skip to Main Content

Duurzame dromen voor Europa: Slovenië

Duurzame Dromen Voor Europa: Slovenië

De Europese Parlementsverkiezingen komen eraan, en door heel Europa maken partijen zich op voor de campagne. Hoe denken jongeren in Europa over de duurzame toekomst van de EU? In deze serie leer je politieke jongerenpartijen van over het hele continent kennen: van Spanje tot aan Slovenië. Vandaag spreken we met Igor Jurišič, partijleider van de Stranka mladih – Zeleni Evrope uit Slovenië. Hij maakt zich zorgen over het groeiende afvalprobleem en is van mening dat jongeren hun stem moeten vinden.

Door: Aoife Fleming

Igor Jurišič is al sinds jaar en dag partijleider van SMS-Zeleni in Slovenië. Ze hebben in totaal 37 verkozen raadsleden door heel het land: 5 op gemeentelijk niveau, en 32 op regionaal niveau. De SMS-Zeleni is een lid-partij van de European Green Party (EGP) in het Europees Parlement. Ze onderhouden goede banden met elkaar, vertelt Igor: “De EGP zijn goed zichtbaar en zeer efficiënt in het Parlement, zeker als je ons werk vergelijkt met de grootte van de partij. Met beperkte middelen, en een beperkt aantal Europarlementariërs die tot onze beschikking staan, weten we veel goeds voor elkaar te krijgen.”

Duurzaam consuminderen

Het belangrijkste punt op de duurzaamheidsagenda voor Europa is, volgens Igor, afvalmanagement. De omvang van ons afval groeit met de dag en er is steeds meer afval dat niet gerecycled kan worden. Maar in plaats van de omvang van het probleem aan te pakken, signaleert Igor dat bedrijven tegenwoordig hun verpakkingen zo makkelijk recyclebaar mogelijk maken. Helaas is dit dweilen met de kraan open: “Ik geloof dat het beter is voor het milieu als we telkens één melkfles hergebruiken dan dat we de optimaal recyclebare fles ontwikkelen die we elke dag zullen moeten vervangen.”  Volgens Igor is het zo simpel als terugkijken naar hoe we het vroeger deden. Gewoon je verpakkingen zelf meenemen naar de winkel, of je boodschappen in grotere verpakkingen kopen. Igor benadrukt dat deze aanpak niet alleen een verandering van consumenten vergt, maar met name van producenten.

De wortel en de stok

Als consument kun je nog wel zo graag duurzaam consumeren, maar als bedrijven dat niet faciliteren wordt het lastig. Igor gebruikt het illustrerende voorbeeld van een pen. De producent moet een pen aanbieden die je makkelijk uit elkaar kan halen, en waarbij je alleen de inkt hoeft te vervangen in plaats van de hele pen weg te gooien. Wet- en regelgeving moeten de producent zo ver krijgen op deze manier te gaan werken. “Het moet aantrekkelijk worden voor bedrijven om duurzaam te produceren. Dit kan door fiscale voordelen te geven aan bedrijven die het goed doen, en hogere belastingen te heffen op producten die niet milieuvriendelijk zijn gemaakt.” Door deze aanpak te hanteren raak je direct de kern van bedrijven: winst maken.


Het moet aantrekkelijk worden voor bedrijven om duurzaam te produceren.

Het duurzame verhaal kan nog zo mooi klinken, maar zal bedrijven niet van de ene op de andere dag doen veranderen, denkt Igor. Juist door met belasting en fiscale voordelen te werken komt die verandering sneller in beeld. Igor vat het als volgt samen: “Uiteindelijk moet het goedkoper zijn voor bedrijven om milieuvriendelijk te produceren.”

Jongerenstem

Wat is de rol van jongeren in dit wetgevingsproces? Op de vraag of er geluisterd wordt naar jongeren in Slovenië, antwoordt Igor dat de politiek vaak wel luistert maar dat jongeren niet altijd van zich laten horen. Jongeren komen pas in actie als de situatie echt kritiek is maar het is juist ook belangrijk om mee te willen praten bij mainstream-onderwerpen.


Kom van het internet af, vorm een mening en laat je horen!

Eén van de oorzaken van de lage politieke activiteit van jongeren is dat er tegenwoordig van allerlei kanten veel druk is, denkt Igor. Hij vindt dat jongeren meer vrije tijd moeten hebben om zich te ontplooien en om creatief te zijn. Er zijn tegenwoordig tal van complexe klimaatonderwerpen, zoals het groeiende afvalprobleem, die om creatieve oplossingen vragen. Dát is wat jongeren zouden moeten trainen. Daarnaast moet duurzaamheid een onderdeel worden van het onderwijssysteem. “Kinderen moeten leren eerst over het duurzaamheidsaspect na te denken, en dan pas te handelen.” Door beter onderwijs en meer vrije tijd krijgt de politiek vanzelf een meer representatieve stem te horen, denkt Igor. “Wanneer we nu jongeren betrekken bij het politieke proces gaan we in gesprek met een zijflank van jongerenorganisaties. Maar daar kan niet van gezegd worden dat het een representatief beeld vormt van jongeren in Slovenië.” Dus roept Igor alle jongeren op: “Kom van het internet af, vorm een mening en laat je horen!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top