skip to Main Content

DS Nieuws: Milieudefensie dagvaart Shell

DS Nieuws: Milieudefensie Dagvaart Shell

Vandaag kondigde Milieudefensie aan dat zij Shell dagvaarden. Onder de hashtag #makinghistory twitterde Milieudefensie dat men Shell vraagt om zich te houden aan hun eigen ambities. Het is nu aan de rechter om te beslissen of Shell strafbaar is.

Door: Jos Hummelen

Na de dagvaarding van Shell in maart door de explosie in Moerdijk, volgt in rap tempo deze dagvaarding. Milieudefensie klaagt Shell aan voor het niet halen van de eigen doelstellingen, waardoor de nationale klimaatdoelstellingen onder druk komen te staan. 17.000 mensen en zes organisaties tekende om mede-aanklager te worden in deze zaak. De belangrijkste aanklacht tegen Shell is dat de organisatie geen daden bij de ambitieuze woorden voegt. “Shell blijft naar olie en gas boren en spendeert miljoenen om nieuwe fossiele brandstoffen te vinden.”

Dit nieuws komt in dezelfde week dat Shell aangaf de uit de invloedrijke Amerikaanse lobbyclub (AFPM) te stappen, omdat deze ‘niet groen genoeg’ zou zijn. Een belangrijke reden is dat Shell het klimaatakkoord van Parijs wel onderschrijft, terwijl de AFPM expliciteert het niet eens te zijn met de ambities.

In Nederland zijn goede intenties voor Milieudefensie niet afdoende. Voor de multinationaal is dit pijnlijk, omdat de publieke opinie over het ‘koninklijke’ Shell tanende is. Waar Royal Dutch Shell eerder nog een nationale trots was.

Jos Hummelen

Jos (30) studeerde interdisciplinaire sociale wetenschappen (ASW) en geografie in Utrecht. Woonachtig in Amsterdam geeft Jos aardrijkskunde, maar is nog verbonden met de studentenscéne. Studeren zelf is ook niet klaar. Zo volgt Jos masterclasses bij Verspers en online bij de Harvard University. “In Amsterdam bedachten ze het honderd jaar geleden al: groen is goed voor mensen.” Jos geniet er elke dag van dat dit nog steeds te merken is in onze hoofdstad. Naast passie voor mooie en groene steden en de innovatie die daar plaatsvindt, schrijft Jos opvallend veel over Afrika. Waarom? “Omdat het wel wat meer aandacht verdiend.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top