skip to Main Content

Duurzaam schoonmaken: zo doe je dat!

Duurzaam Schoonmaken: Zo Doe Je Dat!

Heb je er ooit bij stilgestaan wat er allemaal in je schoonmaakmiddel zit? Enig besef hoeveel water je gebruikt bij je afwas of de wekelijkse schoonmaak? Schoonmaken kan  op veel vlakken een stuk duurzamer. In dit artikel geef ik daar tips voor!

Door: Fije van Leeuwen

Duurzame alternatieven

Schoonmaakmiddelen vervangen door duurzame alternatieven is een makkelijke stap. Was je af met een plastic borstel die je om de zoveel tijd vervangt? Gebruik je vochtige allesreinigerdoekjes? Vervang dit door een afwasborstel met een verwisselbare kop en herbruikbare microvezeldoekjes. Bovendien bestaan er sponzen van gerecycled plastic. Die koop je bijvoorbeeld bij Ekoplaza. Om (plastic)afval te minimaliseren kun je zelf schoonmaakmiddel maken van azijn (in glazen verpakking), citroen, baking soda, zeep in blokvorm en zeezout. Als je dan vervolgens biologische katoenen doekjes gebruikt, die composteerbaar zijn, ben je al een heel eind. En het is ook nog eens budget-proof!

Chemicaliën

In schoonmaakmiddelen zitten vaak chemicaliën die slecht zijn voor het milieu. Er wordt veel gebruik gemaakt van geur- en kleurstoffen. Vooral schoonmaakmiddel voor kalkaanslag of voor je ramen kunnen boosdoeners zijn. Deze bevatten vaak stoffen die in contact met water of andere stoffen veranderen in een giftig gas, wat in enkele gevallen zelfs dodelijk kan zijn. Voor Europese non-foodproducten bestaat daarom het EU Ecolabel. Bij het kopen van bijvoorbeeld (af)wasmiddel of allesreiniger kun je daarop letten. Het keurmerk is erkend door alle landen in de Europese Unie en heeft als doel duurzame productie en consumptie te stimuleren. Producten met het label zijn geproduceerd met een lagere milieubelasting van onder andere grondstoffen, water, afval en verpakking.

Het is makkelijk en verstandig hierop te letten bij het aanschaffen van je schoonmaakmiddelen. Zo heeft het merk Klok gecertificeerd afwasmiddel, allesreiniger en wasmiddel. Het prijsverschil tussen Klok en andere merken is nihil, wat het zeer aantrekkelijk maakt om voor de duurzame optie te gaan. Daarbij kun je de producten van Klok gewoon in de reguliere supermarkt kopen.

Kleding wassen

Voor het wassen van je kleding bestaat Seepje, een natuurlijke zeep gemaakt op basis van schillen van de Sapindus boom. Wanneer deze in aanraking komen met water, komt een natuurlijke vorm van zeep vrij. Dit richt beduidend minder vervuiling aan in het afvalwater en een mooie bijkomstigheid is dat er door de verkoop van Seepje meer Sapindus bomen geplant moeten worden. Duurzaam voor de planeet en goed voor je portemonnee is daarnaast om niet meer van het middel te gebruiken dan aangeraden.

Water

Last but not least: water! Zuinige wasmachines gebruiken minder water dan wanneer je met de hand wast. Voor afwassen en schoonmaken werkt heet water het beste. Zorg ervoor dat je van schoon naar vies werkt bij het afnemen van voorwerpen en meubels, zodat je je sopje minder vaak hoeft te vervangen. Maar wat doe je met het koude water dat uit de kraan komt terwijl je wacht op het warme water? Dit zou je bijvoorbeeld kunnen gebruiken om je gieter of het koffieapparaat te vullen. Probeer ook om de kraan niet te laten lopen tijdens de afwas en niet meer sop te gebruiken dan je nodig hebt. Al doende leert men en na een tijdje kun je dus steeds beter inschatten wat je aan water nodig hebt en na hoe lang het kraanwater warm is. Alle beetjes helpen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top