skip to Main Content

De klimaatwet: een intentieverklaring

De Klimaatwet: Een Intentieverklaring

Als GroenLinks-stemmer zag je je stem in 2017 al verdampen. Als je D66 had gestemd, kreeg je dat gevoel pas in 2018. Je kon wachten tot na prinsjesdag, maar de reden dat je D66 had gestemd, zag je nooit terug in de plannen. De moed zakte je definitief in de schoenen toen Pechtold zijn das aan de wilgen hing. Toch kreeg je als groene stemmer hoop in 2018: de klimaatwet werd aangekondigd.

Door: Jos Hummelen

Mijn vader is inmiddels opa. Ongeveer eens per jaar voegt hij iets toe aan de familie-whatsapp. Dit jaar was het een foto van de krantenkop die sprak van de ‘historische klimaatwet’. Mijn vader sprak uit dat hij trots was dat de toekomst er vanaf nu anders zou uitzien voor zijn kinderen en kleinkinderen. Inmiddels wordt er van binnen en buiten de politiek gezaagd aan de stoelpoten van deze ‘wet’. Tijd om terug en vooruit te kijken.

Pechtold stond aan de wieg van de klimaatwet, maar ook bij Jetten is de wet in goede handen. Een voordeel van Jetten is namelijk dat hij veel scherper is dan Pechtold op het dossier ‘klimaat’. Dat is ook nodig, want de D66-leider moet de rug recht houden nu CDA en VVD op de rem trappen.

Buma dreigde deze maand nog uit het klimaatakkoord te stappen als de ‘Gele Hesjes’ niet worden gehoord. De protesten in Frankrijk komen hem goed uit: zo kan hij bij deze nijpende discussie ook conservatief blijven. Al het gepolder aan de diverse klimaattafels ten spijt, was er volgens Buma alsnog een partij die meer gehoord moet worden. Alsof het klimaatakkoord al niet waterig genoeg is. Ook de ‘vroem-vroem’ partij van Rutte wil niet te grote concessies doen. Zo moet de automobilist te allen tijde ontzien worden en mogen de kapitaalkrachtige industrieën van hem om de tafel blijven, hoe sterk ze ook vertragen en het debat vertroebelen.

Is D66 aangeschoven bij tegenpolen CDA en CU om deze klimaatwet te kunnen bewerkstelligen? Heeft Pechtold toen en Jetten nu de nek uitgestoken voor het klimaat? Het is in elk geval geweldig dat deze wet nu alleen nog maar door de eerste kamer moet: een goed begin.

Alhoewel de Tweede Kamer met de klimaatwet heeft ingestemd, zijn we nog niet klaar. Er mist een ambitieus doel voor 2030 en andere tussendoelen. Er is nog geen sprake van een emissiebudget. ‘Parijs’ klinkt te weinig door. In Parijs hebben we getekend voor ‘zo snel mogelijk en zo veel mogelijk doen om de CO2-uitstoot in te dammen’. Dat lees ik niet terug. De wet beperkt fossiele bedrijven niet genoeg. Uitstelgedrag blijft mogelijk. Bovendien zijn de bepalingen niet afdwingbaar voor de rechter. Kortom: we hebben nog geen wet, maar een intentieverklaring. Voor een ‘verklaring’ gaan de processen van klimaatverandering te snel. Dus, Jetten, de schouders eronder: hiervoor is D66 aangesloten. Klaar de klus die GroenLinks niet aandurfde en maak een stevige wet. Doorpakken! Maak jullie kiezers weer trots.

Jos Hummelen

Jos (30) studeerde interdisciplinaire sociale wetenschappen (ASW) en geografie in Utrecht. Woonachtig in Amsterdam geeft Jos aardrijkskunde, maar is nog verbonden met de studentenscéne. Studeren zelf is ook niet klaar. Zo volgt Jos masterclasses bij Verspers en online bij de Harvard University. “In Amsterdam bedachten ze het honderd jaar geleden al: groen is goed voor mensen.” Jos geniet er elke dag van dat dit nog steeds te merken is in onze hoofdstad. Naast passie voor mooie en groene steden en de innovatie die daar plaatsvindt, schrijft Jos opvallend veel over Afrika. Waarom? “Omdat het wel wat meer aandacht verdiend.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top