skip to Main Content

Waarom bamboe een beter alternatief is voor katoen

Waarom Bamboe Een Beter Alternatief Is Voor Katoen

De afgelopen dagen heb ik het geluk gehad om testpersoon te mogen zijn van Bamboo Basics, een kledingbedrijf dat T-shirts en onderbroeken maakt van bamboe. Als onderdeel van de HVEG fashion group is duurzaamheid een centraal begrip voor Bamboo Basics, wat ook de reden is dat ze hun producten door middel van bamboe produceren. Maar waarom is bamboe zoveel beter voor het milieu dan andere grondstoffen voor textiel? Michiel Stapper, eindverantwoordelijke voor de opzet van merken binnen de HVEG fashion group, zal hier antwoord op geven.

Door: Wisse Herder

Bamboe als duurzaam alternatief

De voornaamste reden voor Bamboo Basics om producten te ontwikkelen op basis van bamboe, is het feit dat bamboe veel duurzamer is dan andere grondstoffen waar kleding van gemaakt wordt, zoals katoen, zijde of kunststof. Juist op het gebied van onderkleding kan het een groot verschil maken, aangezien hier sprake is van erg veel consumptie, wat tot gevolg heeft dat er continu nieuwe onderkleding geproduceerd dient te worden.

Een belangrijke reden dat bamboe duurzamer is dan bijvoorbeeld katoen, is de hoeveelheid water die je moet aanvoeren om beide planten volwaardig te kunnen laten groeien. “In het geval van katoen heb je ongeveer 10.000 liter water nodig om een spijkerbroek te kunnen produceren, terwijl dit in het geval van bamboe slechts een tiende is,” aldus Stapper. “Daarnaast wordt bij het verbouwen van katoen vaak gebruik gemaakt van schadelijke pesticiden en insecticiden, wat bij bamboe niet nodig is.”

Ook neemt bamboe veel minder landbouwgrond in beslag dan katoen, aangezien het voornamelijk in de lengte groeit in plaats van in de breedte. In het geval van de armere gebieden waar katoen voornamelijk verbouwd wordt kan dat laatste een erg groot verschil betekenen, omdat de landbouwgrond ook gebruikt zou kunnen worden om voedsel te verbouwen.

Ook op de lange termijn kan bamboe veel betekenen als alternatief, aangezien de intensieve verbouwing van andere grondstoffen vaak leidt tot grondarmoede, ofwel de afwezigheid van stoffen in de grond die nodig zijn om planten te laten groeien. Grondarmoede heeft tot gevolg dat er geen nieuwe producten op deze grond verbouwd kunnen worden. “Daarbij neemt bamboe veel meer CO2 op dan bijvoorbeeld katoenplanten.” Als we alle katoenplanten door bamboe vervangen zou dit hierdoor kunnen helpen bij het tegengaan van het broeikaseffect.

Bamboe en de huidige markt

De grootste uitdaging die Bamboo Basics heeft als redelijk nieuw bedrijf is de vraag naar het product. De oorzaak hiervan ligt voornamelijk bij de naamsbekendheid van het merk, die lang niet zo groot is als bij grote merken als Calvin Klein of Tommy Hilfiger. Wel merkt Stapper op dat wanneer consumenten het product eenmaal dragen ze merken dat het lekkerder zit, meer vocht opneemt en zelfs uv-stralen beter tegenhoudt.

Dit heb ik zelf ook gemerkt tijdens het dragen van de kleding. Waar ik er bij normale onderbroeken vaak nog last van heb dat ze lekker diep mijn naad in kruipen, was dit bij de onderbroeken van Bamboo Basics totaal niet het geval. Eindelijk hadden mijn billen een beetje bewegingsruimte om lekker te schudden en te doen. Bij de shirts viel het me op dat de zweetplekken, die ik normaal na weer een dag niks doen zou hebben gekregen, volledig afwezig waren.

Juist om die drie eigenschappen die Stapper noemt, in combinatie met alle aspecten van duurzaamheid die bamboe met zich meedraagt, heeft bamboe de mogelijkheid om de kledingindustrie volledig te transformeren. Zeker als je kijkt naar grote merken als H&M die ook al bezig zijn met het verduurzamen van hun kleding, wat er dus op duidt dat er een grotere vraag is naar duurzame kleding.

Duurzaamheid is niet het enige probleem binnen de kledingindustrie dat Bamboo Basics wil tackelen. Ze zijn momenteel bezig met het implementeren van een soort ‘code of conduct’, zoals het BSCI (een bestaande standaard voor arbeidsomstandigheden), waarbij ze vereisen dat een productie-eenheid, bijvoorbeeld een fabriek, aan een bepaalde BSCI-standaard moet voldoen. Hiermee hopen ze de erbarmelijke arbeidsomstandigheden die gepaard gaan met de kledingindustrie te ondermijnen.

Eindoordeel

Al met al zijn de kledingstukken van Bamboo Basics zeker aan te raden aan de milieubewuste student. Niet alleen draag je ermee bij aan een duurzamere wereld, je helpt ook nog andere problemen in de kledingindustrie tegen te gaan, zoals de slechte arbeidsomstandigheden. Daarbij heeft kleding van bamboe ook qua gebruik voordelen ten overstaan van kleding van katoen. Zo is het luchtiger en neemt het meer vocht op. Je betaalt er dan ook wel het zekere voor, €24,95 voor twee onderbroeken, maar door de prijs-kwaliteitverhouding is dit het waard. Ben je benieuwd naar bamboo basics, of wil je zelf hun kleding uitproberen? Ga dan naar hun website: https://yourbamboobasics.com/.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Bamboo Basics.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top