skip to Main Content

Nudging duurzaam gedrag met Project Gewoon Vega

Nudging Duurzaam Gedrag Met Project Gewoon Vega

Je hebt je leven ‘vergroend’. Je eet vaker vegetarisch, bent overgestapt naar een duurzame bank en neemt je eigen mok mee naar de koffieautomaat. Ondertussen eet je familie elke dag vlees, nemen je medestudenten elke dag een boterhamzakje mee, en word je gezien als de duurzaamheidsnazi. Een duurzame samenleving begint bij jezelf, maar gaat uiteindelijk iedereen aan. Maar hoe geef je duurzaamheid door? Vijf studenten aan de Universiteit Utrecht (UU) deden een poging met project Gewoon Vega.

Door Natalie van Dis, correspondent Ecologie.

Gewoon Vega in het ‘vleesdebat’

Eén van de makkelijkste manieren om je ecologische voetafdruk te verkleinen is vaker vegetarisch eten, maar het ‘vleesdebat’ raakt bij veel mensen een gevoelige snaar. Zo gingen veel universiteiten over op de vleesvrije maandag. Gevolgd door leeglopende kantines en zelfs protesten.

Nudging vegetarische keuzes in plaats van dwang

Project Gewoon Vega nam hetzelfde vraagstuk op zich, maar nu met een andere aanpak. In plaats van dwang, ontwierpen drie biologiestudenten en twee psychologiestudenten samen een campagne aan de hand van nudging. Nudging behoudt keuzevrijheid, maar past de presentatie van het aanbod aan zodat de beoogde keuze de makkelijke keuze wordt.

Vegetarisch de makkelijke keuze

Zo werd bij Gewoon Vega in een universiteitskantine het vegetarische vers belegde broodje de makkelijke, voor de hand liggende keuze. Hoe? De schalen met vegetarische broodjes kwamen voor de niet-vegetarische broodjes te staan. Ook kregen deze schalen een groen gekleurde schijf waardoor ze extra opvielen.

Twee nudges om vegetarische broodjes te promoten: de vegetarische opties staan voorop en hebben een groene schijf.

Kleine aanpassing, grote impact

Het klinkt simpel, maar het had effect! Bezoekers kozen vaker een vegetarisch broodje met de nudges aanwezig. Uit enquêtes bleek dat bezoekers de nudges niet hadden opgemerkt. Project Gewoon Vega werd dan ook afgesloten met een informatiecampagne om bezoekers ook bewust te maken van waarom het een goede optie is om vaker voor vegetarisch te kiezen.

Informatiezuil Gewoon Vega: bespaar landbouwgrond, water en CO2 door vega te kiezen

Gewoon Vega onverwacht succesverhaal

Gewoon Vega begon als een goed idee tijdens een mastervak. Via de Green Office Utrecht ontstond contact met de manager van het UU-cateringcontract. Nu een jaar later worden de resultaten klaargemaakt voor publicatie, heeft de universiteit een succesvoorbeeld om studenten en universiteitsmedewerkers te stimuleren vaker vegetarisch te eten, én is Gewoon Vega genomineerd voor de UU Award Bijzondere Bestuurlijke en Maatschappelijke Verdiensten 2017-2018. Totaal onverwachts kon projectgroep Gewoon Vega duurzaamheid doorgeven.

Vergroot jouw impact

Heb jij ook een goed idee om je omgeving duurzamer te maken? Er is vaak meer mogelijk dan je denkt! Deel je idee met anderen en vraag wat rond. Voor je het weet zit je aan tafel met de mensen die jouw idee werkelijkheid willen laten worden.

Bronnen:

  1. https://www.theguardian.com/environment/2018/may/31/avoiding-meat-and-dairy-is-single-biggest-way-to-reduce-your-impact-on-earth
  2. Ridder, D. de (2014). Nudging for Beginners. The European Health Psychologist, 16(1), 2–6.

Natalie van Dis

Natalie doet de master Environmental Biology, met een specialisatie in Behavioural Ecology, aan de Utrecht Universiteit. Ze heeft altijd al een grote passie gehad voor de natuur, en wil zich in de toekomst dan ook richten op natuurbescherming in al zijn veelvoud. Eén manier is mensen inlichten over de milieuproblemen die we hebben en wat zij daar als individu aan kunnen doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top