skip to Main Content

Duurzame hotspot: Stadstuin Rotterdamse Munt

Duurzame Hotspot: Stadstuin Rotterdamse Munt

Rotterdammers opgelet! De stad is weer een groene hotspot rijker: Stadstuin Rotterdamse Munt. Redacteur Richa van Zoelen is er sinds kort tuingids. Zij interviewde oprichtster Ingrid en legt uit waarom deze groene oase een bezoek waard is dit weekend.

Foto’s in dit artikel: Stadstuin Rotterdamse Munt

Groene oase

Eigenlijk is Rotterdamse Munt niet nieuw meer te noemen. Maar hun locatie is dat wel! Vlakbij treinstation Rotterdam Zuid vind je een groene oase, middenin de stad.

Eén van de oprichters, Ingrid Ackermans, vertelt: “Toen ik een tijdje in Rotterdam woonde, raakte ik samen met een groep ontwerpers en stadssociologen in contact met vrouwen uit Rotterdam Zuid.”

Midden in de stad

“Zo kwamen we erachter dat er in deze wijken heel weinig groen is. Er was destijds eigenlijk heel weinig te doen op straat, in de openbare ruimte. Terwijl er tegelijk juist heel veel jongeren en jonge gezinnen in dit gedeelte van Rotterdam wonen! Zo is het idee van Rotterdamse Munt ontstaan. Een plek om de stad groener te maken. Middenin de stad en ook voor de stad. In 2014 hebben we als bewonersinitiatief de tuin aangelegd op een braakliggend terrein. Dit wordt het eerste seizoen op onze permanente locatie.”

Een plek om de stad groener te maken. Middenin de stad en ook voor de stad.

Proeven, plukken & shoppen

Rotterdamse Munt straalt een immense toegankelijkheid uit. Jong en oud, buurtbewoners of plantenliefhebbers uit omliggende gebieden. Iedereen is er welkom.

Ook zonder groene vingers is er genoeg om van te genieten. Naast dat er een winkel is waar je enorm hebberig van kunt worden, kan je ook vanaf 4 euro al knipkaarten kopen. Daarmee pluk je van april tot november een mandje vol verse kruiden of jouw eigen Instagramwaardige veldboeket.

Voor alle stadsbewoners

“Het leuke aan Rotterdamse Munt vind ik dat het net zo divers is als de stad zelf. De munt staat in veel culturen voor gastvrijheid. Hier in de wijk zijn ook zoveel verschillende culturen, het is hier superdivers! En die diversiteit komt op allerlei manieren terug in de tuin.”

“Kinderen uit de buurt komen hier met school. Gisteren had ik nog een paar jongeren op het terras, gewoon even lekker van de zon genieten. En met kerst kwamen hier studenten uit Kralingen, die liever een duurzame boom hadden. Na de kerst konden ze hun boom weer bij ons terugbrengen.”

Workshops

Bij Rotterdamse Munt zijn ook het hele jaar door workshops te volgen. Altijd al willen weten hoe jij op jouw balkon met vertical gardening een mini-moestuin kan starten? Of samen met een groep vrienden een verzorgde workshop volgen? De mogelijkheden zijn eindeloos.

Yoga in de kas

Voor iedereen die wel van groen om zich heen houdt, maar niet per se met zijn of haar handen in de aarde zit, zijn er naast workshops ook yogalessen te volgen. In de kas, en met lekker weer lekker in de zon.

Tweede Paasdag: Let It Grow Festival

Wil je dit allemaal eens in het echt meemaken? Aankomende (paas)maandag, 22 april, is hier een ideale dag voor. Dan luidt Rotterdamse Munt de lente feestelijk in. Bezoekers genieten van muziek, hapjes en volgen originele workshops.

  • Maak bijvoorbeeld je eigen zaadbommen, voor een potje guerilla gardening voor onze bijen.
  • Maak zelf bijenwasdoeken, naar aanleiding van de actie van @meiplasticvrij010. Hiermee blijft jouw eten langer houdbaar. En zeg maar dag tegen plastic!
  • Als tussendoortje presenteren jonge, duurzame ondernemers hoe zij samenwerken aan een groene stad en gezonde planeet.

Kom je ook?

Stap op die fiets, of pak tram 20, 23 of 25 naar halte Vuurplaat, of de trein naar Rotterdam Zuid. Vanaf beide stations is het minder dan 10 minuten lopen.

Meer informatie vind je op www.rotterdamsemunt.nl, of volg ze via Instagram of Facebook.

Richa van Zoelen

Richa (@groenedingen010) dartelt wat rond in Rotterdam, waar ze een master Global Business & Sustainability deed. Ze zoekt naar manieren om dat dartelen zo groen en bewust mogelijk te doen. Alhoewel ze het heerlijk vindt om over Grote Vragen des Levens na te denken, weet ze vooral dat ze het ook allemaal niet zo weet. Daarom houdt ze het zo dicht mogelijk bij zichzelf: stapje voor stapje steeds wat bewustere keuzes. Het liefst met een lach, en helemaal mooi als daar nog wat slechte woordgrappen aan te pas komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top