skip to Main Content

Duurzaam dronken worden

Duurzaam Dronken Worden

Als je ladderzat bent, is duurzaamheid misschien niet hetgeen waar je op dat moment het meest aan denkt. Maar je kan de uren voordat je in staat van beschonkenheid geraakt nog wel helder nadenken. Tijdens dat kostbare nuchtere tijdsbestek kun je overwegen om duurzaamheid in acht te nemen tijdens je avond uit. Tegenwoordig zijn er namelijk allerlei duurzame dranken te vinden. Bovendien zijn andere initiatieven gelanceerd die alcohol en duurzaamheid op een creatieve manier met elkaar hebben weten te verenigen. Een leuke beschrijving op de website zegt alleen nog niet zoveel: wij willen weten hoe het spul écht smaakt. Daarom heeft Duurzame Student toegewijde drinkers voor je geselecteerd om het eerst maar even voor je te proeven. Op een frisse zaterdagavond kwamen de fijnproevers samen in een Amsterdamse woonkamer.

Door Jos Hummelen en Max Muller

Code Blond: Hemelswater

Op initiatief van onder anderen Brouwerij de Prael wordt een speciaal biertje en tevens speciaalbiertje geproduceerd: Hemelswater. Dit goudgele geschenk wordt mede gemaakt van regenwater dat opgevangen wordt op verschillende plekken in Amsterdam, waaronder het Volkshotel. Met het oog op het toenemende gebrek aan water biedt dit biertje bij uitstek een manier om je op een ecologisch verantwoorde manier naar hogere sferen te zuipen.

Beoordeling

Dan de praktijk. We schenken, ruiken en proeven. Gwen schrijft: “andere verwachting bij Blond. Minder fris en licht. Hij is dus iets bitterder dan verwacht.” Ze kijkt er ook een beetje zuur bij. Jos schrijft: “Op het volgende terras bestel ik er twee: eentje om te drinken en één om over te klagen.” Ook een mooie manier om je probleem op te lossen. Tenslotte komt het onbarmhartige oordeel van een fervent bierdrinker. Martin schrijft: “een muffig biertje die bij elke slok een beetje minder wordt.”

Code blond blijkt achteraf de laatste score van de avond te hebben neergezet: een schaamtevolle 5,5. Op het randje, zullen we maar zeggen. Met zo’n begin kan het gelukkig alleen maar beter worden.

Lentebock van Gulpener

Wat is nu eigenlijk een bockbiertje? Dit betreft een laag-gistend seizoensbier met een relatief hoog percentage alcohol: gemiddeld rond de 6,5%. De smaak zou in theorie zoetig moeten omdat er veel karamelmout in zit. Bockbier herken je direct door de moutige smaak en de donkerbruine of rode kleur.

Gulpener is, in ieder geval in vergelijking met vrijwel alle andere mainstream biermerken, goed bezig met duurzaamheid. Zo gebruiken ze hop uit eigen hoptuin, halen ze hu

n gerst van boeren uit de regio én brouwen ze met water uit eigen bronnen. Volgens MVO Nederland is Gulpener daarom het duurzaamste Nederlandse bedrijf van de afgelopen 10 jaar [1] ! Deze lentebock in het bijzonder vormt geen uitzondering op het duurzame beleid over de hele linie van Gulpener.

Beoordeling

Idealisme is mooi, maar bier moet toch vooral lekker zijn. Proeven maar! Richard schrijft: “Licht fruitig, zoet. Maar niet té. Desalniettemin: niet heel lekker.” Koen had op basis van het etiket wel iets fris verwacht. Het valt hem zwaar. 

Gulpener helpt ons de goede kant op, maar de smaak van het bier houdt kennelijk niet niet écht over: gemiddeld komt de score uit op een 6,3.

