skip to Main Content

De menstruatiecup: eenvoudig, gezond en duurzaam

De Menstruatiecup: Eenvoudig, Gezond En Duurzaam

Menstruatie lijkt nog altijd een onderwerp waar we niet makkelijk over praten. Veel menstruerende mensen negeren hun menstruatieklachten en geven dit niet als reden op als ze zich ziek melden. Daarnaast worden tampons vaak bijna onzichtbaar meegenomen naar het toilet, of wordt fluisterend gevraagd of iemand misschien een tampon heeft, wanneer je die net vergeten bent.

Door: Nine de Jonge

Voor de meesten is ongesteld zijn vervelend: het is een gedoe en het is pijnlijk. Nietsvermoedend brengen we tampons in die pesticiden, synthetische stoffen en chloor bevatten. Veel vrouwen hebben klachten zoals infecties vanwege tampons en maandverband. Oftewel, het is tijd voor verandering.

Terwijl we bij voedsel nauwkeurig de verpakking bekijken, kopen we tampons zonder te letten op de ingrediënten.

Gezondere alternatieven

Eerder schreef ik al over de initiatieven van Yoni en Eco Femme, beide geleid door gepassioneerde vrouwen die menstruatie gezonder en bespreekbaar willen maken. Yoni laat zien dat wegwerpproducten ook gifvrij kunnen zijn. Zij schrijven wél op de verpakking wat er in de tampons en het maandverband zit. Eco Femme maakt wasbaar maandverband van biologisch katoen. Echter, het product waar ik het meest enthousiast over ben en wat ik nu sinds vier jaar gebruik is de menstruatiecup. De cup is super hygiënisch en geeft niks af in je lichaam.

De cup – Wat is het en welk merk is goed?

Dit siliconen cupje breng je in en vangt vervolgens je bloed op. Tampons absorberen naast bloed ook stoffen die belangrijk zijn voor je lichaam. Er zijn vele merken cups, maar ik raad aan een gevestigd merk te kopen als de OrganiCup, Mooncup of Lunette. Deze bestaan al langer en er zijn al veel positieve ervaringen bekend.

Bron foto: OrganiCup.

Nu de menstruatiecup aan bekendheid en populariteit wint, betreden steeds meer producenten de markt en is het niet altijd duidelijk welk materiaal er is gebruikt. Ik heb zelf de cup van Lunette en ben zeer tevreden, deze is nu ook te koop bij de Monki. Daarnaast is de cup online te koop, bij bijvoorbeeld Katoenenko.nl. Het kost rond de 20 euro, bij een gebruik van tien jaar is dit dus maar twee euro per jaar (reken uit je voordeel!).

Hoe werkt het – Hoe breng je de cup in? Hoe vaak moet je hem legen?

Het gebruik van de cup is eenvoudiger dan tampons of maandverband. Als ik terugdenk aan hoeveel tijd het mij heeft gekost om te leren hoe je een tampon in moet brengen, dan is dit echt peanuts. Hoewel je dit misschien niet gelooft na de eerste keer proberen: het went snel! In de cup kan aardig wat bloed: op een dag dat ik hevig bloed leeg ik de cup maar drie keer.

De menstruatiecup voel je niet zitten, waardoor je gewoon alles kan doen wat je zou willen.

Op het toilet – Kan je gewoon plassen?

Regelmatig krijg ik de vraag hoe ik mijn cup verschoon. Hoe doe je dat in de trein of in een café? Gelukkig is dit heel eenvoudig. Wanneer je naar de wc moet, laat je de cup gewoon zitten. Je kijkt in de wc of er bloed in drupt. Als dit niet het geval is, is de cup nog niet te vol. Je kunt hem dus laten zitten, maar legen kan ook geen kwaad. Dit doe je door de cup uit je vagina te halen en leeg te kiepen in het toilet. Ik lek zelden door, ik voel het beter aankomen en kan het eenvoudiger voorkomen.

Schoonmaken

De cup kan je eenvoudig schoonmaken door deze om te spoelen onder de kraan, een flesje water mee te nemen naar het toilet of gewoon met wc-papier de cup schoon te vegen. Belangrijk is dat je géén zeep gebruikt om de cup schoon te maken, want zeep is niet goed voor je vagina. Gebruik bij het doortrekken even een wc-borstel, zodat de volgende gebruiker niet denkt dat er iemand vermoord is.

Desinfecteren

Wanneer je menstruatie voorbij is kook je de cup voor 5 minuten in een pannetje met water. Dit doe je nog eens voordat je de cup weer inbrengt bij je volgende menstruatie. Belangrijk is wel dat je bij de pan blijft. Een vriendin van me was weggelopen en zo de cup vergeten. Toen ze terugkwam trof ze een drooggekookte, gesmolten siliconen massa aan. Eventueel kan je de cup ook in een bakje heet water leggen of een desinfectiebeker aanschaffen.

Blijf bij de cup als je deze uitkookt, als je afgeleid raakt kan het zo zijn dat je een uur later een klomp siliconen terugvindt.

Duurzame oplossing: minder afval

De cup is herbruikbaar, dus je hoeft niet meer naar de winkel te rennen omdat je voorraad tampons op is. Je hoeft bovendien niet in de stress te schieten bij de afwezigheid van een prullenbak. Zo vaak heb ik tampons in wc-papier moeten wikkelen om deze onhandig mee te nemen op zoek naar een prullenbak. Met de cup bespaar je enorm veel afval. Bovendien heb je niet te maken met de onaangename geur die ontstaat door het opgedroogde bloed in gebruikte tampons of maandverband.

Nog vragen?

Stel ze gerust! Je kunt ook kijken op Cupkiezer.nl, waar alle vragen die je je maar kunt bedenken helder worden beantwoord.

Nine de Jonge

Nine is antropoloog, en zet zich zowel in haar persoonlijke leven als binnen haar werk in voor een duurzamere wereld. Haar focus ligt op duurzaam en inclusief onderwijs. Nine verdiept zich in en schrijft over onderwerpen als gendergelijkheid, inclusiviteit en diversiteit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top