skip to Main Content

Bietenblad, wortelloof en kiwischil: (kook)tips tegen voedselverspilling

Bietenblad, Wortelloof En Kiwischil: (kook)tips Tegen Voedselverspilling

Mensen kopen en koken te veel, bewaren eten niet goed en hebben soms geen idee wat ze eigenlijk al in huis hebben. Vaak gaat dit onbewust. Maar die paar sneetjes brood, die rotte appel en die lepel rijst die je weggooit tellen in totaal op tot een grote hoeveelheid: gemiddeld meer dan 40 kg voedselverspilling per persoon per jaar. Dit wordt geschat op een waarde van 140 euro. Daarmee gooi je dus niet alleen het eten, maar ook geld weg. Daarbovenop komt nog dat je bij voedsel ook al het water en de energie die in het hele productieproces worden gebruikt weggooit. Dit is allemaal gebruikt bij de teelt, het transport, de verpakking, de koeling en de bereiding. En vervolgens wordt het grootste deel niet gecomposteerd, maar verbrand.

Door: Nine de Jonge

Wat we wel kunnen eten, maar waarvan we het niet wisten:

 • Pompoenpitten (week ze een nachtje in zout water en bak ze de volgende dag)
 • Wortelloof (kook dit bijvoorbeeld mee in een soep)
 • Groene bladeren van prei en lente-ui (gewoon lekker met de rest meebereiden)
 • Bladeren en stam van broccoli en bloemkool (klein snijden en meekoken met de rest)
 • Stam van kruiden (gewoon klein snijden en gebruiken zoals de kruiden)
 • Blaadjes van de venkel en selderij
 • Bladeren van bieten en radijs (voor in een salade)

De bladeren

Snijd het groen van de wortels en bieten, hierdoor blijven de groenten langer goed. De bladeren houden het niet lang uit, plan hier dan ook snel een gerecht mee. Tot die tijd kan je ze in een natte doek wikkelen. Al het groen kan je gebruiken voor pesto, soep, sla, een smoothie of om op te bakken.

De schil

‘Pompoen is altijd zoveel werk om te bereiden’, hoor ik vaak. Als ik doorvraag blijkt dat vooral het schillen veel tijd en energie kost. Mijn advies is dan ook: niet doen. Van veel groenten en fruit is de schil prima eetbaar en het bevat vaak de meeste voedingswaarden en vezels. Aardappelen en wortels schil ik bijvoorbeeld nooit.

Wat je wellicht nog niet wist is dat je kiwi met schil kan eten. Ik heb eens in de trein een stukje geschreven over het ongemak van een kiwi bij je hebben, maar geen lepel. Dat is nu dus niet meer relevant. Poets de haren van de schil af en eet hem in zijn geheel op, zoals een perzik. Het klinkt vreemd, maar als je het eenmaal geprobeerd hebt merk je dat het best lekker is. 

Conclusie: voor je iets in de groenbak gooit, zoek eens op internet op of het eetbaar is en hoe je het moet bereiden.

Leuke tip: via de app TooGoodToGo kan je tegen sluitingstijd bij diverse winkels en restaurants goedkoop voedsel kopen dat op moet.

Nine de Jonge

Nine is antropoloog, en zet zich zowel in haar persoonlijke leven als binnen haar werk in voor een duurzamere wereld. Haar focus ligt op duurzaam en inclusief onderwijs. Nine verdiept zich in en schrijft over onderwerpen als gendergelijkheid, inclusiviteit en diversiteit.

Dit bericht heeft 1 reactie
 1. IK ben ook niet van de weggooi.
  Ik kan je lijstje wat aanvullen:
  Met de schillen van verse wortels kan je heerlijke soep maken. Schillen koken met een ui, gember en bouillonblokjes. Aardappels toevoegen voor te binden, staafmixer erdoor en klaar is een heerlijke wortelsoep. Erg laag in calorieën.

  Dit kan ook met aspergeschillen door daar bouillon van te trekken. Niet met de staafmixer malen. De draden blijven hangen.

  Het lof v d bietjes kan je prima bereiden voor lasagne, salade, roerbakken, koken.

  Oud brood: heerlijk om croutons te maken of malen voor broodkruim.

  Er kan veel meer met restjes of schillen dan men denkt. Je moet gewoon creatief zijn èn zoeken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top