skip to Main Content

5 makkelijke tips om energie te besparen in jouw studentenhuis

5 Makkelijke Tips Om Energie Te Besparen In Jouw Studentenhuis

Hallo studerend Nederland! Woon jij in een studentenwoning? Overweeg dan eens om een blik op jullie energierekening te werpen. Dit kan gemiddeld al vanaf € 45 opleveren (1), of als je meedoet met de Student Energy Race zelfs drie kratten bier en € 250.

DoorRicha van Zoelen

Het is natuurlijk bon ton om sociaal maatschappelijk geëngageerd te zijn. Dat filmpje van die dakpannen waar zonnepanelen in zitten om de Tesla mee op te laden heb je vast wel eens ‘leuk gevonden’ op Facebook. Vet. Voor later dan, als je klaar bent met studeren en die bakken met geld binnenstromen.

Dit filmpje dus

Tijd voor actie

Nog vetter is als je nu ook echt aan de slag kan met die maatschappelijke betrokkenheid. Blijf die like button gerust gebruiken, maar daag jezelf daarnaast ook uit om in de echte wereld iets te ondernemen. Op deze website vind je hier genoeg inspiratie voor, met name onder de rubriek Lifestyle.

Student Energy Race

Waar je nu direct mee kan beginnen, is jezelf inschrijven voor de Student Energy Race. Deze race daagt jou en jouw huisgenoten uit om de strijd aan te gaan met andere studentenhuizen. Welk huis realiseert de grootste energiebesparing?

Naast de hoofdprijs, kun je als huis ook maandelijks in de prijs vallen. En de echte prijs is natuurlijk de lagere energierekening. De hoofdprijs wordt tijdens een groot eindfeest bekend gemaakt.

Deelnemers worden tijdens de race begeleid. Om je een handje te helpen met energiebesparen worden er voorafgaand en tijdens de race een workshop gegeven. Ook krijgt ieder huis dat deelneemt een slimme meter (als je die nog niet hebt). Deze is gekoppeld aan een website en een app, waardoor je heel simpel inzicht krijgt in jullie energieverbruik en dat van jullie tegenstanders.  

5 makkelijke tips voor energiebesparing

Los van of je deze challenge wilt winnen, is het sowieso goed om jouw duurzame ambities in de praktijk te brengen door jouw verbruik wat naar beneden te schroeven. Natuurlijk heb jij totaal geen zin om direct contact op te nemen met de huurbaas om jullie huis off grid te krijgen, of jezelf in zaken als warmtepompen en HR++ ramen te verdiepen. Je hebt wel betere dingen te doen. Snap ik.

Dus hierbij, mijn selectie van vijf meest eenvoudige tips(2) zodat jij, tussen de reizen/colleges/jaarclubformaties/borrels in, jouw duurzame ambities een stapje verder kan brengen.

1. Bespaar op licht

Doe de lampen uit van de kamer die je niet gebruikt. En doe ze natuurlijk al helemaal niet aan als het niet donker is :-).

Vind je dat al niet meer dan logisch? Maak dan de volgende stap: kijk of je lampen LED zijn en vervang ze anders. Hoeveel dit je oplevert ligt natuurlijk aan hoeveel en welke lampen je nu hebt, en hoe lang je het licht aan hebt. Bij 11 lampen kan de besparing rond de € 30 na één jaar zijn. Daarbovenop bespaar je nog meer geld, omdat LED lampen langer mee gaan (3)

2. Verwarm je huis alleen als iemand daarvan kan genieten

Zet de verwarming lager wanneer niemand thuis is. De verwarming iets lager zetten kan sowieso geen kwaad; 1 graad lager bespaart je al 6% energie (4). En laten we eerlijk zijn, als het buiten vriest, waarom zou je dan niet een trui aantrekken in huis? Nog zo een logische: zet de kachel niet heel warm, als de ramen of deuren ook open staan.

3. Tijd voor gordijnen!

Verwarming? Die hittegolf is amper voorbij. Klopt, maar ooit mag dat thermo-ondergoed weer uit de kast. Zorg dan dat je ’s avonds de gordijnen dicht doet. Dit houdt de warmte binnen en de kou buiten. Klinkt nogal simpel, maar let op! Dit kan tot wel € 170 per jaar (5) opleveren! Hier lees je waarom en welk type raambekleding het best werkt voor jouw huis.

Als jullie geen HR ramen, maar dubbele (of zelfs enkele) beglazing hebben, zijn vooral dubbele plissé gordijnen rendabel. En kijk, ze zijn ook een stuk mooier dan de gordijnen die in een gemiddelde woning van Stadswonen worden meegeleverd:

Gewoon van IKEA jongen!

