skip to Main Content

Het coolste college van Nederland: hoe maak je de wereld duurzamer met ondernemen?

Het Coolste College Van Nederland: Hoe Maak Je De Wereld Duurzamer Met Ondernemen?

Kennis is macht, kennis is lekker en kennis over duurzaamheid gaat je geen windeieren leggen. Deze week begint het nieuwe jaar van gratis colleges over de Sustainable Development Goals in Restaurant De Tropen in Amsterdam. Michelle Koomen, de vrolijke projectcoördinator, kijkt terug op afgelopen jaar en vertelt waarom je dit jaar zeker een paar colleges moet bijwonen.

Tekst en beeld: Jos Hummelen

Het overbruggen van theorie en praktijk is de uitdaging voor veel hogescholen en vooral universiteiten. Daarom is het mooi dat tijdens de SDG-colleges direct naast de theorie (want wat zijn die SDG-goals nou precies?) ook de praktijk behandeld wordt (wat kun je doen?). Elk college heeft namelijk een spreker, maar ook een sociale ondernemer. Een ondernemer dus, die een sociaal probleem aanpakt. Dat maakt de SDG-colleges uniek. Op de vraag waarom Michelle zo enthousiast is over dit project, zegt ze: “Ik vind ondernemen leuk én wil de wereld een stukje mooier maken. Mensen denken over deze combinatie niet vaak na of weten niet hoe ze dat moeten doen. Dit soort colleges zijn daarom erg inspirerend.”

Sociaal ondernemen

Over wat je zelf kunt doen om mee te werken aan de Ontwikkelingsdoelen, zegt Michelle: “De doelen zijn gezet, wereldwijd. Je kunt ook particulier bijdragen, maar als ondernemer heb je een groter bereik.” De doelen zijn soms lastig te interpreteren, dus het is goed als het praktisch wordt gemaakt. “Zodat iedereen er asap mee aan de slag kan. Het stomme is dat het vaak makkelijker is dan je denkt: een ander perspectief, een bepaald middel inzetten… Je moet er maar net op komen. Het hoeft geen grote investering te zijn, terwijl je er wel veel meer voldoening van krijgt.” Michelle wordt enthousiast: “Geld verdienen én iets goeds doen tegelijkertijd, dat wil iedereen toch?”

Een strak programma

Terugkijkend heeft het SDG-college een mooi eerste jaar gehad. Wat Michelle opvalt is dat sprekers graag terugkomen, ondanks dat ze er niet betaald voor krijgen. “Iedereen wil betrokken blijven, dat betekent dat ze het een belangrijk onderwerp vinden en daar graag aan meehelpen.” Nu het programma staat, mag het van Michelle strakker. “We gaan dit jaar uitpakken.” 


Nieuw dit jaar is een intermezzo van Bart van Grevenhof van de Hogeschool van Amsterdam. Hij legt in elk college binnen tien minuten de nieuwste disruptieve (!) technologieën uit. Bart daagt de ondernemers (in de dop) uit na te denken over hoe je nou écht innovatief onderneemt. Wat kunnen drones, 3D-printers of blockchaintechnologie voor jouw onderneming betekenen? 


Dit collegejaar heeft Michelle zin in de ‘Olympische aflevering’, ze zegt vurig: “Dat is een verrassing, maar er staat iets moois te gebeuren. Ik kan er niks over zeggen, maar het wordt wel groots!” Verder is de vaste moderator van so/ creatie dit jaar nieuw. Kom je ook een keer langs? Hier vind je alle informatie die je nodig hebt. College gemist? Via dit kanaal worden er filmpjes gedeeld.

Jos Hummelen

Jos (30) studeerde interdisciplinaire sociale wetenschappen (ASW) en geografie in Utrecht. Woonachtig in Amsterdam geeft Jos aardrijkskunde, maar is nog verbonden met de studentenscéne. Studeren zelf is ook niet klaar. Zo volgt Jos masterclasses bij Verspers en online bij de Harvard University. “In Amsterdam bedachten ze het honderd jaar geleden al: groen is goed voor mensen.” Jos geniet er elke dag van dat dit nog steeds te merken is in onze hoofdstad. Naast passie voor mooie en groene steden en de innovatie die daar plaatsvindt, schrijft Jos opvallend veel over Afrika. Waarom? “Omdat het wel wat meer aandacht verdiend.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top