Nudging duurzaam gedrag met Project Gewoon Vega
Je hebt je leven ‘vergroend’. Je eet vaker vegetarisch, bent overgestapt naar een duurzame bank en neemt je eigen mok mee naar de koffieautomaat. Ondertussen eet je familie elke dag vlees, nemen je medestudenten elke dag een boterhamzakje mee, en word je gezien als de duurzaamheidsnazi. Een duurzame samenleving begint bij jezelf, maar gaat uiteindelijk iedereen aan. Maar hoe geef je duurzaamheid door? Vijf studenten aan de Universiteit Utrecht (UU) deden een poging met project Gewoon Vega.
Door Natalie van Dis, correspondent Ecologie.
Gewoon Vega in het ‘vleesdebat’
Eén van de makkelijkste manieren om je ecologische voetafdruk te verkleinen is vaker vegetarisch eten, maar het ‘vleesdebat’ raakt bij veel mensen een gevoelige snaar. Zo gingen veel universiteiten over op de vleesvrije maandag. Gevolgd door leeglopende kantines en zelfs protesten.
Nudging vegetarische keuzes in plaats van dwang
Project Gewoon Vega nam hetzelfde vraagstuk op zich, maar nu met een andere aanpak. In plaats van dwang, ontwierpen drie biologiestudenten en twee psychologiestudenten samen een campagne aan de hand van nudging. Nudging behoudt keuzevrijheid, maar past de presentatie van het aanbod aan zodat de beoogde keuze de makkelijke keuze wordt.
Vegetarisch de makkelijke keuze
Zo werd bij Gewoon Vega in een universiteitskantine het vegetarische vers belegde broodje de makkelijke, voor de hand liggende keuze. Hoe? De schalen met vegetarische broodjes kwamen voor de niet-vegetarische broodjes te staan. Ook kregen deze schalen een groen gekleurde schijf waardoor ze extra opvielen.
Kleine aanpassing, grote impact
Het klinkt simpel, maar het had effect! Bezoekers kozen vaker een vegetarisch broodje met de nudges aanwezig. Uit enquêtes bleek dat bezoekers de nudges niet hadden opgemerkt. Project Gewoon Vega werd dan ook afgesloten met een informatiecampagne om bezoekers ook bewust te maken van waarom het een goede optie is om vaker voor vegetarisch te kiezen.
Gewoon Vega onverwacht succesverhaal
Gewoon Vega begon als een goed idee tijdens een mastervak. Via de Green Office Utrecht ontstond contact met de manager van het UU-cateringcontract. Nu een jaar later worden de resultaten klaargemaakt voor publicatie, heeft de universiteit een succesvoorbeeld om studenten en universiteitsmedewerkers te stimuleren vaker vegetarisch te eten, én is Gewoon Vega genomineerd voor de UU Award Bijzondere Bestuurlijke en Maatschappelijke Verdiensten 2017-2018. Totaal onverwachts kon projectgroep Gewoon Vega duurzaamheid doorgeven.
Vergroot jouw impact
Heb jij ook een goed idee om je omgeving duurzamer te maken? Er is vaak meer mogelijk dan je denkt! Deel je idee met anderen en vraag wat rond. Voor je het weet zit je aan tafel met de mensen die jouw idee werkelijkheid willen laten worden.
Bronnen:
- https://www.theguardian.com/environment/2018/may/31/avoiding-meat-and-dairy-is-single-biggest-way-to-reduce-your-impact-on-earth
- Ridder, D. de (2014). Nudging for Beginners. The European Health Psychologist, 16(1), 2–6.