skip to Main Content

DJ100 Held: Christine Teunissen

DJ100 Held: Christine Teunissen

Ieder jaar organiseert SustainableMotion de Duurzame Jonge 100: een lijst waar honderd jonge duurzaamheidspioniers op prijken. De redacteuren van Duurzame Student vroegen zich af wie deze klimaathelden zijn en wat ze drijft. In de serie ‘DJ100 Helden’ lees je hier elke week het verhaal van één van hen. Vandaag: Eerste Kamerlid en fractievoorzitter in Den Haag van de Partij voor de Dieren, Christine Teunissen.

Geschreven door: Aoife Fleming

Al sinds haar studententijd is Christine actief bij de Partij voor de Dieren (PvdD). Via een stage in haar master geschiedenis aan de Universiteit Leiden kwam ze bij de PvdD terecht. ‘Ik had al eerder een affiche zien hangen voor de PvdD en daar proefde ik in dat dit echt een partij is die opkomt voor de kwetsbaarste groep in de samenleving: de dieren. Van daaruit bekijken ze hoe het met onze planeet gaat.’ Met de politiek was Christine vroeger nog niet zo bezig, maar de grote invloed die je hebt als partij maakte dat Christine afzag van haar eerdere droom om voor een ontwikkelingsorganisatie te gaan werken. ‘Wat je vaak ziet is dat maatschappelijke organisaties, zoals de Dierenbeschermingsorganisatie, een uurtje op de koffie komen bij de PvdA of GroenLinks. Na het gesprek wordt er niet veel met de voorstellen gedaan. Ik vind het idee van de PvdD juist zo mooi dat ze echt in het parlement zitten, zodat ze direct die voorstellen zelf kunnen doen.’

Volgens Christine zijn er twee klimaatproblemen waar studenten een cruciale rol in kunnen spelen: een achterhaald economisch systeem waar lineaire economische groei centraal staat, en greenwashing, waarbij bedrijven zich groener presenteren dan ze eigenlijk zijn.

Achterhaald economisch systeem

De lineaire economische groei die nog alom wordt gepropageerd leidt tot uitputting van de aarde, legt Christine uit. ‘We moeten naar een systeem toe waarbij we op een efficiënte manier omgaan met de grondstoffen die we tot onze beschikking hebben.’  Dat wil zeggen, ‘we moeten genoeg hebben voor ieders behoefte, maar niet voor ieders hebzucht.’ De cijfers achter de klimaatproblematiek moeten zichtbaarder worden in colleges volgens Christine.

Christine is op verschillende niveau’s met dezelfde beweging bezig. Als fractievoorzitter in de gemeenteraad van Den Haag lokaal, als Kamerlid nationaal, en als bestuurslid van de Animal Politics Foundation – de stichting die PvdD exporteert naar andere landen, is ze internationaal bezig. Daarnaast is ze onlangs (tijdelijk) Tweede Kamerlid geworden!

Ook is het belangrijk dat studenten kritisch blijven. ‘Je kunt je docenten confronteren met Earth Overshoot Day, de dag waarop al onze grondstoffen voor dat jaar opgebruikt zijn. Helaas komt die dag elk jaar eerder.’ ‘Deze geluiden zouden meer in universiteiten door moeten dringen zodat er op een andere manier over grote vraagstukken wordt nagedacht.’

Greenwashing

Het tweede probleem waar studenten scherp op moeten blijven is greenwashing. ‘De term duurzaamheid wordt door de grote industrieën gekaapt.’ Als voorbeeld geeft Christine de Economic Board The Hague, de raad die de gemeente adviseert over de economie en sinds kort ook de energietransitie. Laatst is tot voorzitter van deze raad benoemd Marjan van Loon, directeur van Shell. Er is nu sprake van een nieuw project waarbij de restwarmte van de Shell Pernis raffinaderij naar Den Haag wordt gebracht. ‘Als je hier de restwarmte krijgt betekent dat dat de Shell Pernis raffinaderij ook langer in stand kan blijven.’ Dit geeft aan dat bedrijven een nieuw verdienmodel creëren gestoeld op duurzaamheid, maar die de echte duurzame veranderingen in de weg staan. Dat is een zorgelijke trend vindt Christine en het is belangrijk dat studenten daar oog voor hebben. ‘Hier moeten we heel erg scherp op zijn. Dat we steeds meer blootleggen wat echt duurzaam is en wat greenwashing is.’

Houd vol!

Gevraagd naar haar advies aan studenten noemt Christine de welbekende leus think global, act local. Ze wil hiermee aangeven dat het belangrijk is om binnen de muren van de universiteit na te denken over grote, grensoverschrijdende thema’s zoals dierenleed en uitputting van de aarde. En dat je daarnaast in je dagelijks leven zo bewust mogelijk leeft door bijvoorbeeld geen vlees te eten, of je stad te vergroenen. ‘Je bent ook de aanjager van de rest.’ We komen in de buurt merkt ze op want een vliegtaks is al lang niet meer taboe. Dus, houd vol, concludeert ze. ‘Wat ik merk, onder andere bij de jongeren in onze achterban, is dat ze denken “wat heeft het nou voor zin? De wereld is zo ontzettend groot, wat kan ik er aan doen?” Ik spreek de hoop uit naar iedereen dat als je de idealen hebt om iets bij te dragen aan het beschermen van onze aarde om dan vol te houden. Geloof in je idealen. Blijf ervoor vechten. Het heeft zin, dat zie ik.’

Dit is het eerste artikel in de serie ‘DJ100 Helden’, waar je terecht kunt voor inspirerende verhalen en goede ideeën.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top