skip to Main Content

De klimaatvluchteling verenigt

De Klimaatvluchteling Verenigt

Linkerhoek klaar? Rechterhoek klaar? Boksen maar! Links met een uppercut: “Het klimaatprobleem moet worden opgelost.” Extreem-Rechts pareert: “Er is helemaal geen klimaatprobleem!” Rechts met een combinatie, nu zelf in de aanval: “We moeten de tsunami van migranten stoppen!” Links heeft het antwoord: “We moeten deze mensen juist helpen! Daarmee helpen we ook onszelf.”

Door: Jos Hummelen

De discussie rond migratie en klimaatproblemen wordt gekaapt door het ‘rechts/links denken’. Gelukkig is er een fenomeen dat iedereen bij elkaar brengt: de klimaatvluchteling. Dat zijn mensen die hun land zijn ontvlucht omdat het klimaat in hun land is omgeslagen. Want of je nou Thieme of Baudet heet, die nieuwe stroom vluchtelingen richting de EU zal alle politieke en maatschappelijke verhoudingen wederom op scherp zetten. Door de laatste stroom schudde de EU al op haar grondvesten en raakte de politiek in Nederland ernstig verdeeld.

Gelukkig is er een fenomeen dat iedereen bij elkaar brengt: de klimaatvluchteling.

In Nederland zijn er nog maar twee partijen die geen aandacht willen geven aan het klimaatprobleem: FvD en PVV. Deze partijen zijn echter wel altijd bezig met het terugdringen van migratie naar Nederland. Als hun kiezers merken dat een nieuwe vluchtelingenstroom onze kant op komt, ditmaal door een veranderd klimaat (waar je trouwens bij Syriërs in Nederland ook al over kunt spreken), reken maar dat populisten als Baudet en Wilders dan zullen pleiten voor een oplossing. Het enige wat nog moet gebeuren is het in kaart brengen van de potentie aan vluchtelingen en de oorzaken van dit gedrag.

Het AD schreef alvast: “Europa moet zich voorbereiden op 660.000 extra vluchtelingen per jaar als de gevreesde opwarming van de aarde inderdaad realiteit blijkt en uit de hand loopt.” Reken maar dat dit rechtse kiezers aan boord krijgt voor vergaande maatregelen om ‘Parijs’ na te leven en Nederland te transformeren tot een voorloper in de duurzaamheidstransitie. Problemen realistisch inschatten is de kunst die men in de politiek moet verstaan. Dus niet: bepaalde problemen opblazen en andere marginaliseren. Mijn stem in Europa in mei gaat uit naar een partij die begrijpt hoe belangrijk het klimaat is, maar rechts en links met elkaar verbindt voor duurzame oplossingen. Dit probleem moeten we namelijk samen oplossen: links én rechts.

Jos Hummelen

Jos (30) studeerde interdisciplinaire sociale wetenschappen (ASW) en geografie in Utrecht. Woonachtig in Amsterdam geeft Jos aardrijkskunde, maar is nog verbonden met de studentenscéne. Studeren zelf is ook niet klaar. Zo volgt Jos masterclasses bij Verspers en online bij de Harvard University. “In Amsterdam bedachten ze het honderd jaar geleden al: groen is goed voor mensen.” Jos geniet er elke dag van dat dit nog steeds te merken is in onze hoofdstad. Naast passie voor mooie en groene steden en de innovatie die daar plaatsvindt, schrijft Jos opvallend veel over Afrika. Waarom? “Omdat het wel wat meer aandacht verdiend.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top