skip to Main Content

Deze studenten redden verloederende kinderfietsen met hun bedrijf ‘BikeFlip’

Deze Studenten Redden Verloederende Kinderfietsen Met Hun Bedrijf ‘BikeFlip’

Tijdens een mastervak bedacht het groepje van Doora en Karlien een hypothetische startup. Toen ze het idee pitchten werd de jury zo enthousiast dat ze hoop kregen. Nadat de markt werd verkend en heel wat koffietjes zijn weggetikt, gaan ze op 1 september beginnen. Ze starten ‘BikeFlip’, een maandelijks abonnement voor het leasen van tweedehands kinderfietsen. Dit is een verhaal over hoe een studieopdracht uitliep op een geniaal bedrijfje. 

Tekst en beeld: Jos Hummelen

Op het terras van mijn stamkroeg in Amsterdam ontmoet ik Karlien de Boer en Doora Millenaar. Als de formaliteiten zijn uitgewisseld en de twee jonge studenten de disclaimer hebben ingebouwd dat ze net terugkomen van een intensief Lowlands, kunnen we beginnen. Want, wat is het nou precies wat ze zijn gestart? 

Samen met Gwen Aartsma, Casparis Beyer en Sacha van Wetten beginnen ze BikeFlip, een plek waar ouders een kinderfiets kunnen leasen. Team BikeFlip biedt de ‘Urban Bizzy Parent’ tweedehands fietsen en de verzekering dat de prinsessen- of stuntfiets altijd gerepareerd wordt wanneer het uitkomt. Zodra ze beginnen over hun bedrijf is er weinig meer te merken van hun turbulente weekend, . 

Hoe het begon

Team BikeFlip begon nietsvermoedend aan dit avontuur. Ze waren een vriendengroep met een observatie: te veel verloederde kinderfietsen op de Amsterdamse stoepen. Probleem is natuurlijk dat kinderen groeien als kool, terwijl een fiets niet meegroeit. Maar wat nou als je je fiets kunt inwisselen zoals een boek bij de bibliotheek? Het idee werd uiteindelijk gepitched voor een jury. Het oordeel: “We zie dit echt gebeuren, ga hier werk van maken!” Aldus geschiedde en voordat de vriendengroep het wist, waren ze aan het bouwen aan een echt bedrijf. Doora voegt enthousiast toe: “Iedereen gelooft erin, samen werkt het ook heel goed. Omdat we vrienden zijn, weten we wat we aan elkaar hebben.”

Flip my Bike

Karlien stelt: “We doen het nu nog niet voor de winst, we doen het omdat we het leuk vinden om samen te werken. En we vinden het ook belangrijk dat mensen een beetje leren denken in termen van gebruiken in plaats van bezitten. Je hoeft niet per se iets te kopen als je iets nodig hebt.” Doora vult aan: “Je hoeft geen nieuwe fiets te kopen: je kunt ‘m flippen!” Bij BikeFlip kun je namelijk de fiets weer inleveren als je kind te groot is voor zijn of haar huidige fiets, zodat een ander kind kan genieten van jouw oude fiets. De twee hebben er zichtbaar lol in om de cirkel rond te maken: van afval (een oude fiets) naar nieuw product (een fiets leasen). Doora zegt vrolijk: “We hebben geen haast, we hebben nog nooit een bedrijf gehad en we leren hier veel van.” Dat is het voordeel als je nog studeert: er hoeft nog niet zoveel per se. Er is nog ruimte om te experimenteren. 

Alle begin is…

De eerste stap is abonnees vinden. Daarna gaat de vriendengroep verder met het ontwikkelen van een app, waarin de ouders kunnen aangeven waar hun behoefte ligt. Vervolgens moet er worden opgeschaald. “Maar daar zijn we nog lang niet!” zegt Karlien. Zangerig aangevuld door Doora: “We moeten gewoon beginnen!” De beste tip die je een student aan het begin van een nieuwe uitdaging kunt geven. 

Jos Hummelen

Jos (30) studeerde interdisciplinaire sociale wetenschappen (ASW) en geografie in Utrecht. Woonachtig in Amsterdam geeft Jos aardrijkskunde, maar is nog verbonden met de studentenscéne. Studeren zelf is ook niet klaar. Zo volgt Jos masterclasses bij Verspers en online bij de Harvard University. “In Amsterdam bedachten ze het honderd jaar geleden al: groen is goed voor mensen.” Jos geniet er elke dag van dat dit nog steeds te merken is in onze hoofdstad. Naast passie voor mooie en groene steden en de innovatie die daar plaatsvindt, schrijft Jos opvallend veel over Afrika. Waarom? “Omdat het wel wat meer aandacht verdiend.”

Dit bericht heeft 2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top