skip to Main Content

Een kijkje in de milieugedachten van een natuurkundige

Een Kijkje In De Milieugedachten Van Een Natuurkundige

Er zullen genoeg uitzonderingen zijn, maar vraag een gemiddelde 70-plusser naar zijn of haar gedachten over duurzaamheid, en het valt akelig stil. Het veelgehoorde ‘Dat vind ik heel belangrijk’ is ook een optie, waarmee de gesprekspartner in kwestie de vraag wil afdoen en snel verder wil praten over bijvoorbeeld het weer. Maar zo makkelijk komen ze er niet vanaf. Zo is het weer best makkelijk terug te leiden naar… het milieu en hoe we daar best wat duurzamer mee om mogen gaan. Nu zal diezelfde 70-plusser dit bruggetje je wellicht niet in dank afnemen, maar gelukkig zijn er genoeg (jongere) mensen die vrijwillig en met liefde over duurzaamheid praten.

Chiel Scholten (30) is er daar één van. Chiel studeerde Technische Natuurkunde aan de Universiteit Twente en is afgestudeerd op het gebied van materiaalkunde op nanoschaal. Daarnaast heeft hij aan de Universiteit Groningen het masterprogramma Science, Business and Policy gevolgd, wat bètastudenten adviesvaardigheden bijbrengt. In 2014 is hij afgestudeerd en nu werkt Chiel bij Technopolis Group in Amsterdam. Ook is hij lid van het VVM-netwerk (waar jij voor een studentenprijsje lid van kan worden, maar daarover later meer). We vroegen Chiel naar zijn gedachten over duurzaamheid; naar zijn ambities, hoop en dromen.

Hoi Chiel, wat voor werk doe je?

“Ik werk inmiddels bijna vijf jaar, waarvan ruim vier jaar bij Technopolis Group in Amsterdam. Dit is een internationaal onderzoeks- en adviesbureau op het gebied van wetenschap, technologieen innovatie. Als senior consultant houd ik me vooral bezig met onderzoek en advies op het gebied van nieuwe technologie en duurzaamheid. Mijn werk varieert van het doen van toekomstverkenningen tot het ondersteunen bij het opzetten van onderzoeksprogramma’s.”

Waar maak je je zorgen over?

“Vooral over de klimaatverandering. Tot oplossingen van voldoende grootte lijken we internationaal maar niet te kunnen komen. In de hele wereld zijn maatschappijen ingericht op het principe van economische groei, maar juist die groei lijkt tegenstrijdig met een leefbare wereld. Lokale economische belangen op de korte termijn zijn hier vooral debet aan. Toch denk ik dat landen juist baat kunnen hebben bij een transitie naar een duurzamere economie, bijvoorbeeld als het gaat om energie-onafhankelijkheid, innovaties en banen.”

Wat vind je een kansrijke ontwikkeling?

“Ik heb het idee dat steeds meer jonge mensen zich inzetten en interesseren voor een beter milieu en klimaat. Het lijkt wel hip geworden. Vintage en kringloop hebben geen armoedig imago meer en Spa-flesjes lijken plaats te hebben gemaakt voor de Dopper. Ik zie steeds meer mensen om mij heen die minder vlees eten, hun huis verduurzamen of bewuster nadenken over vervoer. De stoffigheid is er vanaf. Dat geeft mij hoop.”

Is milieu ook iets voor thuis?

“Milieu eindigt niet bij je voordeur. En gelukkig komen er steeds meer toegankelijke mogelijkheden om bewuste keuzes te maken. Helaas zijn deze vaak duurder, waardoor het voor mensen met een laag inkomen minder gemakkelijk is om thuis een positieve bijdrage te leveren aan het milieu. Nu de keuzemogelijkheden toenemen, zou de volgende stap moeten zijn om de kosten van duurzame keuzes te verlagen.”

Ik blijf als natuurkundige natuurlijk dromen van mooie en interessante technische oplossingen voor onze milieu-uitdagingen.

Wat is je toekomstdroom?

“Ik blijf als natuurkundige natuurlijk dromen van mooie en interessante technische oplossingen voor onze milieu-uitdagingen. Het zou fantastisch zijn als we de komende tien jaar een doorbraak weten te realiseren op het gebied van kernfusie. Dat is een schone manier om zeer veel energie te produceren zonder afhankelijk te zijn van de grillen van zon, wind en water. Voor het zover is, zijn er nog heel wat technische uitdagingen te overwinnen. Tot die tijd zijn we afhankelijk van andere innovaties. Toch weet ik ook dat innovatie alleen niet genoeg is: het gaat ook om het toepassen, organiseren en het veranderen van gedrag.

En juist dáár ligt de grootste uitdaging – ook al is dat voor techneuten misschien minder interessant.”

Tot slot: waarom ben je lid van de VVM?

“Twee jaar geleden besloot ik hiertoe na het bijwonen van een netwerkborrel van VVM Jong. Ik vond het leuk om met andere jonge mensen die actief zijn op het gebied van duurzaamheid en milieu actuele onderwerpen te bespreken en daar activiteiten over te organiseren. Dat miste ik na mijn studietijd. Bij de VVM trof ik veel enthousiaste mensen en heb ik veel interessante gesprekken gehad. Dat maakt het leuk om actief te zijn.”

Chiel is – net als ruim 1250 andere mensen – dus lid van VVM: het netwerk van milieuprofessionals. Normaal kost zo’n lidmaatschap je 125 euro per jaar, maar door een speciale Duurzame Student kortingscode mag je als student voor maar 20 euro per jaar lid worden. Wat dit netwerk dan precies inhoudt? Hier een greep uit de voordelen:

  1. Je bent onderdeel van een inspirerend duurzaam netwerk met meer dan 1200 leden, variërend van trainees bij gemeenten tot senior beleidsmedewerkers, professoren, zelfstandig adviseurs en technisch specialisten;
  2. Je mag je schaamteloos wagen in de uitgebreide database van alle leden (om bijvoorbeeld met iemand te connecten voor een gave stage of baan);
  3. Je kunt je aansluiten bij sectie Jong die netwerkborrels en andere activiteiten organiseert die handig zijn (en vooral leuk) voor wie nog studeert of net aan een baan begint;
  4. Waar normale leden moeten betalen, mag je als student geheel gratis naar alle activiteiten van VVM. En dat zijn er zo’n 40 per jaar;
  5. Ook gratis: het vaktijdschrift Milieu dat 6 keer per jaar op je deurmat valt (of in je mail binnenkomt als je daarvoor kiest, want dat is wel zo duurzaam).

Dus, waar wacht je nog op? Met de kortingscode MorgenVVM ben je voor 20 euro per jaar lid van VVM. Je kunt hier lid worden.

Dit artikel is een bewerking van een artikel uit het tijdschrift Milieu van VVM.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top