4. Kleding wassen

Was op lagere temperatuur. Als je niet je pasta pesto met zongedroogde tomaatjes op olie op je shirt hebt gemorst, wordt je kleding met 30 graden ook schoon. Sowieso is minder vaak een wasje hoeven draaien natuurlijk beter voor je totale welzijn, maar daarnaast gaat zo je kleding veel langer mee. Dubbelwin, hoef je weer minder vaak kleding te kopen. En dan hoeft er minder kleding geproduceerd te worden.

Wist je dat de helft van de milieubelasting van jouw kleding (gerekend van productie tot aan einde levensduur) bestaat uit wassen en drogen (6)? Oh man, minder wassen is het antwoord!

5. Kleding drogen

Minder wassen, is ook minder drogen. En dat is mooi, want de wasdroger is één van de grootste energieslurpers in huis (tenzij je 24 uur per dag Fortnite speelt).

Bespaar extra door je kleding voortaan aan de lucht te drogen. In principe zonne- en windenergie, zonder dat daar een heel zonnepaneel of windmolen voor nodig is.

Hoeveel dit je bespaart hangt af van hoe oud jullie wasdroger is en hoe vaak jullie de droger gebruiken. Een nieuwere wasdroger is vaak zuiniger. De wasdroger links laten liggen kan jouw huis, bij drie keer gebruiken per week, ongeveer  € 70 per jaar besparen (7).

Meer tips voor energiebesparing

Ik kan oneindig doorgaan met dergelijke tips. Voor nu geef ik je deze vijf mee. Ze kosten je niets, sterker nog, het levert je zelfs wat geld op.

Stiekem hoop ik natuurlijk dat je al mijn tips eigenlijk al heel normaal vindt, een kwestie van gezond, boerenverstand gebruiken. Is dat zo, en wil je meer uitdaging? Klik dan eens rond op MilieuCentraal. Een hele prettige bron, geeft goed onderbouwd de verschillende opties voor energiebesparing mee.

Doe je mee?

Heb je zin om samen met jouw huisgenoten te zorgen voor een lagere energierekening? Meld jouw studentenhuis aan via ser@studentenvoormorgen.nl. De race duurt van 1 november 2018 tot 28 februari 2019. Aanmelden kan tot 1 september 2018 onder vermelding van:

  • Adres;
  • Of je aangesloten bent bij een studentenhuisvester, en zo ja welke;
  • Of je al in bezit bent van een slimme meter.

Je kan meedoen als je:

  • In een huis woont met tussen de 4 en 20 huisgenoten;
  • Als huis een eigen gas en elektrameter hebt.

Er kunnen maximaal 5 huizen per stad meedoen, dus meld je snel aan!

Wat ga jij doen om jouw studentenhuis te verduurzamen? Ik ben razend benieuwd, dus laat zeker een berichtje achter!

Bronnen

 1. https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2017/05/23/energie-besparen-wordt-makkelijker-voor-huishoudens
 1. Gebaseerd op https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/huurwoning/vraag-en-antwoord/hoe-kan-ik-energie-besparen-in-mijn-huurwoning
 2. https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/apparaten-en-verlichting/energiezuinig-verlichten-kies-led/
 3.  https://www.voordewereldvanmorgen.nl/duurzame-blogs/zo-verduurzaam-je-zelf-je-huurwoning
 4. https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/energiezuinig-huis/isoleren-en-besparen/isolerende-raambekleding/
 5. https://www.nudge.nl/projects/duurzame-kleding/
 6. https://www.pricewise.nl/blog/wasdroger-bespaartips-energieverbruik/

Richa van Zoelen

Richa (@groenedingen010) dartelt wat rond in Rotterdam, waar ze een master Global Business & Sustainability deed. Ze zoekt naar manieren om dat dartelen zo groen en bewust mogelijk te doen. Alhoewel ze het heerlijk vindt om over Grote Vragen des Levens na te denken, weet ze vooral dat ze het ook allemaal niet zo weet. Daarom houdt ze het zo dicht mogelijk bij zichzelf: stapje voor stapje steeds wat bewustere keuzes. Het liefst met een lach, en helemaal mooi als daar nog wat slechte woordgrappen aan te pas komen.

Dit bericht heeft 2 reacties
 1. Goede tips om energie te besparen als huurder! Mijn energierekening viel laatst hoog uit en nu wil ik graag geld besparen. Een prima idee om je gordijnen dicht te doen om zo de kou buiten te houden. Ik wist niet dat je daar zo veel geld mee kan besparen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top