skip to Main Content

Green Living Lab

Green Living Lab

‘Ik wist helemaal niet dat dit hier zat!’ is de gebruikelijke reactie van de gelukkige vinders die het Green Living Lab (GLL) op de Amsterdamse Zuidas ontdekken. Verscholen tussen de wolkenkrabbers van het zakendistrict ontdekten we een groen paradijsje. Duurzame Student vertelt het bijzondere verhaal van één van de laatst overgebleven onaangetaste stukjes groen in Amsterdam.

Door: Emma van der Deijl & Roos van der Deijl 

Stukje onaangetast Amsterdam

Al jaren werd deze grond gebruikt voor stadstuintjes. Daarvoor pronkten hier 58 jaar lang de Alma schooltuinen. De grond is eigendom van de Vrije Universiteit. Toen de stadstuintjes werden opgedoekt om plaats te maken voor een parkeerplaats, brachten oprichters Aveen en Arthur belanghebbenden bij elkaar om een alternatief plan voor te stellen, waarin de grond zou worden gebruikt om mensen in contact te brengen met de natuur. De VU besloot de grond in bruikleen te geven, en het Green Living Lab was geboren.

Voor bezige bijtjes én harde werkers

Het Green Living Lab is één van de laatst overgebleven stukjes grond in Amsterdam waar nog nooit op is gebouwd. Omdat er al decennia lang moestuinen zijn, is de grond erg vruchtbaar. Een unieke mogelijkheid om groente en fruit te verbouwen, insecten aan te trekken die uniek zijn voor het ecosysteem in de stad, en een natuurlijke rustplek te creëren voor alle harde werkers in de omgeving.

Niet zomaar een tuin

De tuin van het Green Living Lab is niet zomaar een tuin. Dankzij het permacultuur-ontwerp zit de tuin vol met slimme trucjes om de natuur optimaal tot uiting te laten komen. Zo wordt het groenafval gecomposteerd in wormenhotels of in de biomeiler die warmte opwekt. Ook zijn er overal in de tuin geheime rustplekjes te vinden: in het voedselbosje, op het blotevoetenveld, of op de ‘hugel’ van de koepel. Maar niet alleen voor mensen wordt gezorgd: ook de bijen en insecten kunnen comfortabel zoemen tussen de phaceliaplanten en verblijven in het insectenhotel.

Activiteiten

De kern van veel van onze huidige problemen is dat mens en natuur uit elkaar gedreven zijn. We weten niet meer hoe ons eten of onze kleding gemaakt is. Het aantal grote natuurrampen over de wereld stijgt terwijl wij in rap tempo meer consumeren. Daarom is het doel van het Green Living Lab om mensen weer in contact te brengen met de natuur. Zo inspireren ze mensen met allerlei evenementen.

De bijna dagelijkse activiteiten op het GLL zijn voor ieder wat wils; van hippie tot bankier, van student tot advocaat. Lunchconcerten, studeer- en freelancedagen, yoga- en mindfulness trainingen, tuinierdagen, ‘crafternoons’, kledingruilen, filmavonden, en tal van andere workshops en activiteiten.

Eind deze zomer, 11 September, is er bijvoorbeeld een markt met BBQ en muziek. Zie het Facebook-evenement ‘Lang Leven Lokaal Lekkers!’

Einde van het sprookje?

Het Green Living Lab is opgezet op deze plek omdat dit het laatste stuk groen zou zijn waar de VU gebouwen zou plaatsen. Het kon dus zo lang mogelijk dienen als rustplek voor duizenden studenten, professionals, en bewoners in de buurt. Hoewel de VU geen bouwplannen heeft op het GLL zelf, zal het helaas worden gebruikt als tijdelijke bouwplaats. Dit betekent het einde van het laatste natuurlijke ecosysteem in de omgeving.

Omdat het GLL de VU ontzettend dankbaar is voor dit kostbare geschenk de afgelopen jaren, gaan ze geen actie voeren. Maar ze hopen de VU nog te overtuigen van de onschatbare waarde van het GLL voor mens, dier, en aarde.

Vind jij het ook zonde als dit paradijsje zal verdwijnen? Betuig je steun aan het Green Living Lab door deze post, of je eigen verhaal, te delen op social media. Tag @GreenLivingLab en je karmapunten zullen door het plafond schieten!

Benieuwd geworden naar het Green Living Lab? Loop eens langs, je bent altijd welkom!

Dit bericht heeft 2 reacties
  1. Dank lieve Roos en Emma voor jullie mooie betoog! Ik wens de VU veel wijsheid en hoop de komende jaren nog vaak te mogen komen genieten van die mooie plek die wij met ons allen gemaakt hebben.

    Liefs,
    Rowin.

  2. Met de afgelopen hitte is toch wel bewezen hoe belangrijk groen is in een stad! Koelte, zuurstof tussen al dat beton, asfalt en steen. Daarnaast ontspanning, een genot om naar te kijken, een stukje kennis bijbrengen van de natuur, menswaardigheid. Dit stukje is de moeite waard om te bewaren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top