skip to Main Content

Zijn zonnepanelen nog wel cool?

Zijn Zonnepanelen Nog Wel Cool?

Ik weet nog goed dat ik vroeger vanuit mijn badkamerraam zonnepanelen spotte op het dak van de buren. Lang heb ik gefantaseerd over wat die grote, blauwe en futuristische blokken waren, maar nadat mijn moeder mij uitlegde dat het geen aparte dakpannen waren, maar panelen om je eigen, duurzame energie mee op te wekken, snapte ik er nagenoeg nog minder van. Goed, toen was ik 10, nu ben ik ouder en zijn zonnepanelen overal. Er zijn ongetwijfeld wijken of straten in Nederland waar je van zonnepanelen tellen een sport kan maken. Toen ik vroeger eindelijk snapte waarom zonnepanelen beter voor de wereld waren, vond ik de bewoners van huizen met zonnepanelen op het dak extreem cool. Dat er maar weinig mensen waren met zo’n met zonnepanelen bedekt dak, droeg hoogstwaarschijnlijk bij aan de coolheid die ik deze mensen toeschreef. Dit deed mij denken: vinden we het zonnepaneel nog steeds wel zo indrukwekkend? Of zijn er in tijden van zonnepanelen als mainstream energieopwekker, andere objecten waarmee we kunnen opscheppen als duurzaam wezen?

Door: Lieke Smets

Ik legde deze vraag voor aan mijn mede-redacteuren en werd binnen no time rijkelijk bediend met ideeën over wat dan wel het nieuwe duurzame statussymbool zou kunnen zijn.

Jos

Jos is bekend wegens de paar minuten waarin hij normaliter elke vraag binnen de DuurzameStudent.nl groepsapp beantwoordt. Niet gek dus, dat hij het spits afbeet. ‘Je bent wat je eet,’ zei Jos. ‘Nieuwe status krijg je niet door bling-bling, maar doordat je bewust bent van wat de ecologische en sociale voetafdruk is van wat je eet en consumeert.’ Ik kan niet anders zeggen dat ik het met Jos eens ben. Preach!

Wisse

Het moet gezegd: Wisse reageerde ook snel. ‘Naar mijn idee moet je het voor duurzaamheid meer in de hoge politiek zoeken,’ trapte Wisse zijn betoog af. ‘Er moeten collectieve besluiten genomen worden om überhaupt enige vorm van verandering teweeg te kunnen brengen. Zonnepanelen en windmolens horen daar natuurlijk bij, maar het omvat een nog veel groter scala aan mogelijke oplossingen.’ Groen stemmen dus, vindt Wisse. En als we het statussymbool voor duurzaamheid nog tastbaarder willen maken: een prachtige GroenLinks poster op je raam.

Gloria

Gloria heeft stage gelopen bij Tesla en dat gegeven wil hier en daar nog wel eens doorsijpelen. Het nieuwe statussymbool voor duurzaamheid volgens Gloria? Tesla’s Powerwall. ‘Duurzaamheid is inderdaad je totale voetafdruk,’ stelde Gloria, waarmee ze refereerde aan Jos’ idee. ‘Zonnepanelen passen wat mij betreft binnen het kader duurzaamheid en je ecologische voetafdruk verminderen; vooral als je dit combineert met opslagmogelijkheden, die je eveneens kunt commercialiseren. Maar daarnaast ook: energiepositief in plaats van energieneutraal!’ En laat Tesla’s Powerwall dat nu net zijn.

Gwen

‘Vegan zijn, wat niet een heel tastbaar symbool is, maar men pronkt er wel altijd mee.’ Dit is wat Gwen toevoegde en ze hield het daarmee kort. Gelijk heeft ze wel, want als vegan kan ik beamen dat ik mij in vleesetend gezelschap altijd extreem duurzaam (én moreel begaafd én gezond) voel. Of pronk ik nu te veel?

Vera

Vera vindt zonnepanelen niet meer hét statussymbool van duurzaamheid, omdat ze het associeert met ongelijkheid. ‘Het idee van zonnepanelen is dat je er uiteindelijk op bespaart, maar wil je besparen, dan moet je investeren en dat is niet voor iedereen een optie.’ Hoewel zonnepanelen een perfect voorbeeld zijn van hoe duurzaamheid ook winstgevend kan worden gemaakt en daarmee ook interessant kan zijn voor niet duurzaam-minded mensen, vind ik net als Vera dat áls we dan een nieuw object tot duurzaamheidssymbool bekronen, het wel iets mag zijn wat voor iedereen toegankelijk is.

Conclusie

Goed, je bent natuurlijk nog steeds duurzaam en goed bezig als je (ooit, als je geld hebt) zonnepanelen laat installeren op je dak. Hoewel de naam anders doet vermoeden, hoeft de zon voor de zonnepanelen namelijk niet fel te schijnen; ook op een bewolkte dag leveren panelen elektriciteit. De populairste zonnepanelen zetten zo’n 14 tot 18 procent van het zonlicht dat erop valt, om in elektriciteit. In twee tot drie jaar heeft een zonnepaneel zelfs al meer CO2-uitstoot bespaard dan het kostte om het paneel te maken, las ik op het adviesplatform voor zonnepanelen (je moet iets als je een artikel wilt schrijven over zonnepanelen).

Maar jezelf bestempelen als duurzaam wezen omdat je zonnepanelen op je dak hebt, is een beetje outdated (en dat is een understatement). Duurzaamheid gaat niet om het één óf het ander, het gaat om een heleboel mogelijke en nodige oplossingen. Oplossingen die bij elkaar amper te behappen zijn. Dat betekent dus ook dat je niet álles goed hoeft te doen. Dat gaat niet en moet je ook niet willen. Dat snappen en binnen jouw reikwijdte doen wat mogelijk is voor een betere wereld, is misschien wel het mooiste, nieuwe statussymbool voor duurzaamheid. En vooruit: als zonnepanelen kopen jouw ding is, go for it. Cool blijven ze toch wel, als je het mij vraagt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top