skip to Main Content

Dit kun jij doen om het koraal te beschermen!

Dit Kun Jij Doen Om Het Koraal Te Beschermen!

Het koraal heeft onze hulp nodig! Maar voordat ik je vertel waarom en hoe: een stoomcursus koraal, gevolgd door de stand van zaken en tips hoe jij en ik kunnen bijdragen aan het herstel van dit wonderbaarlijke natuurverschijnsel.

Door: Gloria Figaroa

Koraal is geen plant

Koraal bestaat uit kleine diertjes van ongeveer één centimeter die poliepen heten, een verre neef van de kwal. Het zijn dus geen planten zoals velen van ons denken. Een poliep bestaat grotendeels uit een maag met bovenop een monding, die groeit op een hard skelet van opgeloste mineralen gemixt met proteïnen.

Een koraalrif daarentegen is een compleet ecosysteem dat bestaat uit miljoenen zee-inwoners en wordt opgemaakt door honderden, of zelfs duizenden van deze poliepen die zich samenvoegen en fungeren als één kolonie. De prachtige kleuren heeft koraal te danken aan de algen die in hen leven en hen voeden.

We kunnen niet zonder

Ondanks dat koraal nog geen 1% van het oceaanoppervlak bedekt, bieden koraalriffen een thuis aan 25% van alle zeedieren. Er wordt geschat dat ongeveer 2 miljoen verschillende diersoorten het koraal bewonen. Dit kleine zee-oppervlak is tevens verantwoordelijk voor het voeden van een half miljard mensen wereldwijd en een jaarlijkse omzet van 350 miljard euro. Nog maar minder dan 5% van de oceanen is onderzocht, en ook koraal heeft ons nog veel te bieden op onderzoeksgebied. De skeletten van kalksteen groeien laag voor laag en bieden inzicht in het verleden door middel van de groeiringen die ons leren over het vroegere klimaat van de zee. Net zoals bomen dat doen. En dan te bedenken dat koraal tot 250 miljoen jaren terug gaat en duizenden jaren leeft…

Het probleem

De zee bevat 50 keer meer koolstof dan de atmosfeer en is een belangrijke “bondgenoot” in het afremmen van klimaatverandering, aangezien het ongeveer 30% van de menselijke CO2-uitstoot absorbeert. Helaas is koraal erg gevoelig voor verzuring en temperatuurveranderingen, beide een gevolg van menselijke klimaatverandering. Andere gevaren zijn: ontginning, vervuiling, overbevissing en ziekte – mede mogelijk gemaakt door giftige stoffen die je kunt vinden in, onder andere, vele soorten zonnebrandcrèmes (!). Dit kan leiden tot koraalverbleking, wat inhoudt dat koraal de algen afstoot waardoor het witte skelet wordt onthuld.

En dan gebeurt er dit…

De stand van zaken

  • Ongeveer 10% van al het koraal is dood.
  • 20% van al het koraal is verwoest en hier is geen herstel meer mogelijk.
  • 60% van het koraal is in gevaar vanwege menselijke activiteiten. Als dit zo doorgaat, is de verwachting dat 50% van al het koraal dood is in 2030.
  • Maar, de meeste gebieden worden beschermd door milieuwetten!

Jeetje…  Maar er is nog hoop: dit kunnen jij en ik doen!

  • Leef duurzamer en verminder je impact, zo ook op de oceanen en het koraal. Meer artikelen over duurzaam leven vind je hier!
  • Ga overbevissing tegen door minder vis te eten;
  • Koop een duurzame en koraal-proof zonnebrand! Wist je dat de meeste natuurlijke oliën ook zonnebescherming bieden? Wortelzaadolie heeft zelfs een SPF van 38-40! Zie de link voor meer info.

Zet jij samen met ons je beste beentje voor, voor koraal? Ten slotte nog een leuk feitje: wist je dat we zelfs in Nederland koraal hebben? Maak kennis met ons koudwaterkoraal: de Dodemansduim.

Bronnen:

https://www.nasa.gov/content/earth-expeditions-coral

https://usa.oceana.org/effects-ocean-acidification-corals

https://eu.oceana.org/en/press-center/press-releases/oceana-discovers-one-most-important-and-threatened-deep-sea-coral-reefs

https://oceana.org/blog/coral-reef-fish-have-most-lose-climate-change

Gloria Figaroa

Gloria bevindt zich nu in de eindfase van haar studie International Business, en heeft tijdens haar uitwisseling in Brazilië haar grote passie gevonden: duurzaamheid. Door middel van haar specialisatie in Supply Chain Management heeft zij zich verdiept in onderwerpen als de circulaire economie, reversed-logistics, en closed-loop supply chains, maar ook in het dagelijkse leven is zij constant op zoek naar manieren waarop het beter kan. “I always wondered why somebody didn’t do something about that, then I realized I am somebody”.

Dit bericht heeft 1 reactie
  1. Hi,

    Ik ben op zoek naar een alternatief voor vissersbootjes op Bonaire die hun anker uitgooien tijdens het vissen. Dat beschadigt namelijk het koraal. Is er een andere manier om je bootje te ankeren die duurzaam is?
    Graag hoor ik van je.

    Groet,

    Linda

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top