skip to Main Content

Deze studenten installeren zonnepanelen voor vluchtelingen op Lesbos

Deze Studenten Installeren Zonnepanelen Voor Vluchtelingen Op Lesbos

Wie dacht dat de vluchtelingencrisis momenteel volledig onder controle is, en dat vluchtelingen geen hulp meer nodig hebben, heeft het helaas mis. Hoewel de vluchtelingenstromen naar Europa zijn afgenomen, leven veel vluchtelingen nog steeds onder bizarre omstandigheden in vluchtelingenkampen. Voor de meeste vluchtelingen vormen enkele Griekse eilanden momenteel een schuilplaats voor het gevaar dat ze probeerden te ontvluchten – met name het eiland Lesbos, dat meer dan 57% van de totale aankomst per schip in Griekenland ontving. 57% is veel, en de kampen in Lesbos zijn momenteel onvoldoende uitgerust om zó veel vluchtelingen te huisvesten. Het gevolg? Een permanent gebrek aan toegang tot basisbehoeften zoals elektriciteit, sanitaire voorzieningen en verwarming. Delftse studenten kwamen daarom in actie en pakten het gelijk groots aan.

Stichting Energy for Refugees

TU Delft: er lopen zo’n 23.000 studenten rond en veel daarvan zijn toekomstig ingenieur. TU Delft Energy Club besloot in februari 2018 een paar van die ingenieurs op te trommelen voor het ‘Energy for Refugees’ project. Doel was om de kennis en motivatie van toekomstige ingenieurs studerend aan de TU Delft te gebruiken om duurzame oplossingen aan te dragen voor één van de vele problemen in de vluchtelingenkampen: het gebrek aan toegang tot goedkope en betrouwbare energie. Met succes: ondertussen is Energy For Refugees (EfR) een zelfstandige stichting geworden om de continuïteit van de geplande projecten te garanderen en blijvende relaties met andere organisaties op te bouwen.

Kara Tepe 2018

Wat ook met recht een succes kan worden genoemd is de Kara Tepe missie van 2018. Vorig jaar is het EfR-team naar Lesbos afgereisd om zonnepanelen te installeren in het kamp Kara Tepe. Het resultaat is een continue en betrouwbare levering van energie, waardoor er bijvoorbeeld het hele jaar door les kan worden gegeven op de school in dit kamp. Het geïnstalleerde systeem wordt onderhouden door het kampmanagement ter plaatse, samen met vluchtelingen wonend in het kamp.

Moria 2019

Ook dit jaar gaan er weer zeven internationale masterstudenten (oftewel: het EfR-team) aan de slag op Lesbos. In samenwerking met de ervaren NGO EuroRelief zullen de studenten afreizen naar kamp Moria: een overbevolkt kamp dat zo’n 7000 vluchtelingen huisvest. Moria heeft al beperkt toegang tot elektriciteit, alleen is deze afkomstig van sterk vervuilende en onbetrouwbare dieselgeneratoren. Daarom zal het EfR-team 70(!) zonnepanelen installeren om zowel de capaciteit van het elektriciteitsnetwerk uit te breiden als de afhankelijkheid van publieke partijen te verkleinen. Hierdoor kunnen de NGO’s die actief zijn in kamp Moria hun werk beter uitvoeren en hebben de bewoners van dit kamp -waaronder vrouwen, kinderen en ouderen – verhoogde toegang tot basisvoorzieningen zoals warmte en verlichting.

Hoe jij kan helpen

70 zonnepanelen: je kunt je misschien voorstellen dat het EfR-team die niet uit eigen zak betaalt, niet in de minste plaats omdat zonnepanelen nu eenmaal niet goedkoop zijn. In plaats daarvan zoekt het team mensen en bedrijven die met hun gespaarde centen Moria 2019 kunnen helpen realiseren. Met deze crowdfunding campagne hoopt het team genoeg geld binnen te halen om de zonnepanelen aan te kunnen schaffen. Zonnepanelen die ervoor zorgen dat er meer energie aanwezig is en dat honderden vluchtelingen op Lesbos ‘s nachts het licht aan kunnen zetten, hun kleding kunnen wassen en een warme douche kunnen nemen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top