Bammetjesbier van Instock

Brood staat op de tweede plek in de lijst van alle producten die het meest verspild worden in Nederland: maar liefst 380 miljoen kilo brood belandt jaarlijks al in de prullenbak vóórdat het onze borden bereikt [2]. Gelukkig zijn Instock en Brouwerij Troost ermee begonnen om hier een stokje voor te steken. Samen is het ze gelukt om een biertje te brouwen waarvan brood één van de ingrediënten is. Een deel van het mout wordt bij het brouwen namelijk vervangen door brood. Het partnerschap van Instock en Troost illustreert goed hoe de circulaire economie aangezwengeld kan worden. Die hoeft zich dus absoluut niet te beperken tot tassen van reclamedoeken [3] of hergebruikte, lege bierflesjes waar je met statiegeld een extra zakcentje mee kan verdienen. Het bier zelf kan klaarblijkelijk ook een onderdeel vormen van de circulaire economie!

Beoordeling

Jos krijgt van Richard wat vloeibaar ambergoud ingeschonken met een dot van een schuimkraag. Hij schrijft: “Bijna Duits, zo goed en troebel. Paradepaardje van Instock.”

Gwen voegt toe dat ze ‘m een beetje zout vindt.

Die bammetjes gaan erin als bier! Ondanks het relatief hoge zoutgehalte krijgt het bier een 7,8!

Pieperbier van Instock

We blijven nog even bij Instock. Dit gaat echter wel over een heel ander biertje qua smaak: we krijgen van Max een Indian Pale Ale voorgeschoteld. Ook deze variant van Instock brouwen ze met als doel om voedselverspilling tegen te gaan. Ditmaal draait het echter niet om brood, maar om aardappels. Het pieperbier wordt namelijk onder anderen gebrouwen van aardappels die anders weggegooid zouden worden. Dat is hard nodig, want ook aardappelen worden massaal in de prullenbak gemikt. Uit onderzoek blijkt dat aardappelen in 2010 in de top 10 van meest weggegooide producten stond [5] ! Als je de traditionele aardappelen van je gebruikelijke AVG-maaltijd niet lekker vindt, biedt Pieperbier een origineel en vloeibaar alternatief.

Beoordeling

Koen laat van zich horen: “Frisse weizenbier, misschien toch een beetje waterig. Het koolzuur komt vrij

heftig binnen. Toch vrij zacht.” Richard geeft toe dat IPA niet zijn ding is, maar toch vindt hij deze uitvoering niet “te zeepsopperig”.

Pieperbier scoort aardig bij Gwen en de heren: een 6,8.

Alfabier

De mate waarin de Limburgse Familiebrouwerij met duurzaamheid bezig is, is indrukwekkend. De brouwerij zag veel eerder dan andere brouwerijen en bedrijven dat het opnemen van duurzaamheid in de bedrijfsvoering een thema is dat zowel goed is voor de planeet, als voor de portemonnee. In plaats van mee te surfen op de trend-golf die duurzaamheid tegenwoordig is, kan Alfa gerust een trendsetter genoemd worden. Al sinds het jaar 1900 houden ze besparende maatregelen bij. De besparingen op het gebied van (warm) watergebruik, energie en koolstofdioxide door middel van efficiëntere apparatuur en groen beleid worden zorgvuldig bijgehouden. Hier volgt een uitgebreid overzicht van al hun besparingsmaatregelen. Hulde!

Beoordeling

Speciaalbier is doorgaans duur, maar Alfa heeft een reputatie op het gebied van duurzaamheid en is gewoon te krijgen in blik. De proefcommissie kwam er echter wel achter dat Alfa toch vooral “een heel normaal biertje” is.

Brouwbrood

Omdat we hem flink voelen in het bolletje, had iets te eten wel een welkome afwisseling gevormd voor al die drank. Een broodje bijvoorbeeld. Er is een speciaal type brood, genaamd brouwbrood, dat onder anderen gemaakt wordt van restproducten uit het brouwproces. Helaas was deze speciale versnapering nergens meer te vinden. Ook op de plekken waar het vroeger verkocht werd [4], was het nu niet meer verkrijgbaar.

