • Ameland
 • €137,50

Andere festivals die deze top nét niet hebben gehaald zijn The Living Village (waar ze een zelfvoorzienend dorp willen maken!) en het Footprint Festival in Den Haag, waar lekkere wereldmuziek te horen is. Verder trapt DGTL ieder jaar het (inmiddels begonnen) festsivalseizoen af. Het internationale DGTL is een voorloper als het gaat om festivals die groen kleuren en is absoluut een aanrader.

Jos Hummelen

Jos (30) studeerde interdisciplinaire sociale wetenschappen (ASW) en geografie in Utrecht. Woonachtig in Amsterdam geeft Jos aardrijkskunde, maar is nog verbonden met de studentenscéne. Studeren zelf is ook niet klaar. Zo volgt Jos masterclasses bij Verspers en online bij de Harvard University. “In Amsterdam bedachten ze het honderd jaar geleden al: groen is goed voor mensen.” Jos geniet er elke dag van dat dit nog steeds te merken is in onze hoofdstad. Naast passie voor mooie en groene steden en de innovatie die daar plaatsvindt, schrijft Jos opvallend veel over Afrika. Waarom? “Omdat het wel wat meer aandacht verdiend.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top