skip to Main Content

Renée zorgt ervoor dat miljoenen Zuid-Hollanders elke dag veilig op hun bestemming komen

Renée Zorgt Ervoor Dat Miljoenen Zuid-Hollanders Elke Dag Veilig Op Hun Bestemming Komen

Je hebt ze vast al op Duurzame Student voorbij zien komen: interviews met jonge talenten die onderdeel zijn van VVM, het netwerk van ruim 1250 milieuprofessionals. Dit netwerk bestaat uit mensen die stuk voor stuk duurzame ambities en dromen hebben. Om die 1250 mensen een beetje te leren kennen, stellen we op Duurzame Student steeds een lid van het VVM netwerk voor aan onze lezers, want… Jij als student kan heel goedkoop lid worden van dit netwerk! En daarom wil je vast weten wie nog meer onderdeel zijn van dit netwerk. Dit keer is het woord aan Renée Lameijer (28): hekkensluiter van het eerste deel van de VVM interviewserie. 

Foto: Joop van Houdt

Hoi Renée, wat voor werk doe je?

“Ik werk sinds 2014 met veel plezier bij de provincie Zuid-Holland als sr. bestuurlijk-juridisch adviseur bij de Dienst Beheer Infrastructuur. Ik ben hier gaan werken vanuit de gedachte dat je kan vechten tegen ongewenste regels en overheidsoptreden of er zelf wat aan kunt gaan doen. Wij zorgen er – samen met anderen – voor dat miljoenen Zuid-Hollanders elke dag vlot en veilig op hun bestemming kunnen komen.”

Waar maak je je zorgen over?

“Dat steeds meer mensen onderwerpen als het klimaatakkoord niet serieus lijken te nemen. Nationale en lokale overheden mogen meer ambitie tonen op dit gebied.”

Wat vind je een kansrijke ontwikkeling?

“De komst van de Omgevingswet, samen met de tendens van toenemende bestuurlijke samenwerking. Deze ontwikkelingen vergroten de kans om maatschappelijke opgaven samenhangend te benaderen. Bijvoorbeeld in de omgeving waar ik werk. Daar combineren we groot onderhoud aan de weg met de ambitie om onze wegen energieneutraal te maken en bermen ecologisch te beheren. Zo wordt het aantrekkelijk om te werken aan opgaven als energietransitie of het behoud van biodiversiteit.”

Is milieu ook iets voor thuis?

“Jazeker. Het is bijvoorbeeld alleen al van belang om je te realiseren hoe de lucht- en geluidskwaliteit is op de plek waar je woont en welke effecten dit kan hebben op je gezondheid. Woon je in de stad, ga dan in het weekend af en toe naar een recreatiegebied om stilte te ervaren en frisse lucht op te snuiven. Daarnaast kan iedereen zijn steentje bijdragen door je simpele gewoontes eigen te maken als het licht uitdoen in ruimtes waar je niet verblijft, de verwarming wat lager zetten door een trui of dekentje te pakken en van de etensrestjes weer een nieuwe maaltijd maken in plaats van deze weg te gooien. Eerlijkheidshalve lukt het me zelf niet altijd precies even goed, maar onze voorraad vershouddoosjes wordt veelvuldig gebruikt!”

Waarom ben je lid van de VVM?

“In eerste instantie voor de netwerkfunctie. De VVM biedt een waardevol netwerk waar je informatie kan delen, nieuwe inspiratie kan opdoen of zelfs een nieuwe werkgever zou kunnen vinden. Daarover heb ik samen met Martijn Harmsen, destijds werkzaam bij Eco-Job, in 2014 bijgedragen aan het artikel ‘Arbeidsmarkt lijkt aan te trekken’ in dit tijdschrift. Vandaag de dag is kennisdeling voor mij een belangrijke reden om lid te zijn, halen én brengen. Ik heb bijvoorbeeld met plezier meegewerkt aan de Dag van de Omgevingswet welke jaarlijks wordt georganiseerd door de sectie Milieurecht en Praktijk.”

Wat is je toekomstdroom?

“De afgelopen jaren is het gelukkig zijn op privégebied, naast het klimmen op de carrièreladder, belangrijker voor mij geworden. Mijn generatie raast maar door en de burn-outs in mijn omgeving zijn niet meer bij te houden. Mijn droom is dat ik op een dag kan terugkijken en tevreden kan zijn over wat ik op werkgebied heb bereikt, voor mezelf, maar vooral voor de maatschappij, en dat ik tegelijk gelukkig ben met het leven dat ik daarnaast heb geleid. En, uiteraard, dat onze wereld behouden en gezond blijft voor toekomstige generaties.”

Ook lid worden van het VVM netwerk? Normaal kost zo’n lidmaatschap je 125 euro per jaar, maar door een speciale Duurzame Student kortingscode mag je als student voor maar 20 euro per jaar lid worden. Wat dit netwerk dan precies inhoudt? Hier een greep uit de voordelen:

  1. Je bent onderdeel van een inspirerend duurzaam netwerk met meer dan 1200 leden, variërend van trainees bij gemeenten tot senior beleidsmedewerkers, professoren, zelfstandig adviseurs en technisch specialisten;
  2. Je mag je schaamteloos wagen in de uitgebreide database van alle leden (om bijvoorbeeld met iemand te connecten voor een gave stage of baan);
  3. Je kunt je aansluiten bij sectie Jong die netwerkborrels en andere activiteiten organiseert die handig zijn (en vooral leuk) voor wie nog studeert of net aan een baan begint;
  4. Waar normale leden moeten betalen, mag je als student geheel gratis naar alle activiteiten van VVM. En dat zijn er zo’n 40 per jaar;
  5. Ook gratis: het vaktijdschrift Milieu dat 6 keer per jaar op je deurmat valt (of in je mail binnenkomt als je daarvoor kiest, want dat is wel zo duurzaam).

Dus, waar wacht je nog op? Met de kortingscode MorgenVVM ben je voor 20 euro per jaar lid van VVM. Je kunt hier lid worden.

Dit artikel is een bewerking van een artikel uit het tijdschrift Milieu van VVM.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top