Toch verdient het biertje wat aandacht in dit artikel. Want de term liquid diner krijgt een hele andere lading met Brouwbrood. Men maakt dit brood van bierbostel. Dit is een restproduct dat bestaat uit de granen die worden gebruikt om daadwerkelijk bier te maken. In plaats van het bierbostel weg te gooien, verkoopt Oedipus Brewing haar overtollige granen aan Hartog’s Volkoren. Samen met Brouwbrood maken zij er vervolgens brood van. Brouwbrood heeft voornamelijk mensen uit kwetsbare groepen en studenten in dienst. Op deze manier zijn de studenten zelfs naast hun vrije tijd en onder werktijd bezig met bier.

Gin Weizen van Gebrouwen door Vrouwen

Gebrouwen door vrouwen is een nieuwkomer op de (speciaal)biermarkt. In 2013 werd dit merk gelanceerd. Inmiddels is het uitgegroeid tot een bedrijf met acht man — ehm, vrouw. Wat dat betreft maakt Gebrouwen door vrouwen haar naam waar en is het niet slechts een leuke, rijmende woordspeling. Qua duurzaamheid zijn de dames hard op weg om serieuze zoden aan de dijk te zetten: op 22 april lanceerden zij hun biertje “Zonnig Zeewit”. Dit biertje is op smaak gebracht door middel van kelp — een zeewiersoort — uit de Noordzee. Een deel van de opbrengsten van Zonnig Zeewit gaat naar Zee Boerderij IJmond. Deze boerderij heeft zich als doel gesteld om enerzijds een zeewierboerderij te maken waarmee vervuiling in de Noordzee tegengegaan kan worden, en anderzijds te onderzoeken of zeewier een biobrandstof van de toekomst zou kunnen zijn [5]. Helaas hebben wij niet Zonnig Zeewit geprobeerd, maar een andere topper van Gebrouwen door Vrouwen: de Gin Weizen. Het Zonnige Zeewit bewaren we voor een andere keer!

Beoordeling

Terwijl Jos wat prevelt over dat vrouwen vroeger het bier brouwden, gewoon in hun eigen huis, omdat in het reguliere water veel ziekteverwekkers zaten, schenken Gwen en Marin in. Jos weet niet van ophouden en begint over hoe “echt abdijbier” ook een etiketje is waar vraagtekens bij gesteld mogen worden. Gwen haalt het zooitje weer bij de les en maakt duidelijk dat dit haar topper van de avond is. Marin is het daarmee helemaal niet oneens. “Helemaal top,” noteert hij met onvaste pen.

De Gin Weizen gaat er vandoor met de titel: een afgetekende 9,5!

Enkele uren en bovenstaande biertjes later, dwarrelden we weer huiswaarts. Langs de Amstel op de fiets slaat de koele wind in mijn gezicht. Naast dat ik heel wat wijzer ben geworden, ben ik ook zeker dronken. Maar dan op een duurzame manier.  

Bronnen

[1] Gulpener duurzaamste bedrijf NL afgelopen 10 jaar: http://www.gulpener.nl/gulpener-het-duurzaamste-bedrijf-in-nederland-van-de-afgelopen-tien-jaar/

[2] Persbericht Bammetjesbier Instock: https://mailchi.mp/b24ea66ca3b2/persbericht-bammetjes-bier-van-brood

[3] Beat the Bag: https://loopedgoods.com/ondernemingen/beat-the-bag/

[4] Verkooppunten Brouwbrood: https://www.brouwbrood.nl/verkooppunten

[4] Feiten en cijfers over verspillen van voedsel door consumenten in 2010: http://www.voedingscentrum.nl/Assets/Uploads/Documents/Voedingscentrum/Perskamer/2012/Factsheet%20Verspilling%20april%202012%20def.pdf

[5] Zonnig Zeewit van Gebrouwen door Vrouwen: https://www.bierista.nl/biernieuws/actueel/gebrouwen-vrouwen-lanceert-bier-zeewier/  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top